Badalona estudia cobrar l’IBI a una vintena de centres educatius de l’Església

    0
    92
    20170710_104007.jpg

    11/07/2017 – Una sentència europea obre la porta a revisar l'exempcio de l'impost, que l'any passat va suposar bonificacions de més de 200.000 euros.

    L’Ajuntament de Badalona iniciarà els tràmits per a deixar de bonificar l’Impost de Béns Immobles (IBI) dels edificis de centres educatius que són propietat de l’Església i que s’utilitzen, per tant, per realitzar activitats econòmiques. L’exempció de l’impost és obligatòria per a tots els ajuntaments arran del conveni del 3 de gener de 1979 entre l’Estat Espanyol i la Santa Seu. Ara, una sentència del Tribunal de Justícia Europeu, emesa el passat mes de juny, ha posat en dubte aquesta mesura en considerar que podria tractar-se d’una “ajuda estatal prohibida”.

     

    Actualment a Badalona, l’Església Catòlica, i en menor mesura altres associacions confessionals, deixen de tributar més de 350.000 euros a l’Ajuntament en concepte d’aquesta exempció tributària. D’aquests, més del 65% provenen d’immobles destinats a l’ensenyament privat, uns 230.000 euros. Això, apunta el govern local, els converteix en susceptibles d’estar bonificant-se de manera irregular, ja que en aquest context poden rebre ajuts prohibits contraris a la lliure competència, segons apunta el dictamen. A Badalona són actualment un total de 17 immobles propietats de l’Església els que ara mateix podrien estar rebent aquestes ajudes prohibides.

     

    El regidor d'Hisenda, Jose Téllez, ha avançat que “s’obriran expedients de revisió i comprovació a tots els immobles de l’Església que tinguin activitat econòmica per tal d’iniciar els tràmits per deixar d’aplicar aquesta exempció”. En aquest sentit, s'enviaran cartes després d'estiu a tots aquests centres per demanar les activitats que es desenvolupen, els metres quadrats i el seu finançament.

     

    Amb aquesta informació, l'Ajuntament podrà fer un càlcul de quina quantitat d'IBI podrà reclamar. Prèviament, però, l'Estat haurà de modificar la normativa per ajustar-se a la nova sentència europea. Per això pronostiquen que el primer any d'hipotètic cobrament podria ser el 2018.

     

    L'Església, a l'espera

     

    Des de la comunitat eclesiàstica no tenen encara més detalls sobre la intenció de l'Ajuntament i esperen més concrecions. L'arxiprest de Badalona Nord, Montgat i Tiana, Andreu Oller, considera que aquestes qüestions són més pròpies del pacte entre Estat i Església, però afirma que, si cal pagar, s'estudiarà com fer-ho, per tal de complir amb les obligacions i legislació vigent. No obstant, recorda la tasca social i educativa que, més enllà de la pròpia confessionalitat, exerceix l'Església.