Badalona celebra la 2a Fira Immobiliària amb la mirada posada en la millora del sector

    0
    107
    DSC_0459.JPG

    17/04/2015 – Des d’avui i durant aquest cap de setmana, dies 17, 18 i 19 d’abril, té lloc al passeig de la Rambla la 2a Fira Immobiliària de Badalona; hi participen 11 expositors que cobreixen l’oferta més important d’obra de nova en construcció que hi ha en aquests moments a la ciutat.

    Des d’avui i durant aquest cap de setmana, dies 17, 18 i 19 d’abril, té lloc al passeig de la Rambla la 2a Fira Immobiliària de Badalona organitzada per l’Ajuntament, a través de la societat Reactivació Badalona, i amb la col·laboració de la Federació Empresarial de Badalona. L’acte inauguració de l’esdeveniment serà aquesta tarda a les 18 hores. La fira estarà oberta divendres, de 18 a 20.30 hores. Dissabte i diumenge, els estands estaran a disposició del públic d’11 a 14.30 hores i de 17 a 20.30 hores.

     

    En aquesta segona edició hi participen 11 expositors que cobreixen l’oferta més important d’obra de nova en construcció que hi ha en aquests moments a Badalona. El promotors i empreses participants en la 2a Fira Immobiliària de Badalona són el Grup Morales, Inmoglaciar Catalunya, Neinor, Revelation Systems, Getsa, La Llave de Oro, la Fundación Laboral de la Construcción, Marina Badalona, Engestur, Barcelona Meeting Point, i Badalona Home Design. En la 1a edició, celebrada l’any 2012, la fira va rebre més de 8.000 visitants i s’hi van produir 1.040 contactes comercials.

     

    El sector arriba a la fira esperançat i amb la mirada posada en la recuperació

     

    La 2a Fira Immobiliària de Badalona arriba carregada de bones sensacions i dades que fan creure en la recuperació moderada però progressiva del sector de la construcció a la ciutat després d’anys de davallades tant en la venda com en l’oferta. Segons dades d’un estudi de l’Associació de Promotors de Barcelona (APCE), a finals de 2014 hi havia a Badalona una oferta de 485 habitatges nous amb una mitjana de superfície útil de 77,5 m2, i un preu mitjà de 235.732 €.

     

    La fira donarà cabuda a gairebé la totalitat de noves iniciatives constructores que existeixen a dia d’avui a la ciutat. Actualment hi ha una trentena de promocions per desenvolupar o desenvolupant-se a la localitat, una xifra que es tradueix en 878 habitatges de nova edificació. De tots ells, però, ja se n’han venut quasi 400, 393 concretament, i tan sols resten el 55,2%, uns 485, als quals se’ls hi està donant sortida i dels que tothom es podrà informar durant aquest cap de setmana.

     

    Bona prova de que el sector tot just ha aixecat el vol durant els darrers mesos és que el 70% dels habitatges es troben encara en fase constructiva i s’estan venent sobre plànol, sempre segons les dades de l’Associació de Promotors de Barcelona. La gran majoria, geogràficament parlant, es concentra de manera particular als districtes del Centre i Casagemes.

     

    Tot i les senyals de recuperació, és evident que el mercat es troba encara en un moment dèbil i molt allunyat dels darrers anys abans de l’esclat de la bombolla. L’oferta d’habitatge disponible en venda a Badalona, de 485 habitatges, és de 2,2 pisos per cada 1.000 habitants, una xifra “poc rellevant en relació al volum de la població”, segons l’Associació de Promotors. No obstant, en comparació amb l’entorn urbà més pròxim, la localitat badalonina és una de les més actives en aquest sentit. Barcelona, per exemple, disposa, a dia d’avui, de 0,6 habitatges per cada 1.000 habitants. Només si ens allunyem de la capital catalana trobem municipis amb una mitjana més elevada, com poden ser Vic, Manresa, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca o Igualada, amb 2,3 per cada miler de ciutadans.

