Badalona estrena un dipòsit pluvial de 30 milions de litres

    0
    126
    Photo 13-07-13 12 29 57 (Copiar).jpg

    15/07/2013 – Centenars de persones visiten les instal·lacions del nou i primer dipòsit de la ciutat, que ha tingut un pressupost proper als 8 milions d'euros i podrà acumular uns 30 milions de litres d'aigua.

    Aquest cap de setmana ha vist la llum el dipòsit de regulació d’aigües pluvials de l’Estrella, una infraestructura que es va projectar fa anys i que ajudarà a evitar desbordaments dels col·lectors d’aquesta zona de la ciutat en episodis de pluges intenses. Per a la inauguració d’aquest equipament s’ha celebrat també una jornada de portes obertes per tal que els veïns que ho desitgessin poguessin visitar la instal·lació. Les obres del dipòsit han finalitzat aquest mateix mes de juliol i properament entrarà en funcionament. Es tracta del primer dipòsit d’aquestes característiques que es construeix a Badalona.
     
    L’alcalde Xavier Garcia Albiol ha afirmat que “és una construcció de gran envergadura i d’una importància històrica” i que “hi ha obres que són imprescindibles i que cal abordar de manera ferma”. “El govern té molt en compte la necessitat de renovació i de millora dels sistemes de clavegueram de Badalona”, ha afegit.
     
    Regulació de les aigües pluvials
     
    El sanejament urbà de Badalona està dotat de grans col·lectors unitaris que permeten l’evacuació d’aigües pluvials i residuals fins a l’interceptor de llevant que les transporta fins a la depuradora de Sant Adrià de Besòs.
     
    Actualment el sistema de clavegueram és unitari i les aigües pluvials es barregen amb les residuals. En cas de pluges intenses els col·lectors no poden garantir l’evacuació controlada de les aigües i es provoquen inundacions i descarregues directes al medi marí, la qual cosa comporta una disminució de la qualitat de l’aigua de bany i un risc per a les persones per presència de contaminació microbiològica.
     
     
    El dipòsit de l’Estrella
     
    Aquesta gran infraestructura s’ha fet per solucionar els problemes de desbordament del col·lector de Sant Ignasi de Loiola, el qual recull les aigües procedents de les conques de la rambla de Sant Joan i de l’avinguda de Sant Ignasi de Loiola. Es tracta de dues conques amb una gran captació d’aigua que no s’han pogut millorar amb la construcció de nous col·lectors, a causa de la presència d’infraestructures urbanes com l’aparcament soterrani de la plaça de la Plana i la Línia 2 del Metro, i de les reduïdes dimensions de la xarxa viària disponible. El resultat és que el punt de confluència de les dues conques es converteix en un embut hidrogràfic.
     
    Per minimitzar aquest problema, s’ha construït el dipòsit regulador d’aigües pluvials de l’Estrella, amb una capacitat de 30 milions de litres d’aigua que s’emmagatzema en episodis de pluja forta amb l’objectiu de retenir les aigües residuals i pluvials en dies de pluviometria molt elevada i així evitar inundacions; evitar el col·lapse dels col·lectors, sobretot de la xarxa secundària; descarregar aigua acumulada de manera controlada un cop passat l’episodi de pluja i evitar la contaminació de les aigües litorals amb la retenció d’aigua de pluja fortament contaminada.
     
    Un cop superats els episodis de pluja, el dipòsit es buida mitjançant l’acció combinada de 3 bombes. El sistema disposa d’un dipòsit interior amb capacitat per a 1.000 metres cúbics que s’omple amb aigua provinent d’un pou. Aquesta aigua és la que es fa servir per a la neteja posterior.
     
    El dipòsit té una superfície en planta de 3.160 metres quadrats i una alçada mitjana de 12.50 metres. La seva longitud mitjana és de 55 metres i la seva amplada mitjana de 50 metres. Les obres es van iniciar el mes de febrer de 2012 i han finalitzat aquest mes de juliol amb un pressupost de 7.975.000 euros que han estat cofinançats en un 80 per cent pel Fons de Cohesió de la Unió Europea.