El PP decideix actualitzar els impostos per sota de l’IPC i l’increment mig per família serà d’uns 120 només per IBI i taxa de residus

    0
    72

    El govern del PP ha superat -com no podia ser d’una altra manera- una part important per avançar cap a l’elaboració del pressupost municipal, que ja va ser presentat, però,  públicament fa una setmana. Es tracta de l’aprovació del paquet de les ordenances fiscals per al 2025.  Pagarem un 3,4% més per l’IBI i per les  diferents taxes com la dels serveis de cementiri, la d’entrades de vehicles i reserva d’espais, la d’activitats en el domini públic i la de construccions, instal·lacions i obres.  De manera que l’Ajuntament ja compta amb els ingressos que obtindrà a partir de diferents impostos i taxes per part dels ciutadans. Una segona part que també és important, la dels ingressos que rep a partir de l’Estat,  depèn de increment decidit pel govern de Pedro Sánchez.  Sumant les dues entrades (impostos propis i transferències de l’Estat) el pressupost del 2025 tindrà 19 milions d’ingressos més que el del 2024 i serà de 243 milions d’euros, un 8,6% més. El 3,4% prové dels impostos propis i aproximadament un 5% d’una major aportació dels impostos cedits per l’Estat als municipis.

    En termes globals, l’aprovació de les ordenances va prosperar amb el vot del PP i PSC,  l’abstenció de Guanyem i els vots en contra d’ERC i de Badalona En Comú Podem. Després de l’exposició dels vots de cada grup municipal, la primera discrepància  de Juan Fernández, responsable de l’àmbit d’Hisenda i Finances, ha estat respecte de la utilització “de l’ús popupisla i demagògic del concenpte pujar.”. Fernández va esgrimir que els impostos no pugem, sinó que s’actualitzen a l’IPC. El matís de l’alcalde Albiol, en la inervenció que va tancar el ple, encara va ser més fi: “Si l’IPC ha pujat un 4,3% i els impostos s’apugen en un 3,4% el que s’aplica és una actualització per sota de l’IPC”.

    Una mitjana familiar d’increment de 120 euros per al 2025

    Diga-li increment o actualització, però de cara al 2025 només respecte de l’IBI i de la nova taxa de residus, l’increment mig per família serà d’uns 120 euros des que el PP governa, quan havia dit que no incrementaria la pressió fiscal. Aquesta és la xifra que va llençar Àlex Montornès, d’ERC: “La mitjana de pagament d’IBI a Badalona és de 360, l’increment de l’any passat va ser de 9 euros i aquest serà d’11, més la taxa de residus, que serà de 108 euros,  seran uns 120 euros més per cada any”.

    En general ERC, i  especialment Badalona en Comú Podem, van ser els més bel·ligerants amb el seu vot en contra. I en les seves intervencions van evidenciar que havien fet la feina prèvia al ple. Montornès amb les xifres que interessen en l’economia quotidiana dels ciutadans i ciutadanes i pel que fa a Aida Llauradó, d’en Comú Podem, fins i tot va compartir que havia detectat una errada en la projecció dels ingressos per la recaptació de l’IBI. L’anunci ha estat una aplicació del +3,4% i la que hi ha en les graelles és del +2,99%. De manera que la xifra estaria alterada a la baixa respecte dels recursos a obtenir per l’IBI. Pera a Llauradó, els principals motius per votar en contra és l’increment, o actualització, que ben bé podia haver estat congelació si les arques estan en  un superàvit de 52 milions d’euros i les famílies no arriben a finals de mes.

    Fernández va repassar municipis governats per cadascuna de les forces de l’oposició per defensar que a Badalona només s’aplicava l’actualització de l’IBI a diferència de municipis com Mataró,  Girona, Sabadell, i  el Prat de Llobregat (on l’increment supera el 15%). I ho va explicar de manera molt pedagògica respecte  del dia a dia de qualsevol persona: Quan a una persona treballadora se li aplica l’increment de l’IPC en el seu sou no és un augment de sou, és una actualitzacó respecte del cost de la vida. Llauradó va respondre que si es comparava el Prat amb Badalona respecte d’aquest % es comparés  en tot: en la situació del superàvit i la situació dels equipaments, com els poliesportius, i els serveis que es presten al Prat, a on la formació renova l’alcaldia fa diferents mandats. El principal argument esgrimit pels comuns és que el govern podria haver triat congelar  la pressió fiscal – és a dir, augment 0- mentre hi hagi superàvit i mentre la maquinària municipal no sigui capaç de gestionar el que es pressuposta.

