24/05/2015 – Tot i incrementar els vots, el PP perd un regidor; Guanyem BDN en Comú entra amb cinc regidors i es posa al capdavant d'una esquerra que té a les seves mans desbancar a Albiol.
Sorpresa a Badalona. Sorpreses. La més destacada, la inesperada irrupció de Guanyem Badalona en Comú, que s’ha col·locat com a segona força després del PP. Albiol ha incrementat en més de 3.000 el nombre de vots i ha aplegat el suport d’un 34% dels votants, però el creixement de la participació, que ha sobrepassat el 57% -5,4 punts més que al 2011-, li ha restat un regidor, li complica molt la governabilitat i li entrega a la candidatura de Dolors Sabater la clau per formar un govern en coalició amb una oposició atomitzada que es veurà obligada a l’entesa si vol evitar quatre anys més de govern ‘popular’, tal i com han predicat durant les darreres setmanes. L’altra notícia destacada és l’ensopegada del PSC, que perd fins a cinc regidors i queda relegat a tercera força. Nit negra per a la comunitat socialista a Badalona, que esperava poder liderar un canvi de govern amb l’exalcalde Jordi Serra i han obtingut els seus pitjors resultats després de perdre més de 9.000 vots.
La resta de xifres, esgraó a munt, esgraó avall, eren més o menys esperades. L’altra entrada destacada, al marge de Guanyem, l’ha protagonitzat ERC, que torna amb tres edils al Ple municipal i supera a CiU en nombre de vots i representants. Un retorn, el dels republicans, que les enquestes, sensacions i dinàmiques ja preveien amb força i que finalment ha conclòs en els millors resultats de la història d’ERC a Badalona: 9.800 vots, quasi 7.000 més que al 2011. CiU, per la seva banda, ha perdut 3.000 paperetes, la meitat de les seves forces al Ple i queda amb dos regidors. Iniciativa també ha acusat la pèrdua d’energies, més d’un miler de recolzaments, però és el partit de l’oposició que menys s’ha desinflat; els ecosocialistes i els seus socis de És Possible es queden amb dos edils. Les urnes, en darrer lloc, han fet bons els pronòstics sobre l’entrada de Ciutadans, que aconsegueix ficar un peu al Ple amb 5.000 vots i un regidor.
Pacte a quatre bandes per fer fora Albiol
Els comicis han desprès una situació poc esperada, sobretot per l’espectacular entrada de Guanyem. El discurs d’Albiol, a la seu electoral instal·lada al Rafael Hoteles, on s’han vist moltes cares de decepció, ja ha deixat albirar que els resultats han tintat de gris la nit del 24M per al PP, que esperava un resultat més ampli per poder defensar la legitimitat d’Albiol com a alcalde tot i no aconseguir la majoria i sap que l’Ajuntament ja no és a les seves mans. L’esquerra badalonina, amb Guanyem Badalona en Comú al capdavant i PSC, ERC i ICV, té a tir un pacte per formar un govern en coalició que desbancaria Xavier Garcia Albiol. L’entesa no serà pas senzilla, però, de moment, tant en campanya com en declaracions postelectorals, els quatre partits han mostrat la seva predisposició a seure i trobar un punt d’acord que sumaria un total de 14 regidors, majoria absoluta al Ple, amb una oposició en la que quedarien el PP, amb 10 edils, CiU, amb dos, i Ciutadans, amb un.
Els votants castiguen als ‘partits tradicionals’ i opten per la renovació
Era una de les conclusions que extreia ahir a la nit l’alcaldable de CiU, Ferran Falcó: les eleccions han castigat els denominats ‘partits tradicionals’ o de la ‘vella política’. Al marge del PP, que rema a contracorrent de pràcticament totes les dinàmiques generals gràcies a l’inusual ‘efecte Albiol’, els tres partits que han exercit d’oposició el darrer mandat i que representen formacions de tradició democràtica han sortit mal parats d’aquest 24M. El que més ha acusat el càstig ha estat el PSC, amb una pèrdua de 9.000 vots; CiU, en segon lloc, s’ha deixat pel camí 3.000 paperetes, mentre que ‘només’ 1.200 ciutadans han deixat de recolzar Iniciativa.
A l’altra cara de la moneda trobem Guanyem Badalona en Comú, ERC i Ciutadans. La candidatura ciutadana de Dolors Sabater és l’exemple més clar d’aquesta aposta per les propostes noves. Parlem d’un projecte nascut el darrer any i que ha sumat més de 15.000 vots; els càlculs naturals diuen que la plataforma s’hauria anotat bona part dels 8.500 votants que al 2011 es van abstenir, a més dels recolzaments d’altres sectors de l’esquerra, sobretot Iniciativa i PSC. També ho haurien fet, encara que en menor mesura, ERC, que creix 6.800 vots, molts d’ells provinents de CiU i del sector socialista més catalanista, i Ciutadans, que ho fa en 4.000. Frenats per Albiol i el PP en l’espectre polític de centre-dreta, és molt probable que els de Rivera hagin ‘esgarrapat’ recolzaments socialistes i dels vots que al 2011 van anar a parar a PxC. En conjunt, les tres noves formacions sumaran nou regidors, pels 18 dels partits que ja estaven representants al Ple.