L’onomàstica de Sant Jeroni, oportunitat per mirar cap al Monestir

    0
    8

    Avui, 30 de setembre, és la Festivitat de Sant Jeroni. I com no pot ser d’un altra manera, s’han programat activitats per a celebrar-lo en aquest meravellós espai, el Monestir de Sant Jeroni de la Murtra,  situat al terme municipal de Badalona, a la Vall de Betlem. A les 19.30h hi haurà un concert de la Coral La Badalonense; mitja hora més tard, a les 20h hi haurà la celebració de l’eucaristia, i una hora més tard, s’inaugurarà l’exposició “Colom i Paner”. L’onomàstica és una bona oportunitat per posar el monestir en l’agenda d’un dilluns, o si més no, programar fer una visita per primera o enèsima vegada en els propers dies a aquest espai de repòs i silenci, que va rescatar de l’abandonament Francesca Güell i López, filla del mecenes de Gaudí i de la marquesa de Comillas, qui el va poder adquirir perquè havia estat una de les propietats incloses en la desamortització de Mendizábal.

    La segona oportunitat és molt més ambiciosa i està adreçada a les administracions per valorar en ferm, com una proposta de llarg recorregut que superi mandats electorals de les diferents institucions, recuperar-lo. El llegat de l’ herència de Francesca Güell és complex i extens i està dispers per diferents hereus que viuen per Sud-Amèrica,  però una acció conjunta i decisiva podria dotar la ciutat d’un espai amb molts focus d’atracció. Per exemple, va ser l’escenari de  la rebuda per part dels Reis Catòlics a Cristòfol Colom dels seu primer  viatge; no en va,  els Reis eren benefactors del monestir, i  d’aquella relació Colom es va endur en el segon viatge al jerònim  Ramon Pané.

    El Monestir va ser declarat monument històric artístic d’interès nacional el 1975 i el 2014 Bé Cultural d’Interès Nacional, segon reconeixement que inclou les ermites de Sant Climent i Sant Onofre i l’antiga ermita de la Miranda.  Els reconeixements són importants perquè destaquen el valor d’un conjunt, però no comporten recursos per a manteniment ni millora. Una de la font d’aportacions que persegueix aquest fi s’obté des de l’Associació d’Amics de Sant Jeroni de la Murtra, també dels serveis d’hostatgeria que oferten des del Monestir i  dels ingressos de les propostes culturals que es programen de manera continuada  per a mantenir-lo, també,  amb activitat. Seria oportú planificar una acció coordinada i ferma perquè  la ciutat no deixés perdre una nova peça del seu patrimoni; en queden poques.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí