15 anys de lluita contra el càncer

    0
    110
    150226-BcC.jpg_1481508630.jpg

    06/03/2015 – La Fundació Badalona Contra el Càncer va néixer l’any 2000 i, des de llavors, ha organitzat anualment una marató d’actes que ja ha recaptat prop 1,5 milions d’euros, destinats a la investigació i a maquinària.

    El número 2 del carrer Germà Bernabé, al barri de Dalt la Vila, és una casa plena de vida i curiositats. Enganya la seva aparença de perruqueria a la planta baixa, però, just a sobre, pujant per unes escales a través del propi negoci, hi viuen en Miquel Carreras i la Marisa Serra. Un matrimoni normal assegut al voltant de la taula d’un saló corrent? Aquesta és una de les perspectives possibles. L’altra visió és la dels presidents de la Fundació Badalona Contra el Càncer a la seva sala de juntes. “Som una fundació atípica”, admeten mentre preparen el dinar a la seva néta menuda. No els hi falta raó.

     

    La Fundació Badalona Contra el Càncer és una entitat local sense ànim de lucre que es dedica a organitzar esdeveniments anuals per recaptar diners que es destinen a investigar el càncer. Aquest 2015 arriba als 15 anys de vida d’ençà que en Miquel i la Marisa, una parella desgraciadament tocada per la malaltia, decidissin mobilitzar-se per aportar el seu granet de sorra a la cursa contra aquest mal global. Tot plegat va començar amb la organització d’un sopar de gala per recollir donatius. Engrescats, els dos van anar generant més idees, fins al punt que el llistat d’actes, des de sopars fins a espectacles musicals, es va convertir en una autèntica marató. “La ciutat es va bolcar. Ens va sorprendre molt gratament”. La parella va aconseguir 30 milions de les antigues pessetes, uns diners que van servir per comprar un seqüenciador d’ADN que els investigadors de Can Ruti necessitaven llavors.

     

    Després d’alguns problemes burocràtics per comprar la màquina i d’aconseguir el reconeixement i suport de l’Ajuntament, part de la societat badalonina i la comunitat sanitària de Can Ruti els va demanar donar continuïtat al projecte solidari contra el càncer. El problema? Necessitaven un paraigües sota el qual refugiar-se a nivell legal, i la fundació era la millor opció. Una cooperativa va encarregar-se de les gestions de forma gratuïta i els metges badalonins van posar el capital necessari, uns 6.000 euros. “Intentem que tot sigui a cost zero. Per això tenim la seu a casa”. L’entitat no paga cap despesa ni té personal contractat, només una junta de set membres i uns tres o quatre col·laboradors a l’hora d’organitzar actes. Tothom posa el seu temps de forma altruista. “Tot el que recaptem va per al càncer. No creixerem molt com a fundació, però tampoc és la idea. Intentar arribar a més seria perdre els nostres principis”.

     

    1,5 milions d’euros en 15 anys

     

    Des del seu naixement, Badalona Contra el Càncer ha aplegat prop d’1,5 milions d’euros que s’han destinat a comprar maquinària de tot tipus per al Germans Trias, així com a pagar reformes i llits de la planta d’oncologia del centre, entre d’altres. Durant els anys de vaques grasses, els actes de la marató havien arribat a aconseguir uns 200.000 euros anuals. La crisi, però, ha fet minvar i molt aquestes quantitats, que des de fa un temps són molt variables i en cap cas superen els 100.000. L’any passat, de fet, van ser uns 30.000 euros. Carreras admet que resulta molt cansat fer la feina si no hi ha resposta i que, en els darrers anys, s’han plantejat deixar-ho. “La Fundació ens ha costat alguna discussió a nivell de parella. Hem patit alguns fracassos aquests anys i crema molt”. D’altra banda es troben els agraïments, com ara la placa commemorativa que es va presentar a la planta de l’ICO de Can Ruti la passada setmana. Al final, però, explica el matrimoni, els comentaris de les persones que pateixen la malaltia i poden viure millor o estar a l’hospital en millors condicions gràcies als recursos de l’entitat omplen més que qualsevol cosa. “Només ho deixaria si hi hagués algú que encapçalés tota la iniciativa, i, de moment, no hi ha ningú”.

     

    15a Marató Contra el Càncer

     

    Tot i que el futur pugui ser més o menys incert, i la intenció es seguir sumant fins a on puguin, avui la Fundació engega la marató d’actes del 2015 amb el tradicional concert de corals a l'Església dels Pares Carmelites (21h), que comptarà amb l’actuació especial de la ballarina Mònica Jerez. El proper acte serà el 21 de març al Restaurant La Palmira, on tindrà lloc el Sopar de Gala, presentat per la periodista badalonina Lídia Heredia.