     

    Des de l’inici de la crisi, l’any 2007, el preu de l’habitatge a la província de Barcelona ha baixat un 56,3%, tenint en compte l’IPC, mentre que a Badalona ha caigut un 54,5%. L’únic indicador que ha augmentat en el darrer any ha estat el preu del metre quadrat útil, un 1,8%, que es troba en uns 3.100 euros de mitjana. Previsiblement, el sector clourà el seu ajustament aquest 2015 després de set anys de davallada. La recuperació, però, no és homogènia i depèn de la ubicació i la demanda.

     

    El president de Reactivació Badalona, Antonio Ainoza, creu que, a curt i mig termini, Badalona ha d’avançar “cap a completar el desenvolupament hoteler i el passeig marítim fins a enllaçar amb Barcelona, i també aconseguir desenvolupar els laterals de l’autopista”. “Badalona té elements de co-capitalitat metropolitana que configuren un gran potencial de futur a tots els nivells, a més de l’immobiliari”.

     

     

    Els tres actuals pilars de la construcció a Badalona

     

    Sens dubte, Badalona té tres enclavaments clau que estan ‘tirant del carro’ del sector immobiliari a la ciutat. El primer, més mediàtic, probablement amb més projecció però que, d’altra banda, porta més anys intentant arrencar, és el del canal del Gorg. És la zona de la que treu més pit l’actual govern municipal i que ha valgut l’entesa de diferents forces polítiques i administracions. El llargament esperat desenvolupament del canal, on fa setmanes que les màquines mouen terres, era clau per al progrés urbanístic de la zona i tot sembla indicar que es pot confiar en el seu avanç durant els propers anys. Tot el seu entorn disposa de terreny en el qual ja han dipositat els seus projectes algunes constructores i que té encara molt marge de creixement, també a nivell industrial.

     

    Un altre dels pols d’atracció és l’antic Camp del Centenari, subhastat per més de sis milions d’euros que es destinaran a la construcció del nou estadi municipal. L’enderrocament de l’antiga instal·lació esportiva és una realitat i el sòl restant acollirà promocions d’habitatge privat i públic que, previsiblement, i atès la seva bona situació i comunicació, serà un dels punts forts del sector immobiliari en els propers anys.

     

    De sud a nord, el darrer dels tres centres neuràlgics de la construcció a Badalona en l’actualitat és l’antiga fàbrica del Cristall, un espai que portava anys en desús, que ocasionalment, a l’estiu, s’havia habilitat com a pàrquing per als veïns i la temporada de platja, però al qual no se li ha donat una projecció de futur fins fa pocs mesos. La totalitat del solar pertany a propietaris diferents. De fet, l’àrea del Cristall és la més avançada i ja es dibuixa l’estructura ferma d’una de les edificacions, situada a la cantonada entre la riera Canyadó i la carretera de Pomar Baix.

     

    Tot i reafirmar aquestes tres centralitats, el president de Reactivació Badalona, Antonio Ainoza, considera que l’acabament i l’enllaç del passeig marítim amb Sant Adrià i Barcelona també és un punt de gran potencial, i que Badalona encara té àrees de desenvolupament per damunt de l’autopista, al Mas Ram o Pomar entre d’altres, o tot el desenvolupament urbanístic que en el futur pugui generar el campus de Can Ruti, projecte en el qual l’Ajuntament hi tindrà una participació activa en la propera legislatura, avança.

     

    Quin tipus de promocions es construeixen a Badalona?

     

    Els anàlisis de l’APCE al municipi desprenen que predominen les promocions d’edificis, d’una mitja de 5,2 plantes, mentre que els habitatges unifamiliars són molt escassos i van començar a aparèixer de nou al 2014. El 49,9% dels habitatges tenen zona enjardinada i la presència del traster arriba fins al 67%, mentre que només el 26,2% incorporen el ‘luxe’ que, a dia d’avui, pot suposar una piscina comunitària. Quant a l’aparcament per al cotxe, el 67,7% de les promocions ofereixen aquesta opció complementària, un 22,7% l’inclouen dins el preu i el 9,7% no en tenen. Els preus de pàrquing, de mitjana 19.000 euros, oscil·len entre els 27.000 i els 15.000€.