L’ICS desenvolupa una eina per controlar el dolor dels pacients en temps real, i poder donar-ne resposta

    0
    105

    Avui, 17 d’octubre, és el Dia Mundial Contra el Dolor. Per mitigar-lo, conèixe’l i d’alguna manera objectivitzar-lo i fer-ne un seguiment per millorar la qualitat de vida del pacient i ajudar en diagnòstics es desenvolupen diferents eines. En aquest àmbit, l’Institut Català de la Salut posa a disposició dels professionals d’atenció hospitalària el mapa del dolor, una eina que permet controlar el dolor dels pacients hospitalitzats en temps real.  En una sola pantalla, els professionals sanitaris poden visualitzar tots els registres de dolor dels pacients hospitalitzats, com si fos un mapa, i donar resposta per alleujar-lo i controlar la seva progressió.  Prèviament, el cos d’infermeria a més de prendre dades com la temperatura o la pressió arterial, demana als pacients si en aquell moment del procés mèdic senten dolor,  i ho mesuren a través d’un petit regla amb dades del 0 al 10. Aquesta dada també s’introdueix en l’expedient de seguiment del pacient, i es visualitza, amb la resta de pacients atesos per l’equip, en el “mapa del dolor”

    Aquest mapa ha estat elaborat pel Programa assistencial d’expertesa del dolor de l’ICS (PADEICS del dolor) amb el suport de la Direcció de Sistemes d’Informació de la institució amb l’objectiu d’incorporar aquesta eina a l’activitat assistencial dels hospitals i s’ha desenvolupat de manera pionera a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.  Actualment, els vuit hospitals de l’ICS (Hospital Universitari de Bellvitge, Hospital Universitari Vall d’Hebron, Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i Hospital de Viladecans) ja disposen d’aquesta eina.

    El mapa del dolor mostra els registres de dolor dels pacients mitjançant l’escala visual analògica (EVA), aquest regle de petites dimensions que acompanya al termòmetre o als aparells de mesura de la tensió arterials. En aquesta escala, el pacient expressa la seva percepció del dolor des del 0 (no dolor) fins al 10 (el pitjor dolor imaginable). Aquest mapa es nodreix dels registres de dolor de les infermeres a l’estació de treball digitalitzada  per generar una imatge amb tots els llits d’hospitalització. Mostra en pantalla el dolor màxim i el dolor més freqüent (moda) de tots els pacients. Disposa de llegenda de colors i filtres, que faciliten la visualització del dolor d’una forma més detallada. En aquest mapa, es visualitzen els pacients amb indicadors de colors. El verd, per als pacients que registren el dolor en escala del 0 al 4; el taronja per als pacients amb dolor moderat (del 4 al 6) i el vermell per al dolor intens (del 7 al 10). “D’aquesta manera, els professionals sanitaris poden visualitzar a primer cop d’ull l’estat del dolor dels pacients hospitalitzats a la seva planta i també a la resta de l’hospital, explica Patricia Barroso, infermera clínica de la Unitat del Dolor Agut de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. També es molt eficaç per al tractament d’analgèsics. I la seva utilitat és màxima perquè ja està instaurant en els hospitals de referència del sistema.

     

     

     

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí