Badalona activa el pla NEUCAT en fase de prealerta i l’Operació Fred

    0
    89

    03/02/2015 – Les previsions meteorològiques indiquen la possibilitat de nevades demà en cotes properes als 200 metres al litoral i prelitoral central i sud.

    Davant les previsions emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya, l’Ajuntament de Badalona ha activat aquest migdia el pla NEUCAT en fase de prealerta. Les previsions meteorològiques indiquen la possibilitat de nevades demà en cotes properes als 200 metres al litoral i prelitoral central i sud.

     

    Via pública i mobilitat

     

    L’Àrea de Via Pública i Mobilitat té a punt el dispositiu de mitjans humans i tècnics per actuar immediatament en el cas que es produeixi alguna emergència causada per les baixes temperatures o la neu. En aquest sentit, es disposa de 15 tones de sal, així com dels vehicles i del personal per repartir-la per la ciutat, amb l’objectiu de deixar les vies principals i accessos a la ciutat en bon estat per tal de garantir la circulació sense perill. Es prestarà una especial atenció als accessos a l’Hospital Germans Trias i Pujol i a les carreteres de la Conreria (B-500) i de la Vallensana (BV-5011), amb l’objectiu que aquestes vies estiguin operatives malgrat les condicions climatològiques adverses.

     

    Concretament, el servei de neteja de la ciutat compta dos vehicles amb dispensador de sal i pala llevaneu, tres escombradores amb pala llevaneus, tres vehicles amb caixa oberta i dispensador de sal i un tractor de 120cv 4×4.

    Tots estaran distribuïts de manera estratègica per tal que puguin donar cobertura a tota la ciutat.

     

    Per la seva banda, Guàrdia Urbana també preveu l’increment de patrulles si fos necessari per tal d’actuar i donar suport a la ciutadania en el cas que es registrin incidències a causa de la situació climatològica.

     

    Operatiu d’acollida per a persones sense sostre

     

    Tanmateix, l’Àrea de Serveis Socials i Salut ha procedit a preparar un espai d’acollida bàsica durant la nit, a l’edifici ESPAIS del carrer Arnús, per tal d’acollir les persones que pernocten de forma precària al carrer. El dispositiu s’organitza amb tots els serveis implicats (Protecció Civil, Guàrdia Urbana, Serveis Socials), i enguany  compta amb la col·laboració de Creu Roja, Voluntaris Badalona i Càritas a través del Projecte Folre i de la Fundació Roca i Pi. En els locals preparats es podrà acollir a aquelles persones sense sostre que hi vagin de forma voluntària o bé acompanyats per qualsevol dels serveis municipals. L’horari d’obertura és des de les 20 hores fins a les 8 hores del dia següent i compta amb la presència de dos professionals.

     

    Als usuaris se’ls proporcionarà un llit per pernoctar, espais de dutxa i cura personal. A tal efecte es proporcionarà un kit complert d’higiene. Al mateix local es disposarà d’un espai per a l’alimentació, i es proporcionarà als usuaris un sopar i un esmorzar. Els diferents serveis municipals implicats treballen coordinadament per tal d’informar del servei bàsic d’acollida nocturna a aquelles persones que ho necessitin.

     

    CONSELLS PROTECCIÓ CIVIL GENERALITAT

     

    A l'habitatge

    ·       Tingueu preparat: un transistor i piles de recanvi, llanternes, aliments rics en calories, combustible per a la calefacció i una farmaciola amb els medicaments habituals.

    ·       Reviseu: els punts d'entrada d'aire (cal que els protegiu amb una cinta que aïlli), l'estat de la teulada i el baixant d'aigua, les branques dels arbres (si són massa llargues cal que les podeu) i l'estat de la calefacció.

     

    Al vehicle

    ·       Disposeu de cadenes en bon estat, llanterna i manta de viatge.

    ·       Comproveu l'estat de les bateries, el dipòsit de benzina, els llums, els frens, els pneumàtics, la calefacció, el parabrisa…

     

    En situació de risc: si sou a casa o en un edifici

    ·       Escolteu la ràdio.

    ·       Feu un ús correcte de la calefacció i desconnecteu els aparells elèctrics que no siguin necessaris. Eviteu tenir estufes de llenya, carbó o gas i brasers en llocs tancats.

