Antifrau vincula el cap de la Guàrdia Urbana amb el cas de les col·lectes irregulars

    0
    222
    gu.JPG

    17/09/2013 – L'informe remès per Antifrau a la Fiscalia, qui ha de decidir si querellar-se o arxivar la causa, afirma que l'intendent Antonio Piña també estaria esquitxat pel popularment conegut 'cas Jurado'; Piña nega que tingués coneixement de la polèmica col·lecta.

    Les suposades col·lectes irregulars de la Guàrdia Urbana de Badalona entre comerciants i empreses de la ciutat, popularment conegut com ‘cas Jurado’, ha tornat a sortir a la palestra de l’actualitat. Abans d’estiu, l’Oficina Antifrau (OAC) va finalitzar l’informe valoratiu de l’afer i el va enviar a la Fiscalia, que actualment es troba analitzant el cas abans de decidir-se entre interposar una querella o arxivar la causa. El diari El Mundo va fer ahir públiques algunes de les conclusions d’aquest informe, que col·loca el màxim responsable del cos policial badaloní, l’intendent Antonio Piña, com un dels protagonistes de la polèmica recaptació de fons. Els diners, a més, podrien haver estat destinats a adquirir regals per als fills d’alguns agents, segons afirmen la OAC i fonts de la GU.

     

    Antifrau creu que Piña configuraria “el grup organitzador” encarregat de buscar el finançament per a actes paral·lels al Dia de la Guàrdia Urbana, una activitat comuna els darrers anys a través de l’Associació Esportiva de la Guàrdia Urbana (AEGUB) –el 2012 l’entitat es va desmarcar rotundament de les col·lectes irregulars- però que l’òrgan de la Generalitat titlla de “greu confusió” entre les qüestions oficials i les suposadament privades. La recaptació de l’any passat, a més, podria arribar a considerar-se com un possible delicte de suborn impropi o extorsió, segons la OAC.

     

    El cap de la policia badalonina, en declaracions a aquest diari, ha negat el seu protagonisme o implicació en les col·lectes irregulars que s’investiguen, contràriament al què apunta Antifrau. Sí admet haver declarat davant la fiscal, en condició de testimoni, això sí, al igual que ho haurien fet altres membres de la policia, expliquen fonts internes del propi cos.

     

    El govern municipal, per la seva part, assegura que Antifrau “no conclou que l’intendent de la Guàrdia Urbana organitzés la col·lecta o donés ordres perquè es fes” i que l’informe “també recull que aquesta mena de pràctiques feia anys que es portaven a terme”.

     

    Després que El Punt/Avui destapés el cas de les col·lectes, l’oposició va pressionar per constituir una comissió d’investigació; el govern municipal va remetre la informació aconseguida –incompleta, segons la resta de grups municipals- a Antifrau i, instat per l’òrgan, va obrir expedient a diferents persones implicades en l’afer, entre elles a l’intendent policial. A dia d’avui, però, aquests tràmits es troben paral·litzats a l’espera que la Fiscalia finalitzi la investigació i prengui cartes en l’assumpte.

     

    Reaccions polítiques

     

    Ciutadans Badalona considera que, amb aquestes noves informacions, ja “són masses indicis de pressumptes irregularitats en el si del departament de Seguretat del regidor Miguel Jurado i molt poques les explicacions”. En aquest sentit, exigeixen una resposta ràpida i creïble.