Pomar estrenarà el primer “jardí de pluja”, espais naturalitzats amb eficiència hídrica

    0
    7
    L’Ajuntament de Badalona crea al barri de Pomar el primer jardí de pluja, una de les propostes que s’estan implementant per adaptar les ciutats a les inundacions.
    El projecte de Pomer persegueix millorar la infiltració de l’aigua de pluja per aprofitar el màxim aquest recurs tant escàs a la regió mediterrània. Què defineix els jardins de pluja?Els jardins de pluja (Rain Gardens)són espais plantats que tenen una lleugera depressió per ajudar a emmagatzemar aigua i estan vegetats amb plantes que poden suportar règims d’humitat que van des de inundats fins a secs. Estan dissenyats específicament per a suportar grans quantitats de pluja, vessament d’aigües pluvials, així com altes concentracions de nutrients que generalment es troben en l’escorrentia d’aigües pluvials, especialment nitrogen i fòsfor, el que minimitza la quantitat d’aigua de pluja que arriba a les clavegueres. Un altres dels elements que estan substituint l’asfalt són les cunetes verdes (Bioswales). Assoleixen els mateixos objectius que els jardins de pluja en reduir i filtrar les aigües pluvials, però estan dissenyats per administrar una quantitat específica d’escorrentia des d’un àrea gran i impermeable, com un estacionament o una carretera. Igual que els jardins de pluja, es vegeten amb plantes que poden suportar tant el reg intens com la sequera.
    L’Ajuntament de Badalona està construint a l’avinguda del Primer de Maig, al barri de Pomar, un espai naturalitzat que respon al concepte de jardí de pluja i que reuneix les característiques de ser un parterre amb pendent i una petita depressió, per reduir la velocitat i augmentar la infiltració afavorint el cicle natural de l’aigua. S’estan creant uns petits turons, impermeabilitzar una part del parterre i crear un llit amb graves de diferents granulometries que actuï com a reservori d’aigua i permeti la infiltració lenta al terreny i no es perdi per escorrentia. Posteriorment es plantarà vegetació, tant herbàcia com arbustiva i arbòria, amb espècies adaptades a la sequera i utilitzant una àmplia varietat per incrementar també la biodiversitat. La regidora de Medi Ambient, Sònia Egea, ha manifestat que la voluntat de l’Ajuntament “és començar amb aquest primer jardí de pluja i veure com funciona per poder buscar altres indrets de la ciutat idonis per fer-ne més ja que permet aprofitar al màxim un recurs tant escàs com és l’aigua”.

     

     

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí