El judici de les antenes que demana a Albiol presó i 10 anys d’inhabilitació comença el 9 de desembre

    0
    4

    El dia 9 de desembre hi haurà la primera sessió del judici conegut com “cas de les antenes” que demana a l’alcalde Xavier García Albiol dos anys i 10 mesos de presó, inhabilitació per a càrrec públic durant deu anys i una multa de 9.000 euros. D’entre els altres càrrecs electes que també es mantenen en la causa hi ha l’exregidor d’Urbanisme, Oriol Lladó, i l’exregidor de seguretat, Miguel Jurado, a més d’altres tècnics, ex alts càrrecs i un ex gerent d’Engestur.

    El paquet d’acusacions que se sostenen són delictes continuats de prevaricació urbanística i ambiental i l’omissió del deure de persecució de delictes, per haver tolerat suposadament les instal·lacions sense cap llicència al llarg dels anys 2012 fins al 2018 – exercici en què que es van desmantellar-, de les antenes, que no es van legalitzar mai durant els sis anys que es van mantenir en peu ni van reportar cap ingrés a la hisenda municipal.

    L’any 2023 es van fer els actes de lectura de descàrrecs per part de les defenses, i van decaure del cas algunes de les persones inicialment investigades.  Albiol va ressaltar en aquell moment que la tramitació de llicències per instal·lar antenes era una qüestió “inabastable” per a ell tenint en compte el gruix de responsabilitats que assumia com a alcalde, i va afirmar que aquests temes depenien d’Urbanisme i de l’empresa pública Engestur. Va assegurar que mai va autoritzar cap treballador a instal·lar les antenes. Però es va mantenir la seva acusació a més de la de Lladó i Jurado,  alguna tècnics, ex alt càrrecs municipals i a l’ex gerent d’Engestur.

    Recordar que el “cas de les antenes”   jutja els presumptes procediments incorrectes que concorren en delicte en la instal·lació de dues antenes de telefonia mòbil que van funcionar sense llicència en terreny públic a la comissaria de Turó d’en Caritg de Badalona. Els fets es remunten a l’any 2012. I es van  destapar a partir de la  denúncia feta des del sindicat policial SFP (Sindicat de Funcionaris de Policia)  que van demandar les suposades irregularitats per allotjar en les instal·lacions de la Policia Local antenes de dues empreses de telefonia, de les empreses Telefònica i Vodafone, sense la intermediació de cap contracte ni  l’obtenció de cap llicència. L’antena de Vodafone, amb un pal d’una alçada de 20m, es va instal·lar després de detectar diferents jornades sense cobertura en una part important de la zona. A més d’exposar la no relació contractual i per tant el no ingrés de diners corresponents per la prestació del servei, el SFP  va denunciar la suposada alta radicació que emetia, molt per sobre, van indicar, que l’emesa per instal·lacions similars. Des del 2016 no es va deixar accedir els tècnics per a realitzar el  manteniment de les antenes per no trobar cap documentació vinculant com a propietaris de les mateixes, per tant eren instal·lacions il·legals.  No va ser fins el 2018 que es van desmuntar, quan Àlex Pastor era alcalde.

     

    També es demana que les dues companyies telefòniques paguin prop de 17.500 euros a l’Ajuntament de Badalona per les taxes no pagades, i Vodafone, 8.300 euros més per l’electricitat consumida de la comissaria on es van instal·lar les antenes.

    La primera sessió del judici començarà el dilluns 9 de desembre, després del primer tram de les festivitats del 6 i del 8 de desembre i dels primers actes anunciats en la campanya de Nadal de la ciutat. Està previst que tingui quinze sessions en les dependències dels jutjats de l’Audiència Provincial, al Passeig de Lluís Companys, a Barcelona.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí