L’Associació de Veïns de Bonavista ha complert recentment un any des que van canviar la junta a principis del 2020. Aquesta organització veïnal ha viscut un relleu generacional respecte a les persones que la gestionen i les activitats que es porten a terme. Actualment la junta està formada per quatre dones, un fet que és poc habitual, ja que sovint hi ha la presència d’una figura masculina. La idea d’agafar l’associació sorgeix d’una tarda, a un parc, parlant de la possibilitat dels seus fills de fer activitats i d’una necessitat d’activar el barri, però sense oblidar-se de la gent gran.
La Cristina Martínez, presidenta de l’AV Bonavista, explica el canvi en l’oferta de l’Associació. “Abans les activitats estaven més destinades a la gent gran: Sevillanes, Country, ball de saló… Des que hi som nosaltres hem iniciat noves activitats que ens demanen els veïns com pilates, ioga, defensa personal per adults i nens… Hem diversificat les activitats”. També destaquen l’augment de demanda post confinament, que les obliga a separar les activitats en diferents grups de 6 persones per respectar les mesures de seguretat.
El primer any de mandat ha estat marcat per la pandèmia i per un confinament que ha dificultat el funcionament de l’Associació. Tot i això, van identificar una necessitat per part dels veïns del barri d’accedir a productes bàsics d’alimentació i van decidir promoure una recollida d’aliments. En col·laboració amb l’Associació Amb tu també van repartir menús ja cuinats per les persones més necessitades. La Gemma Sahuquillo, vicepresidenta de l’AV Bonavista ha valorat positivament l’experiència tot i viure una situació inesperada com ha estat la Covid-19. “Vam detectar una necessitat econòmica. Molta gent estava afectada per Ertos, altres tenien invalideses i també tenim una població envellida al barri. Mitjançant cartells per promoure la recollida d’aliments i una caixa a la botiga del barri perquè cadascú aportes el que pogués es va poder fer aquesta iniciativa. Hem viscut anècdotes molt boniques”.
Ambdues membres consideren gratificant l’experiència, però coincideixen en la duresa de la tasca a realitzar.”Molt difícil. Si haguéssim viscut una altra època hauria estat tot més fluid. Però amb la pandèmia ha estat complicat. És gratificant perquè la gent t’agraeix pel carrer la teva tasca, però inverteixes molt temps de la teva vida”, afirma Martínez
Sahuquillo, per la seva banda, assegura que “Potser la gent es pensa que una AV és anar a passar l’estona. Hi ha molta gent que està treballant pel barri sense emportar-se res a canvi. Tractar amb veïns i l’Ajuntament, gestionar papers i subvencions és una feina dura que s’hauria de valorar més”.