Badalona entra oficialment en fase d’emergència per sequera: quines restriccions s’apliquen?

    0
    790

    El municipi de Badalona, un dels 202 que s’abasteixen d’aigua del sistema Ter-Llobregat, passarà de l’estat de preemergència a l’escenari d’emergència 1, un cop publicada al DOGC la resolució del director de l’Agència Catalana de l’Aigua. La Comissió Interdepartamental de Sequera s’ha reunit per aprovar aquesta nova fase atès que el sistema Ter-Llobregat es troba al 16,34% i que es preveu que baixi per sota del 16%, un mínim històric.

    L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) d’acord amb el Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera (PES) limitarà el consum d’aigua a 200 litres per persona i dia. A banda d’aquesta limitació, la fase d’emergència també implica reduir en un 80% els usos agrícoles, a la meitat els ramaders i en un 25% els industrials i recreatius.

     

    Quines restriccions s’apliquen?

    A Badalona les restriccions no afecten el consum domèstic d’aigua perquè la despesa per habitant i dia a la ciutat és inferior al topall que marca la fase 1 de l’emergència (200 litres) En canvi, sí que es notarà en altres àmbits de la ciutat, especialment als espais verds. A partir d’aquest divendres queda prohibit el reg amb aigua potable i només es pot fer un reg de supervivència amb aigua freàtica.

    Si la sequera persisteix, estan previstes dues fases més d’Emergència on les quantitats d’aigua que es poden utilitzar aniran baixant progressivament, a 180 litres per habitant i dia (en Emergència 2) i 160 (en Emergència 3).

     

    Reg de zones verdes i jardins, públics i privats: es pot fer reg de supervivència d’arbrat i jardins botànics –només públics, no privats– amb aigua regenerada o freàtica i sempre que no afecti l’abastament d’aigua.

    Fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic d’aigua: es prohibeix omplir totalment o parcialment fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, amb l’única excepció que les basses o llacs siguin refugi de fauna o espècies autòctones, i només amb aigua freàtica o regenerada.

    Camps d’esports: es poden regar, tant si són de gespa natural com artificial, sempre que sigui amb aigua regenerada o freàtica i que s’apliquin mesures d’estalvi addicionals per compensar. No es podrà regar en cap cas amb aigua potable. I s’haurà d’avaluar cada cas; per exemple, que no suposi l’assecament de pous.

    Piscines: no es podran omplir les piscines d’aigua dolça. Només es permetrà reomplir parcialment les piscines cobertes inscrites en el cens d’equipaments esportius de la Generalitat de Catalunya, i de les descobertes d’ús durant tot l’any per a la pràctica esportiva federada que disposin d’un sistema de recirculació de l’aigua, en les quantitats indispensables per garantir-ne la qualitat sanitària. Es podran reomplir sempre que, mitjançant l’aplicació de mesures d’estalvi addicionals en la mateixa instal·lació esportiva (entre les quals cal incloure el tancament de les dutxes), s’aconsegueixin estalvis d’aigua equivalents al volum d’aigua emprat en el reompliment de la piscina.

    També es permetrà omplir i reomplir les piscines d’ús terapèutic ubicades en hospitals, residències i centres d’educació especial, i centres de la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública, així com en les destinades al bany de persones que disposen d’una avaluació del grau de discapacitat en la qual consta que pateixen alteracions de la conducta.

    Pel que fa a les piscines amb aigua de mar, es permet el seu ompliment total o parcial sempre que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament ni sanejament.

     

    Altres prohibicions contemplades són:

    •  La neteja de qualsevol classe de vehicle, excepte que es realitzi en establiments comercials de neteja de vehicles que comptin amb sistemes de recirculació de l’aigua.

    •  La utilització de dutxes i d’instal·lacions per a la neteja de peus a les platges.

    •  La realització d’actes lúdics, públics o privats, que comportin la utilització d’aigua susceptible de ser apta per al consum humà, com ara les pistes de gel temporals o d’ús lúdic, les festes de l’escuma, els jocs d’aigua o similars.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí