ACES Europe i les seves designacions

    0
    136
    ACES_Europe.jpg

    07/10/2014 – Des que ACES Europe té una delegació a Espanya, set dels nou municipis designats com a Ciutats Europees de l’Esport estaven governats pel PP.

     

    Avui s’ha fet oficial la designació de Badalona com a Ciutat Europea de l’Esport 2015, per part de l’European Capitals of Sport Association (ACES). ACES és una organització privada que té per objectiu rentabilitzar al màxim les millors polítiques esportives europees per tal d’aconseguir un estatus de qualitat per tots els seus associats.

     

    ACES Europe també compta amb una consultoria especialitzada en serveis públics esportius (ACES Europe Management) dedicada a la gestió de projectes, a elaborar estudis de viabilitat i plans directors d’estructures esportives, a realitzar projectes arquitectònics i a posar en pràctica sistemes de gestió de qualitat.

     

    Des del 2001, ACES Europe concedeix guardons a diverses ciutats europees, els quals es classifiquen en tres tipologies de premis: Capital Europea de l’Esport (ciutats de més de 499.999 habitants), Ciutat Europea de l’Esport (ciutats d’entre 25.000 i 499.999 habitants) i Vila Europea de l’Esport (municipis de menys de 25.000 habitants).

     

    Badalona, doncs, es troba en la segona categoria, la de Ciutat Europea de l’Esport. Aquest nomenament no consta de cap dotació econòmica i,  simplement, busca que les administracions locals elaborin una política esportiva que contribueixi a millorar el nivell general de salut dels seus habitants.

     

    Per tant, amb aquesta distinció es reconeix la tasca que els governs locals duen a terme per tal de fomentar l’activitat física, així com per promocionar les infraestructures disponibles en cada localitat. L’únic guardó que és exclusiu és el de Capital Europea de l’Esport, ja que el de Ciutat Europea és compartit per diverses localitats (l’any passat 18 ciutats van ser designades amb aquesta distinció, entre elles Logronyo, Còrdova, Getxo i Santander).

     

    Segons ha notificat l’Ajuntament de Badalona, una comissió avaluadora d’ACES Europe va visitar la ciutat durant el mes de setembre per tal de conèixer de primera mà les instal·lacions esportives i el calendari d’activitats per al 2015 proposades pel municipi en la seva candidatura.

     

    En la seva visita la comissió va conèixer el complex esportiu de Sistrells, el camp de futbol de Pere Gol, les pistes esportives del Màgic Badalona i el Pavelló Municipal d’Esports on té la seu el Club Joventut Badalona.

     

    Els estatuts d’ACES Europe indiquen que en el moment que un municipi és escollit com a Ciutat Europea de l’esport es compromet a oferir una àmplia oferta d’activitats esportives destinades a la població local.

     

    Cal realitzar una cerimònia de presentació o conferència de premsa amb presència de membres d’ACES per inaugurar i presentar el programa d’aquestes activitats, les quals poden ser de rellevància internacional, nacional, regional i local. Per les Ciutats Europees de l’Esport calen un mínim de 24 esdeveniments esportius durant un any i 36 per les Capitals.

     

    A banda dels habituals campionats que es duen a terme a Badalona, amb motiu d’aquesta distinció rebuda la ciutat també podria organitzar esdeveniments esportius extraordinaris, per tal de potenciar laseva  imatge. Aquesta estratègia ha estat utilitzada per altres municipis espanyols guardonats, com el cas d’Estepona (2013).

     

    Cal tenir en compte, però, que ACES Europe és un ens privat, presidit per l’italià Gian Francesco Lupattelli i que compta amb una estreta vinculació amb el Partit Popular.

     

    I és que des del març del 2011, ACES Europe va crear la delegació ACES Espanya, amb seu a València, el president de la qual és Cristóbal Grau, regidor d’Esports i Joventut de l’Ajuntament valencià (PP).

     

    Des que ACES Espanya existeix, set de les nou ciutats espanyoles designades com a Ciutats Europees de l’Esport estaven governades pel Partit Popular: Logronyo (2014), Santander (2014), Còrdoba (2014), Castelldefels (2013), Lorca (2013), Estepona (2013) i Castelló (2012). Només Gexto (2014) i Bilbao (2012), amb govern del PNV, en són l’excepció.

     

    En aquest sentit, les úniques grans ciutats del país guardonades com a Capitals Europees de l’Esport han estat Madrid (2001) i València (2011), ambdues també amb el Partit Popular a l’alcaldia.

     

    Cal destacar que ACES Europe compta com un “grup informal de suport al Parlament Europeu” (Parlamentaris Euro Grup Amics d’ACES / EGFA) que està dins de l’organigrama de l’entitat i que li ofereix suport constant a Brussel·les per tal de guanyar més visibilitat. L’eurodiputat del PP, Santiago Fisas, és el president de l’EGFA, així com president d’honor d’ACES Europe.