El ple extraordinari celebrat aquest matí, 24 de febrer, ha aprovat per unaniminat presentar els projectes “PAI Badalona” i “PAI Impuls Besòs” per obtenir fons de finançament FEDER per sufragar el 40% del cost de les actuacions incloses. Es tracta d’una proposta de concurrència competitiva que ha de lluitar amb les propostes que es facin arribar d’arreu. Tanmateix, donada la importància estratègica de les iniciatives, l’alcalde, Xavier Garcia Albiol, ha assegurat el finançament de les propostes des d’una sanejada economia municipal. De la mateixa manera, Rosa del Amo, tinent d’alcalde responsable de Projectes Europeus, ha indicat que si s’aconsegueixen els recursos europeus, els diners que s’havien destinat a aquestes propostes es derivarien cap a unes altres.
L’acord unànime de totes les forces no s’ha aconseguit, però, sense alguns retrets respecte de les presses i la falta d’explicació de les propostes, per exemple, amb col·lectius ciutadans que fa temps que hi treballen. Com seria el cas dels que treballen per la transformació de la C-31.
El Pla d’Actuació Integral (PAI) Badalona
El primer projecte que es presenta als FEDER té per títol “PAI Badalona” i recull tres actuacions en l’eix Gorg-La Mora per implementar millores de sostenibilitat i sòciourbanístiques. Concretament, inclou la redacció dels projectes de tres dipòsits pluvials, la construcció del dipòsit d’aigües pluvials situat en Alfons XII, l’actualització de sistemes hídrics de control i la renaturalització i dignificació de l’Eix Tortosa. Totes les actuacions estan localitzades l’eix el Gorg-La Mora, fragmentat per diferents usos urbans que no s’acaben de trabar -residencials, industrials, teixit urbà antic i nou-.
El pressupost global de totes les actuacions d’aquest primer paquet ascendeix a 20 milions d’euros, per tant, l’aportació dels FEDER s’establiria en rebre 8 milions d’Europa (el 40% del total) i Badalona hauria d’aportar 12 milions. En aquests moments, hi ha garantits 5,5, milions que corresponen a la redacció dels projectes dels dipòsits pluvials assumida per l’AMB i l’actuació del pas soterrat del carrer de Tortosa per sota del viaducte del ferrocarril està inclosa en el conveni signat a tres bandes per Marina de Badalona, Adif i l’Ajuntament en el marc de l’actuació del viaducte per fer possible el canal. Recordem que seria en aquest punt que se situaria una futura parada del tramvia perllongat des de l’estació de tren de Sant Adrià de Besòs.
El Pla d’Actuació Integral (PAI) Impuls Besòs
El segon projecte el presenta l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) sota l’epígraf de “PAI Impuls Besòs” i està coordinat també amb l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs. Projecta actuacions sobre un territori que, el mateix, va ser objecte d’una de lleis de barris del tripartit: Artigues, El Remei, Sant Mori de Llefià, Sant Roc, Sant Adrià Nord i Sant Joan Baptista. En el territori de Badalona, les actuacions incloses són projectes de reurbanització i renaturalització en l’avinguda d’Alfons XIII per valor d’11,6 milions d’euros, que inclouen la renovació del tram “històric” de la via, la digitalització semafòrica, la instauració d’un carril bici i la millora de l’avinguda de Sant Salvador i els seus entors escolars, en referència a l’escola Rafael Casanova i Rafael Alberti. En aquest cas, el finançament a cobrir per part dels demandants, que és l’AMB, seia d’uns 4,6 milions d’euros (dels 11,6 del projecte que pertoca a Badalona). Aquí la no disposició dels recursos tampoc no seria un problema perquè aquesta reserva de diners ja està prevista en el pressupost de l’AMB, i concretament, en les partides que per població i pes destina a Badalona. L’acció al municipi està complementada amb actuacions en els baixos de la C-31, i en els carrers de Pi i Margall i l’avinguda de la Pollancreda de Sant Adrià de Besòs. Amb la ubicació d’un nou carril bici, millores en l’ellumenant dels baixos de la C-31 i la creació d’una aula mòbil itinerant de convivència.
Demanda perquè Urbanisme lideri projectes transformadors a la ciutat
La inclusió de la C-31 en aquest projecte ha fet demanar a l’oposició, especialment a ERC i a Badalona En Comú Podem, que es demani una reunió amb la Generalitat per actualitzar els estudis sobre la transformació d’aquest vial que divideix la ciutat. Ha estat en aquest punt que l’oposició ha retret a l’Ajuntament d’impulsar projectes sense cap feed-back amb la ciutadania. El PSC ha volgut destacar el paper transformador dels projectes que l’Àrea Metropolitana de Barcelona està implementant en aquests moments a la ciutat o els que s’iniciaran en breu – com el de Sant Salvador- i va demanar que des d’Urbanisme de Badalona també es liderin projectes importants. Segons ha descrit detalladament l’alcalde, Xavier Garcia Albiol, d’entre els projectes que ja estan en marxa o encarregats a l’AMB hi ha les actuacions en la Riera de Pomar, a la Rambla de França, al parc del Turó del Caritg o la segona fase pendent de la Plaça Trafalgar. També, des de la Generalitat, s’està desplegant tot el projecte al voltant de la Rambla de Sant Joan.
Albiol rectifica les dates dels seus compromisos respecte dels dipòsits
En aquest sentit, l’alcalde ha refermat el seu compromís que durant el mandat hi haurà obres impulsades per l’Ajuntament a tots els barris i va anunciar que es licitaran en uns dies la millora de la plaça Nelson Mandela i el seu entorn. També, respecte a les “prevencions” i la “vigilància de les expectatives” alertada per ERC davant els reiterats anuncis incomplerts de l’alcalde sobre aquest tema, sembla que Xavier Garcia Albiol ja es preserva quan a l’anunci de dates. Darrerament, intenta ser més rigorós en els tempus i indica que “tinc un compromís del que donaré comptes a finals del mandat”. Per exemple, en el cas dels dipòsits pluvials, el maig del 2023 havia dit que durant el mandat se’n constuirien dos. Després, ja al novembre, va dir que en el 2024 començaria el primer, data que després es va passar al segon semestre del 2025. També Albiol ha admès que la construcció de tots els dipòsits que caldria, 8 o 9, resoldrien en un 75% el problema dels residus i l’expulsió d’aigües fecals a mar.
Enviar els projectes en els propers 4 dies
L’oficina dels FEDER ha de rebre tots els projectes en els propers quatre dies i s’iniciarà un procés d’avaluació, en el que els què hi arriben amb unanimitat local obtenen puntuació. Els projectes presentats han d’estar realitzats abans del 31 de desembre de 2029 i si són seleccionats en una primera fase, els municipis o les administracions que els presentin han d’aportar garanties que disposen del 60% del pressupost restant per garantir l’execució.