A partir de novembre, cursos als casals per acostar la gent gran a la “ciutadania digital”

    0
    6
    Shot of a senior woman using a mobile phone in a retirement home
    L’Ajuntament de Badalona ofereix a la gent gran de la ciutat cursos per millorar l’ús dels seus telèfons mòbils. L’objectiu d’aquestes sessions és ampliar les capacitats de les persones grans i el seu vincle amb les noves tecnologies, incrementant així la seva autonomia i reduint la bretxa digital.  Segons un informe presentat per la UOC al Parlament de Catalunya, les desigualtats digitals que afronten les persones grans, a més, s’han agreujat després de la Covid-19. Segons l’informe, la bretxa digital és més greu quan les persones són grans, tenen baixos nivells educatius, nivells de renda baixos, viuen en zones rurals o són dones L’estudi proposa un total de 12 recomanacions per reduir la bretxa digital i promoure la inclusió digital de les persones grans a Catalunya

    El 96 % de la població d’entre 16 i 74 anys és usuària d’internet a Catalunya l’any 2022. Ara bé, aquesta taxa cau entre la gent gran. Concretament, entre la població de 65 a 74 anys la taxa disminueix fins al 79 % i, si s’agafa el segment de població de més edat, de 75 anys o més, arriba fins al 42 %, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística del 2022. La bretxa digital que afronta la gent gran és preocupant a Catalunya. Tots els indicadors disponibles mostren desavantatges a partir dels 65 anys. A més, entre el conjunt de la població considerada gran també hi ha una marcada bretxa digital: quan hi ha dades, s’observa que el segment de 75 anys i més se situa significativament per sota del de 65 a 74 anys, segons l’estudi de la UOC.

    Mireia Fernández Ardèvol va elaboratrjuntament amb Sara Suárez-Gonzalo i Isabel Sáenz Hernández, també professores dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC i investigadores del grup CNSC de l’IN3, l’informe Desigualtat digital i vellesa: la bretxa digital que encara cal tancarencarregat pel Consell Assessor del Parlament sobre Ciència i Tecnologia (CAPCIT), que es va presentar al Parlament. L’estudi analitza els factors que provoquen aquesta bretxa digital entre la població de més edat, una desigualtat que s’ha accentuat per la pandèmia de la COVID-19 perquè va accelerar una digitalització que s’ha mantingut a causa de les restriccions de mobilitat.  Entre els factors que intervenen en aquesta bretxa sociodigital hi ha un nivell educatiu baix —perquè limita la forma en què una persona fa servir internet—, una renda baixa —ja que determina la capacitat de tenir una connexió adequada i un nombre de dispositius digitals per accedir a la xarxa— i el gènere, ja que comparativament afecta comparativament més les dones de 75 anys o més que els homes.  Es pot concloure que el fet de ser dona, pensionista o amb un nivell d’estudis baix s’associa amb un ús d’internet per sota de la mitjana de Catalunya.

    Per al que la gent gran utilitza més internet  en la població de 65 anys en amunt és per a la comunicació, que inclou xarxes com el WhatsApp. Les dades són més preocupants pel que fa la banca en línia: l’utilitza un 62 % d’internautes d’entre 65 i 74 anys, i un 21 % en el segment de més de 75 anys.

    Les reconamacions de les administracions per incorporar la gent gran a la ciutadania digital proposa diferents recomanacions per lluitar contra aquesta desigualtat i promoure la inclusió digital de les persones grans a Catalunya. Com impulsar programes de formació i informació oberta i adaptada perquè la ciutadania i, en especial la gent gran, tingui capacitats i competències digitals transversals i actualitzades per accedir, usar, entendre i aprofitar les potencialitats del món digital segons les seves necessitats i desitjos. Promoure la sensibilització de la població en general i dels agents econòmics i socials en la lluita contra els estereotips sobre la vellesa que sovint generen mancances de confiança, autoestima o autoeficiència que afecten negativament la relació de les persones grans amb la tecnologia digital.Apuntalar la provisió de serveis analògics (no digitals) per evitar els efectes nocius de les digitalitzacions forçoses i garantir els drets bàsics de la ciutadania a ser veis essencials (llum, banca, salut, etc.).

    També hi ha assegurar la inversió necessària perquè tota la ciutadania i, en especial, la gent gran disposi dels recursos necessaris per accedir, usar i comprendre internet, i dels equipaments digitals adequats a les tasques que han de dur a terme.

    En algunes de les categories exposades s’emmarca la proposta de l’Ajuntament de Badalona d’oferir a les persones usuàries dels Casals de Gent Gran Municipals cursos formatius sobre les noves tecnologies, més concretament sobre el funcionament dels telèfons intel·ligents (smartphones).   Les sessions s’iniciaran durant el mes novembre i permetran a les persones interessades aprofundir en el coneixement del funcionament del seu mòbil i les diferents aplicacions d’ús més habitual. L’objectiu d’aquests cursos és ampliar les capacitats de les persones grans i el seu vincle amb les noves tecnologies, incrementant així la seva autonomia i reduint la bretxa digital. Els cursos es faran, de moment, en nou Casals de Gent Gran: Canyadó, Pep Ventura, Antònia Boada, Congrés, Sant Antoni de Llefià, Raval, Bonavista, Can Mercader i al Grup de Dones del Congrés. Les sessions formatives es faran en grups d’entre 15 i 18 persones. L’horari serà de matí o tarda segons la disponibilitat horària dels centres. Les persones usuàries dels Casals de Gent Gran Municipals incorporats a aquest projecte que estiguin interessades en aquesta formació han d’adreçar-se a les juntes dels centres per poder-se participar en les sessions que s’ofereixen.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí