Un de cada quatre habitants de l’àrea metropolitana de Barcelona viu en risc de pobresa, un 23% més que abans de la pandèmia de la covid-19; i un 12% està en risc de pobresa greu. Aquestes dades les publica l’Àrea Metropolitana de Barcelona arran d’un estudi dut a terme per l’Institut de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona, que ha estudiat l’impacte de la covid a l’àrea de Barcelona.
Els informes publicats comparen les dades del 2019 amb estimacions del 2020 i dictaminen que gairebé 800.000 persones viuen en risc de pobresa a ciutats com Barcelona, Badalona, l’Hospitalet o Santa Coloma. De la mateixa manera, el risc de pobresa creix 3 punts més que el 2019, mentre que la població en pobresa extrema arriba al 7%.
Segons indica l’estudi, els perfils socials més afectats són la població en la franja d’edat 0-17 anys, els joves, les persones d’origen migrant i les classes treballadores, especialment els treballadors no qualificats del sector de la indústria i dels serveis i els petits empresaris i autònoms
Les rendes baixen
L’informe estima que el 2020 la renda anual mitjana de les llars de la metròpolis es va situar entre els 32.876 i els 32.564 euros. És una caiguda d’entre un 5,4% i un 6,3% en relació amb la situació que hi havia abans de la pandèmia del coronavirus.
La vulnerabilitat residencial també ha rebut un fort impacte per culpa de la Covid-19. La població metropolitana destina de mitjana un 22,7% dels ingressos a cobrir les despeses d’habitatge, pràcticament 2 punts percentuals més que abans de la pandèmia. El sector poblacional més afectat és aquell que viu de lloguer, que estaria destinant el 44% dels seus ingressos a pagar el seu pis. Un 8% dels habitants de l’AMB estan actualment en risc de no poder fer front a les despeses d’habitatge, ja que hi dediquen més d’un 60% dels ingressos.