    52 milions d’euros de superàvit a les arques municipals

    En aquests moments, el superàvit de l’Ajuntament és de 52 milions d’euros, és a dir, diners acumulats no executats en les diferents liquidacions pressupostàries anteriors.

    En aquest sentit,  Àlex Montornès, president del grup municipal d’ERC va compartir la pregunta que fa als regidors de les  difrents àrees quan coincidieixen en l’emissora municipal: “Quin és el seu grau d’execució de la teva àrea?, i no m’ho saben dir” “No per què vosaltres no tingueu ganes de fer coses, sinò per com està la casa. Sé que estan fent feina per contractar, però…”.

    La liquidació del pressupost, el grau d’execució de les partides i programes de cada departament, els romanents…són dades importants a disposar de cara a planificar amb realisme els comptes per a l’any següent. ERC, a través de Montornès, es va fer altres preguntes en veu alta: “Amb quina cara li diem a la mare de la Lola que li pugem l’IBI? i A qui va al Torner? I als pares i mares que van als poliesportius?” Per ell, la relació de bons serveis amb increment de recaptació va vinculada, i especialment, quan hi ha diners a la caixa que permetrien avançar sense augmentar la pressió en les famílies. Especialment, tot preveient, que donada la poca agilitat administrativa de la casa gran no es podrà executar tot. Se desconeix el grau d’execució del pressupost del 2024 amb tres trimestres ja tancats.

    Dolors Sabater, de Guayem Badalona, va argumentar la seva abtenció en l’IBI indicant que no eren moments per increments  donada la situació sòcio econòmica de la ciutat i també va retreure el PP que havia indicat en les les campanyes que no incrementaria la pressió fiscal. La intervenció de Sabater va introduir la polèmica taxa de residus aplicada el 2024 – es podia començar a aplicar en el 2025, per llei- sense que hi hagi hagut les millores en el servei de neteja, ni que apliquin el criteri de proporcionalitat que la seva formació degensa.

    Els socialistes aproven les propostes, com avenç al també acord de pressupostos

    El PSC ha acordat amb el PP destinar l’increment de la recaptació de l’any 2025 a  polítiques socials i educatives per la ciutat de Badalona, per tant, Fernando Carrera, president del grup socialista, ha votat ” sí” en bloc amb els populars a l’aprovació de tot el paquet d’ordenances. “La nostra voluntat és sumar i aconseguir increment de polítiques socials i educatives”. L’aprovació de les ordenandes és l’evidència del preacord al que ha arribat el  grup municipal del PSC i el grup municipal del PP per tirar endavant el pressupost. Segons han avançat els socialistes,  durant els darrers mesos  han estat treballat conjuntament  per pactar, com en el 2024,  els pressupostos ordinaris del pròxim any 2025. Els detalls d’aquest preacord es donaran a conèixer la setmana vinent, moment en què també, segons ha anunciat l’alcalde Albiol, s’aprovaran els comptes municipals per al 2025.

    L’increment respecte del pressupost de l’any passat amb la nova recaptació és d’un 8,6%, segons va informar Juan Fernández i aquest percentatge està xifrat en 19 milions d’euros. Si el 3,4% d’aquests 19 milions d’euros s’obté del percentatge d’actualització dels recursos pròpios vol dir que hi hauria d’haver partides com a mínim de 7,6 milions d’euros en les vinculades amb iniciatives educatives i socials, segons l’acord PP-PSC.

    Cap esment a la no celebració de l’audiència pública per explicar les ordenances

    Ni el regidor Juan Fernández ni l’alcalde Albiol van respondre  als retrets, especialment emesos per Dolors Sabater i Aïda Llauradó (“enganyes a la gent i a sobre no la informes”, va espetar), respecte del fet que s’estava celebrant el ple de les ordenances sense l’audiència prèvia tal i com indica el Reglament de Participació Ciutadana. Tot sembla indicar que  tampoc no es celebrarà l’audiència pública per presentar els pressupostos, que, segons el procediment inclòs en el Reglament s’hauria de convocar quinze dies abans de la celebració del ple de Pressupostos.

    Aquest no serà encara el ple amb presència de Juan Fernández que, tal i com va anunciar aquest diari, plegarà un cop s’aprovi inicialment el pressupost. S’ha viscut una anècdota divertida en el plenani. Àlex Montornès va iniciar la seva intervenció dient “volia posar en valor la feina del regidor…” i des de la taula presidencial, Juan Fernández li feia senyals que encara hi seria en alguna sessió més. “Ah! llavors el criticaré”, va dir Montornès.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí