14/06/2013 – Dissabte, la tempesta va passar de forma agressiva per Badalona i va descarregar més de 20 litres per metre quadrat en només mitja hora; al pas soterrani de Martí i Pujol es va acumular 1,5 milions de litres.
La tempesta que va assolar dissabte bona part de Catalunya no va passar de llarg per Badalona. Més aviat tot el contrari. La intensitat de la pluja va deixar prop de 24 litres per metre quadrat en els prop de 30 minuts de precipitacions, un dels registres més elevats de les quatre províncies. La mitja hora de pluja va crear un petit caos en alguns indrets de la ciutat. Entre ells, el més destacat, va ser la part de Martí i Pujol més propera a la costa i l’entorn de l’estació de Renfe. El pas soterrani que condueix cap a la platja per sota de les vies del tren va quedar completament inundat i va deixar en les retines de molts veïns unes imatges totalment sorprenents. S’hi van acumular prop d’un milió i mig de litres d’aigua que van obligar els serveis municipals a actuar durant pràcticament tot el dissabte. Un dels murs laterals del pas va quedar malmès per la pressió. L’estació també en va patir les conseqüències; moltes rajoles del terra situat a la sortida de la instal·lació ferroviària van aixecar-se i la vorera va quedar impracticable. També el pas soterrani de l’interior de l’estació, per passar d’una andana a una altra, va quedar inundat durant una bona estona. Des de la regidoria de Via Pública han explicat que a la part més alta de la riera i al seu clavegueram hi havia brutícia acumulada que les precipitacions van arrastrar fins la part litoral, que tot i estar ben tractada i preparada va rebre massa quantitat de brossa i aigua que van saturar els col·lectors i les bombes d’evacuació.
No va ser Martí i Pujol, però, l’única part de la ciutat afectada per les pluges torrencials. A molts carrers de diferents barris es van viure situacions complicades amb petites inundacions. Més de 30 tapes de clavegueram de tota la ciutat van saltar per la gran acumulació d’aigua i inclús alguns contenidors d’escombreries van quedar flotant al bell mig de diversos carrers inundats.
L'oposició ho atribueix a la falta de manteniment
Els successos han despertat aquests dies les crítiques de l’oposició, que, creu, tot això no hagués passat si el manteniment del clavegueram fos l’adequat. CiU ha destacat que, el 2010, va haver-hi un temporal més fort però no es va produir tal “desastre” i que això és degut a la disminució del pressupost en aquest sentit. Els socialistes, per la seva part, manifesten que les inundacions van ser conseqüència de no realitzar el manteniment “preceptiu” del col·lector de Martí i Pujol.
Des de la regidoria de Via Pública asseguren que el clavegueram del Centre està en “perfecte estat de manteniment” i que la darrera revisió del col·lector es va dur a terme el passat març. La causa de tot, assegura el regidor Daniel Gracia, es troba en la intensitat de la pluja. “Les bombes s’aturen quan la quantitat d’aigua és més gran que la que poden treure, sinó es cremarien”. Gracia afirma que l’únic problema greu es va donar en la sortida del clavegueram de Martí i Pujol, ja que la resta van evaquar l’aigua com es degut, i que els serveis municipals van treballar molt perquè tot quedés solucionat el mateix dia.