Les platges de Badalona han perdut en 30 anys 50 metres de sorra

    0
    196
    Aquest hivern les platges de Badalona no han patit cap gran temporal, comparat amb l’anterior amb el temporal Glòria. Durant els darrers mesos, s’han registrat un parell de temporals, durant l’octubre i el gener d’aquest any, que han afectat sobretot el Club Natació Bètulo.
    Aquest ha estat l’equipament més afectat, durant els darrers mesos, de tot el litoral de la ciutat. El temporal Glòria va causar danys importants, però els darrers han afectat la varada d’embarcacions. Una maquinària ha acabat d’enderrocar el mur per evitar un problema de seguretat. El membre de la junta del Bètulo, Jordi Marco, ha explicat que el club nàutic ja no podrà utilitzar més aquesta zona on hi havia situada la rampa de baixada de les embarcacions. Marco ha explicat que fa un any que estan molt preocupats pel futur del Club Nàutic Bètulo, perquè cada temporal representa una despesa molt important per l’entitat. De fet, altres clubs nàutics també van patir destrosses importants com la Donzella, el Club de Rem Badalona o el Club Natació de Badalona.

    En Leandre Sitjà, membre de la junta del Club Natació ha explicat al Diari de Badalona que fa temps que les entitats nàutiques estan pendents de la pèrdua de sorra a les platges de la ciutat. Sitjà reconeix que les mateixes destrosses que estan patint ja el Club Nàutic Bètulo d’aquí a 5 anys arribaran al Natació. Des d’aquest club recorden que un dels atractius de Badalona és la platja i per aquest motiu demanen a les administracions que trobin una solució a la pèrdua de sorra i treballin per una actuació integral al litoral. “Si ens quedem de braços plegats, d’aquí a pocs anys no tindrem platja”. Sitjà recorda que les platges de Badalona han perdut, durant les darreres tres dècades, uns 50 metres de sorra i part d’això ve provocat per la construcció dels ports de la zona, des d’Arenys de Mar a Badalona. Aquests equipaments havien de tenir un sistema de bypass de sorra per evitar que les platges del voltant desapareguessin. Cap d’aquests ports disposa d’aquest sistema i per aquest motiu les platges de poblacions com Montgat, Masnou o Premià de Mar fa anys que no tenen gairebé sorra.
    Fustes per evitar destrosses a la Donzella
    La Donzella no ha patit grans destrosses aquest hivern, a diferència de l’any 2020. Tot i així, els seus responsables han instal·lat tres fustes, a la façana, per evitar que entri l’aigua a la sorra a l’interior de l’edifici quan es registra fort onatge. Un dels responsables de la Donzella, en Miquel Montañes, explica al Diari de Badalona comparteix també la inquietud amb la resta d’equipaments que estan a peu de platja per aquesta pèrdua de sorra. Davant la Donzella, fa dues dècades, hi havia uns 45 metres de sorra, ara només queden poc de 25. Montañes aposta per fer un projecte, davant la costa badalonina, per construir espigons soterranis, tal com va fer-se a les platges de Barcelona durant les Olimpíades. Segons Montañes, aquest sistema s’ha mostrat eficaç per tal de mantenir la sorra, com es demostra a les platges de la capital catalana.
    El sobreixidor del final del carrer de Mar quedava 15 metres més enllà
    Un exemple de la pèrdua de sorra a les platges de Badalona el trobem just al final del carrer de Mar. Aquí, davant de l’Escola de Vela, hi ha un dels sobreeixidors de la ciutat, que s’endinsa al mar. Fa només uns 20 anys, aquesta infraestructura estava totalment integrada damunt de la sorra. Dues dècades després ja està totalment endinsada dins del mar. Aquesta és una prova més d’aquesta pèrdua de sorra de les platges de Badalona i que la ciutat, en pocs anys, ha perdut la meitat de la platja.
    Plans per mirar d’aturar aquesta pèrdua de sorra

    Per fer front a la situació, el servei de platges de l’AMB fa temps que està treballant amb el departament de Territori i Sostenibilitat i el ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient per elaborar un pla d’estabilització conjunt per pal·liar la situació. En els darrers temps han experimentat una pèrdua molt important de la seva longitud i de la superfície de sorra part de les nostres platges. Aquest és el cas de Montgat Nord, on ha desaparegut més d’un quilòmetre de litoral i on l’any 2018 va provocar el moviment de roca de l’escullera que suporta la línia de rodalia del Maresme, així com la destrucció de dutxes, escales d’accés a la platja o jocs infantils. Igual que a Montgat, l’escenari va temps que és complex a la platja de la Mora de Badalona, que va desaparèixer fa anys Els temporals amb baixes pressions associades provoquen que el nivell del mar pugi al voltant d’un metre d’alçada i també repercuteix en aquesta pèrdua de platges.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí