Demà dissabte es podrà gaudir de tallers, exhibicions, concerts i més
Torre Mena acull demà, dissabte 14 de desembre, una intensa jornada veïnal per celebrar els 60 anys de l’AVV de Sant Antoni de Llefià.
El 30 abril de 1959 es constituïa oficialment l’AVV Sant Antoni de Llefià, i 60 anys després s’ha muntat un acte commemoratiu en col·laboració amb la Comissió de Cultura, conjunt d’entitats moltes de les quals han nascut a l’aixopluc de l’associació veïnal que ha potenciat el teixit cultural, especialment, en el territori. Des de les 10 del matí, amb la despertà protagonitzada per la colla de diables Kapaoltis, i fins a les 14.00, que es clourà amb un petit aperitiu, s’ha programat un intens matí farcit d’activitats culturals, musicals, esportives, infantils, reivindicatives, tallers, exposicions i xerrades.
L’embrió de l’entitat, que es manté en la seu a l’edifici d’Europa 14, havia nascut el 26 juliol de 1957 com a una comissió de Veïns, embrió de l’AVV Sant Antoni de Llefià, que juntament amb l’AVV de Lloreda, va ser una de les primeres associacions veïnals tolerades pel règim franquista a l’estat. A la cita assistiran tots els presidents vius des de la fundació de l’entitat, amb només l’absència física “Curro”, que, si més no, farà arribar unes paraules. Per ordre cronològic de la creació, es recordarà Antonio Agudo “Julio”, primer president després del període del règim franquista i president en l’època de la Batalla de la Plaça Trafalgar; Francisco José Domínguez “Curro”, membre de l’AVV r detingut en les mobilitzacions veïnals en contra de la Plaça Trafalgar i president en els inicis dels anys 90. Toni Flores, actual regidor de l’Ajuntament; Jordi García i Daniel Ortego; Anna Lara, actualment també regidora i la primera dona presidenta de l’associació de veïnes i veïns de Sant Antoni, i el president actual, Jordi López.
D’entre els reptes pendents exposats per Jordi López, president de l’AVV, hi ha el de difondre el llegat de lluites i aprenentatges d’aquests 60 anys d’història “que ens aporten moltes coordenades i experiències per a la millora i transformació futura del barri i la ciutat”. Però n’hi ha més, de calat, com continuar teixint una xarxa activa d’entitats per a enfortir relacions i generar dinàmiques col·laboratives. “Facilitar el protagonisme de les generacions més joves en l’àmbit associatiu es clau”, insisteix. Intensificar l’organització i el foment de la participació dels veïns i veïnes, donant suport a les seves demandes “tot prioritzant la implicació vinculant dels veïns en les solucions i accions” seria també una tasca per la que apostar.
Completarien les propostes: treballar per un pla d’equipaments integral amb per exemple espais per a entitats, un casal de joves i un casal digne per a la gent gran; millorar l’accessibilitat a l’espai públic; incorporar la innovació social i digital; incentivar la mobilitat sostenible, l’economia social i cooperativa, la promoció del petit comerç i la generació d’ocupació al barri; millorar la situació del lloguer i l’accés a l’habitatge, treballar la convivència veïnal, el civisme, el bon veïnatge, valoritzant la perspectiva dels joves i la gent gran i promocionar el sentiment de pertinença al barri.