10 institucions referents en la recerca i la innovació biomèdica al Campus de Can Ruti

    0
    197

    Uns 3.800 persones treballen a la muntanya en diferents sectors sanitaris

    El 14 d’abril de l’any 1983, després d’anys on l’hospital estava ja construït però tancat, s’obria oficialment l’hospital de Can Ruti. Aquell era el primer edifici sanitari que ocupava la muntanya de Can Ruti, en uns terrenys que eren propietats del Urrutia, primer propietari dels terrenys. Després de gairebé 40 anys, la muntanya del barri de Canyet ha canviat totalment el seu aspecte i els serveis i institucions s’han multiplicat. Aquesta setmana al Diari de Badalona hem volgut explicar-vos com ha evolucionat aquest espai, cridat a ser un dels puntals europeus en el sector de la biomedicina. Actualment, 10 institucions tenen la seva seu en aquesta muntanya; Hospital Germans Trias i Pujol (HUGTP), Institut Català d’Oncologia (ICO), Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’Institut Guttmann, la Fundació Lluita contra la Sida (FLS), el Banc de Sang i Teixits de Catalunya (BST) el Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), i l’Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras. Unes 3.800 persones treballen en aquestes institucions en pràcticament totes les vessants d’assistència mèdica, en un complex biomèdic que s’ha convertit en la primera empresa de Badalona pel que fa al nombre de treballadors. Fa temps que totes aquestes institucions integrades al Campus de Can Ruti treballen per reivindicar-se com un pols biomèdic en l’àmbit europeu. Ara fa uns dies, l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat anunciava el projecte de crear un clúster biomèdic, amb 20.000 treballadors, i ser el principal referent d’Europa. Des de Badalona, fa temps que moltes veus reclamen al govern municipal que s’impliqui més per convertir la muntanya de Can Ruti en aquest referent.

    “L’Ajuntament de Badalona hauria de crear la figura d’un regidor dedicat només al Campus de Can Ruti”

    Des de l’Institut d’Investigació Germans Trias i Pujol demanen al govern de Badalona un Pla Director que permeti el creixement del Campus de Can Ruti i més implicació de la classe política per posar la ciutat en el mapa del sector de la biomedicina. En declaracions al Diari de Badalona, el seu director Manel Puig, va més enllà i reclama la figura d’un regidor dedicat exclusivament al Campus de Can Ruti. “En aquesta muntanya hi treballen gairebé 4.000 persones, però si volem créixer i ser un autèntic pols d’atracció econòmic i de coneixement necessitem més ajuda”. Segons Puig, hi ha moltes mancances a la muntanya, des d’infraestructures, com la modernització de les clavegueres on van les aigües residuals, com l’ordenació de l’aparcament a tot el Campus. “No pot ser que tinguem un accident perquè un usuari aparqui en un descampat amb forats”. Puig explica que el Campus té molts reptes però necessiten tota l’atenció de l’Ajuntament de Badalona, i també d’altres institucions com la Generalitat de Catalunya o la Diputació de Barcelona. Durant els darrers anys, Puig ha destacat que la nova parada d’autobusos o la remodelació de la carretera de Can Ruti han ajudat la mobilitat, però encara queda molt per fer en aquest sentit. D’altra banda, durant l’any passat, va posar-se en marxa un autobús llançadora que té com a objectiu reduir l’ús del vehicle privat entre els treballadors i guanyar així places d’aparcament a la muntanya de Can Ruti.

    “Amics de Can Ruti”, entitat per donar a conèixer el Campus

    Ara fa tres anys, el març del 2017, el complex de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona va començar una campanya itinerant amb la qual pretenia donar a conèixer la comunitat de persones, entitats i empreses que exerceixen la seva activitat assistencial, d’investigació i docent al campus de Can Ruti. La iniciativa, anomenada ‘Amics de Can Ruti’, tenia i té l’objectiu de promoure el mecenatge alhora que projectar el campus de Can Ruti com un punt de trobada d’institucions catalanes de referència en aquest àmbit de la biomedicina.

    Les dades del Campus de Can Ruti 

    10 institucions treballen al Campus

    4.000 treballadors/treballadores al Campus

    Uns 1.000 investigadors al Campus

    Més de 500 assaigs clínics

    La UE atorga 16 milions d’euros a Can Ruti per dos projectes sobre malalties infeccioses

    Bones notícies, aquesta setmana, pel Campus de Can Ruti. La Unió Europea ha concedit, en el marc del programa Horizon 2020 de Recerca i Innovació, 16 milions d’euros per finançar dos projectes sobre malalties infeccioses coordinats, respectivament, per l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP). IrsiCaixa, institució impulsada conjuntament per “la Caixa” i la Generalitat de Catalunya, investigarà el paper del microbioma en la infecció pel VIH, i la Unitat de Tuberculosi Experimental de l’IGTP estudiarà com millorar i personalitzar el tractament de la tuberculosi. Ambdós projectes han començat aquest gener i tenen una durada de 5 anys.  Els dos únics projectes adjudicats a l’Estat han recaigut en institucions del Campus Can Ruti “Ser coordinadors de dos nous projectes del programa Horizon2020 és un reconeixement europeu a la qualitat i excel·lència a Can Ruti com a campus de recerca puntera i de referència a Europa i, en especial, en l’àrea de les malalties infeccioses”, ha explicat Julia García-Prado, directora científica de l’IGTP i investigadora d’IrsiCaixa. Amb aquesta concessió, l’Hospital Germans Trias i Pujol ha consolidat la seva posició com a referent en el camp de les patologies infeccioses.

    Carles Carvajal

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí