19/01/2016 – L’Ajuntament de Badalona va fer la sol·licitud oficial a finals de 2015; a falta de la incorporació legal i administrativa, el Consistori ja hi treballa en la vessant tècnica.
Badalona també tindrà molt a dir en el futur del front litoral que serveix de frontera amb Sant Adrià. Ambdues localitats ja han anat a la una pel que fa a la resposta inicial a Endesa i a la seva voluntat d’enderrocar les Tres Xemeneies, una parcel·la de terreny que, tot i pertànyer a Sant Adrià en gran mesura, també és propietat de Badalona. Ara, el paper badaloní es veurà encara més enfortit amb la seva entrada al Consorci del Besòs, un ens clau en la projecció del front marítim, entre d’altres projectes.
Fins ara, l’organisme estava integrat per Sant Adrià, Barcelona, Santa Coloma i Montcada, ciutats que rodegen l’àmbit del riu Besòs. Amb la voluntat de donar un major impuls a reptes del territori com ara recuperar l’entorn de la tèrmica i obrir a la ciutadania el tram de costa entre el port i el Besòs, el Consorci, renovat després de les municipals, ha decidit incorporar l’Ajuntament de Badalona per “dinamitzar i donar una perspectiva encara més àmplia als projectes”.
L’Ajuntament de Badalona va fer la sol·licitud oficial d’unió a finals de 2015 i des de Barcelona s’ha confirmat el vistiplau. De fet, ja es va donar compte de la petició durant una reunió de l’òrgan en la que Badalona va ser-hi present, tot i que només com a part observadora. El Consistori ja participa a nivell tècnic dins el Consorci i manté trobades amb la resta de municipis, però no tindrà dret a vot ni serà administrativament integrat fins que els quatre ajuntaments que ja hi són aprovin en els seus respectius plens el canvi d’estatuts que permetrà l’entrada a Badalona, explica el regidor d’Urbanisme, Oriol Lladó.
El front marítim i la mirada d’Ada Colau
Un dels principals motius que porten Badalona a voler format part del Consorci és, sens dubte, el desenllaç de la central tèrmica d’Endesa i el desenvolupament de tot el terreny que l’envolta, un 20% del qual és propietat badalonina. Però no és l’únic, apunta Lladó. “L’ens ha de ser una eina per coordinar polítiques municipals i enfortir el contacte urbà entre nosaltres i les localitats que ens rodegen”. En aquest sentit, el govern local va establir ponts de diàleg i entesa amb Sant Adrià i Santa Coloma, per exemple, per tal de posar en comú serveis als seus barris fronterers, com el front marítim (Sant Adrià), la zona del Besòs o la Serra d’en Mena (Santa Coloma).
La visió d’unió dels municipis que formen part de l’eix fluvial es veurà també molt més enfortit gràcies a l’aposta de Barcelona i Ada Colau, que fa uns dies va anunciar una inversió de 150 milions en un pla de barris, una prioritat del qual, va dir l’alcaldessa, serà el Besòs i tot el territori que l’envolta.