23/04/2015 – La Fundació que forma i treballa amb persones amb discapacitats exigeix a les forces polítiques per tirar endavant l'operació que permetrà construir el seu nou centre a la Morera.
El centre ocupacional Cointegra, de la Fundació Badalona Capaç, amb seu als antics laboratoris de la Cros, a la frontera entre Sant Roc i el Gorg, vetlla per la formació i orientació de 240 persones amb discapacitat intel·lectual en l’àmbit ocupacional amb un equip d’uns 50 professionals. Des de 2009, la institució busca la forma de traslladar-se a unes noves instal·lacions, degut a la manca d’espai i les condiciones “precàries” en les que es troben les actuals, edificades amb planificació industrial i sense les adequacions necessàries. Els patrons es van trobar llavors amb la barrera econòmica i la falta de finançament de l’administració pública, així que van pactar una permuta de patrimoni amb Mercadona, amb l’objectiu de mudar-se a un equipament de nova construcció al barri de la Morera, totalment dissenyat per a les necessitats de l’entitat, a canvi del seu actual terreny als laboratoris de la Cros. Tot semblava dat i beneït el passat estiu, però el projecte es va trobar amb una sèrie de desacords polítics que han frenat la seva aprovació durant els darrers mesos.
Aquest dimecres, més de 200 persones, usuaris i famílies del centre, van protagonitzar una manifestació als carrers del centre de la ciutat per demanar el desbloqueig polític de l’operació i la seva aprovació al proper Ple, la setmana vinent, en el que els representants de Badalona Capaç pretenen intervenir. La marxa va transcórrer des de la plaça Pompeu Fabra fins a la plaça de la Vila, on van ser rebuts per diferents figures de l’Ajuntament, entre elles l’alcalde Garcia Albiol, amb qui es van reunir una estona més tard. El president de Badalona Capaç, Pere Sió, assegura que, des de 2012, ha mantingut contactes constants per informar tots els grups municipals de l’evolució del projecte i que tothom hi estava d’acord després de l’estiu de 2014. En el moment de pujar a Ple, però, van arribar els dubtes. La clau de tot plegat és que, per tal de dur a terme l’operació, s’han d’incloure els terrenys de la Morera, al costat del Club Tenis Badalona, dins la Trama Urbana Consolidada (TUC), per tal que Mercadona hi pugui construir el seu supermercat i, a sobre, el nou centre.
El moviment urbanístic en qüestió dóna el primer pas al setembre amb l’aprovació inicial de l’ampliació d’usos comercials, però es veu frenada setmanes més tard, atès que afecta més zones i polígons al marge de la Morera i això no convenç l’oposició. El tema havia de tornar a ser debatut al març, però va ser retirat per falta de consens i va despertar el desencís de la Fundació, farta d’esperar. “No entenem aquesta situació, si fa un any hi havia acord unànime. No podem perdre aquesta oportunitat, perquè no suposa cap cost per a l’Ajuntament ni per a nosaltres. El projecte compta amb els informes tècnics i jurídics favorables i amb els vistiplau de la Generalitat; està molt madur i preparat per enlairar-se”, etziba el president de l’entitat. Els representants de les famílies del centre no poden entendre “que l’única alternativa dels grups sigui l’abstenció” i consideren que “és un projecte de ciutat que hauria d’estar per sobre dels interessos polítics”. Han recollit ja més de 4.000 signatures en favor de la iniciativa.
La suma de superfícies comercials, un obstacle
La consecució del nou centre al barri de la Morera, si s’arriba a materialitzar, tindrà un efecte directe: l’obertura d’un nou establiment de Mercadona. La firma edificarà, a l’avinguda Carlemany, una nova botiga, sobre la qual es construirà el centre amb entrada des de l’avinguda Cerdanya. Tot i que no està confirmat ni és oficial, Mercadona podria aprofitar per instal·lar un local més a Sant Roc-Congrés, a l’actual seu de Badalona Capaç, que passaria a ser de la seva propietat. Aquest és un dels punts més conflictius a nivell polític, i és que xoquen els interessos socials d’un nou centre ocupacional per a la Fundació a cost zero per a l’Ajuntament i la defensa del petit comerç que ‘abanderen’ diferents partits polítics, sobretot amb les eleccions a tocar. Des de Badalona Capaç subratllen que aquest és un projecte que ve d’anys enrere, quan Mercadona només tenia un establiment a la ciutat, i defensen que és el que té més sentit degut a la seva contraprestació socio-laboral.
El Ple aprovaria el projecte
Amb els 11 vots del govern del PP, el projecte només necessita tres més per passar el filtre del Ple, és a dir, la postura favorable de qualsevol dels tres grups de l’oposició. Ahir al matí, l’alcaldable d’ICV-EUiA, Àlex Mañas, ja va avançar que donarien suport a la proposta. Els ecosocialistes afirmen que no els hi agrada que, darrere del projecte, “hi hagi empreses privades i operacions urbanístiques”, però el recolzaran pel “pes social” i per millorar “les condicions deplorables” en les que es troben les actuals instal·lacions de Badalona Capaç. Assegura Mañas que, no obstant, lluitaran perquè es pugui aconseguir el nou centre sense Mercadona.
CiU, per la seva banda, recorda que van ser els únics en recolzar l’aprovació inicial i que després van voler fer una aturada per reflexionar i analitzar tota l’operació. El candidat i regidor, Ferran Falcó, també ha anunciat que hi votaran a favor, i espera que es pugui tirar endavant amb unanimitat i sense que s’utilitzi “partidàriament”. Quant a la instal·lació d’establiments de Mercadona, Falcó creu que “té una cara i una creu, i s’ha de veure com es pot gestionar”.
El PSC indica que no recolzarà el projecte perquè no creu que aquest sigui el camí més adient cap a la solució dels problemes de Badalona Capaç. “Si els problemes de Badalona els ha de solucionar Mercadona, que governin ells”, lamenta el líder socialista, Jordi Serra. L’alcaldable creu que s’ha de trobar una alternativa per al nou centre “que no passi per dues noves superfícies comercial” que perjudiquin els petits botiguers de la ciutat.