La pandèmia i la manca de manteniment aguditzen els centres cívics

1
95
El pressupost d’inversió proposarà 600.000 euros per millorar els espais
Ara fa més de 30 anys, el 1988, l’Ajuntament de Badalona creava una xarxa de centres cívics repartits per diversos barris de la ciutat. Els primers que obrien eren els situats a la Morera i La Colina, ara mateix tancats a la ciutadania. A partir d’aquí, el consistori obria el situat a Dalt la Vila, Can Cabanyes, Torre Mena, La Salut i Sant Roc. Durant els anys 90 i principis dels 2000, els centres cívics bullien d’activitats, des de tallers, cursos i exposicions permanents. A més, aquests espais es van convertir en motors culturals de les zones properes als centres cívics. Amb l’arribada de la crisi, de fa més de deu anys, aquests espais van veure com s’anaven reduint les seves activitats i tancant sales. Les exposicions, per exemple, van deixar-se de fer i els tallers anaven a menys. Des de llavors, tot i diversos intents per reactivar-los, els centres cívics de Badalona ja no tenen aquella activitat frenètica que tenia fa vint anys enrera. La crisi també portava, per part de l’Ajuntament de Badalona, una manca de manteniment d’aquests edificis, en molts casos deixant sota mínims el pressupost dedicat a pintar, canviar il·luminació, o comprar material tecnològic. Ara, el regidor en l’àmbit material de Serveis Socials i Participació, Miguel Jurado, reconeix que els centres cívics fa 8 anys que no tenen cap mena de manteniment. Jurado confia a poder aprovar el pressupost d’inversió per poder destinar uns 600.000 euros per aquests centres cívics i oficines de districte. Aquesta inversió, en alguns casos, és totalment urgent per poder tornar a obrir aquests edificis, com el situat a la Morera o La Colina.
La Morera i La Colina continuen tancats a la ciutadania 
Actualment hi ha dos centres cívics de la ciutat que resten tancats, per diversos motius de manteniment i burocràtics. El situat a la Morera fa més de 3 anys que té les portes tancades per un problema de salubritat sanitària. El regidor Miguel Jurado explica que aquest edifici no és propietat municipal i s’ha de regularitzar una cessió, per part dels veïns propietaris, cap a l’Ajuntament. A més, s’han de realitzar nombrosos treballs de millora, des de l’aire condicionat, adaptar i també redistribuir espais. Jurado calcula que fa falta una inversió d’uns 200.000 euros per tornar-lo a obrir.  El centre de la Morera aprofitava els baixos d’un edifici destinat a vivendes, tot i que la superfície aproximada és només d’uns 800 m2.  A més, l’Oficina del districte 3 va traslladar-se a Can Cabanyes, lluny del districte. La intenció del govern municipal es poder moure aquest espai d’atenció a la ciutadania en un local del barri de Pomar. L’altre centre cívic que resta tancat des d’abans de l’inici de la pandèmia, és el situat a La Colina. Aquest edifici també li cal una inversió en manteniment i una autorització d’activitats per poder tornar-lo a obrir. La Colina ocupa un espai construït de nova planta per a acollir les activitats socioculturals. Es dóna el cas que aquests dos centres cívics tancats actualment van ser els primers que van obrir a Badalona, l’any 1988 i 1989, respectivament.
L’activitat comença a recuperar-se després de la pandèmia
Durant el darrer any, com totes les activitats presencials del país, els centres cívics de Badalona han estat tancats o bé amb molt poca activitat presencial. Ara, segons el regidor de l’àmbit material de Serveis Socials i Participació, Miguel Jurado, aquests espais tornen a tenir vida, després d’aquest any, amb aforament limitat. Per exemple, al Centre Cívic de Can Cabayes tornen els cursos de reiki, ioga, meditació, pilates, escacs o d’idiomes, entre molts altres, en sessions de matí i tarda, a partir d’aquest dilluns 15 de març. Un altre centre que també va recuperant la seva activitat és el situat al barri de Canyadó, que funciona en horari de tarda. En aquest espai podeu trobar cursos de pintura, guitarra, puntes de coixí, cant coral, teatre infantil o zumba. Actualment també hi ha cursos a Can Pepus, al carrer Francesc Macià, sobretot d’idiomes, com català o castellà a Sant Roc, amb especial atenció als nouvinguts i Torre Mena, a Llefià.
Centres cívics repartits per la ciutat de Badalona
Ara per ara, tot i els dos centres que resten tancats, Badalona disposa d’una xarxa de 9 centres cívics repartits per diversos barris de la ciutat. Al districte primer trobem el Centre Cívic de Dalt la Vila, al carrer Germà Bernabé, al mateix districte el situat a la Masia de Can Canyadó, igual que també el situat en una altra masia a Can Cabanyes. Als barris més poblats de la ciutat disposen d’un parell de centres, a la Salut, damunt el mercat municipal i a Torre Mena, davant la plaça Trafalgar. Altres centres estan ubicats a Sant Roc i el de Can Pepus, al carrer Francesc Macià. Finalment el mapa de centres cívics es completa amb els situats a la Morera i La Colina.

1 COMENTARI

  1. Sols voldria fer una puntualització, el Centre Cívic La Colina estava funcionant amb tota normalitat fins el moment que es va tancar tot.
    Com tots el centres cívics de la nostre ciutat, necessita manteniment, però degut a la pandèmia, ara ja necessita una acció una mica més importat per poder tornar a obrir.
    Es un espai obert a les entitats i amb molta vida.
    Fins al març del 2020, hi havia AVVLa Colina, Art en Acció teatre, Fundació Germina, Cafè simbólico.
    Aquestes entitats gestionaven les activitats del centre. Unes activitats variades (amb edats des de infants de 5 anys fins a majors de més de 80) inclusives i integradores.
    Espero que no es perdi tot això, es molt necessari per aquesta zona, apartada i a vegades amb sensació d’abandonament, però que des del 1989 està aprop dels veïns i de qui si apropa.

FER UN COMENTARI

Si us plau introdueix el teu comentari!
Si us plau introdueix el teu nom aquí