    ·       A zones aïllades o no urbanes mantingueu un rajolí constant d'aigua a les aixetes per evitar que es congelin les canonades i apagueu els regs automàtics.

    ·       En cas de nevada, col·laboreu en la neteja de les voreres de davant de casa i dels camins d'accés a casa a les zones rurals.

    ·       En cas que hi hagi neu acumulada als terrats, terrasses o balcons, retireu-la sense abocar-la a la via pública.

    ·       Garantiu que disposeu dels medicaments necessaris en el cas de tractaments perllongats o malalties cròniques.

    ·       No traieu les escombraries al carrer quan no funcioni el servei de recollida.

    ·       No telefoneu: cal deixar les línies lliures per als equipaments de socors.

     

    En situació de risc: si heu de sortir al carrer

    ·       Abrigueu-vos bé. Poseu-vos peces de roba lleugeres, l'una sobre l'altra. Les manyoples proporcionen més escalfor que els guants.

    ·       Protegiu-vos sobretot la cara i el cap, i eviteu que l'aire fred us entri directament als pulmons.

    ·       Eviteu fer esforços físics intensos: es corre el perill de patir una lesió a l'organisme.

    ·       No deixeu que les persones d'edat avançada ni tampoc els més petits surtin a l'exterior.

     

    Informació per als conductors: planifiqueu el desplaçament

    ·       Sortiu només si és imprescindible, seguint els consells del Servei Català de Trànsit: consulteu l'estat de les vies i la seva afectació, busqueu rutes segures no afectades per la nevada.

    ·       Planifiqueu la vostra sortida: circuleu per les rutes principals i autopistes, seguint una ruta que conegueu.

    ·       Eviteu circular de nit els perills són més dificils de detectar.

    ·       Informeu algú del vostre itinerari i de l'horari previst, i procureu no viatjar sols.

    ·       Controleu quines gasolineres us trobareu en el trajecte i els llocs on refugiar-vos en cas de tempesta.

     

    Si heu de circular: consells de conducció

    ·       Conduïu, amb velocitat moderada. Si la ruta és perillosa, torneu enrera o busqueu refugi.

    ·       Quan us desplaceu amb el cotxe no utilitzeu les marques deixades per altres vehicles. Sempre que us sigui possible circuleu per neu verge.

    ·       Si hi ha neu a la calçada, pareu el vehicle en un lloc on no interrumpeu la circulació i poseu les cadenes a les rodes motrius.

    ·       Enceneu els llums d'encreuament i els de boira.

    ·       No avanceu els altres vehicles si les condicions no són favorables i mantingueu força separació amb els altres vehicles.

    ·       Si comença a nevar, conduïu amb molta suavitat i lentitud, si cal reduïu la marxa.

    ·       Si les rodes patinen, desaccelereu sense frenar.

    ·       Freneu suaument  i amb trepitjades lleus i successives del pedal.

    ·       A l'hora de circular i si baixeu un pendent, mantingueu una distància superior a la normal amb el vehicle de davant.

    ·       Aneu amb compte en els indrets ombrívols, els ponts i els viaductes ja que pot haver-hi gel. Si hi ha gel, no trepitgeu el fre.

     

    Si neva i conduïu un vehicle pesant, recordeu que

    ·       No podeu avançar altres vehicles.

    ·       Les autoritats de trànsit poden restringir o limitar la vostra circulació. Estigueu atents i respecteu els talls de circulació que es facin.

     

    Si el temporal us agafa dins del cotxe

    ·       Intenteu buscar refugi. Si no en trobeu, quedeu-vos dins del cotxe, ja que els pneumàtics actuen com a aïllant del fred. Poseu un mocador de colors vius a l'antena del cotxe.

    ·       Deixeu la calefacció encesa i la finestra una mica oberta. No us adormiu amb el motor en marxa.

    ·       Netegeu periòdicament la neu del vehicle. Mantingueu net el tub d'escapament per evitar que el fum entri dins del vehicle

     

    Informeu-vos de les previsions meteorològiques, de l'estat de la xarxa viària i les rutes a seguir:

     

    Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) – https://www.meteo.cat/

    Servei Català de Trànsit – https://transit.gencat.cat/ca/

    Portal de la mobilitat – https://mobilitat.gencat.cat/ca/

    012 Atenció Ciutadana – https://web.gencat.cat/ca/contacte/menu/telefons/