Juan Fernández deixarà l’acta de regidor quan s’aprovi el pressupost del 2025

    0
    20

    El primer tinent d’alcalde se centrarà “únicament” en la tasca de portaveu del grup popular al Parlament de Catalunya

    Hi ha pressions internes perquè Cristina Agüera prengui una decisió similar: O es quedi al Congrés o al capdavant dels diferents àmbits de gestió que concentra

    Rosa del Amo va renunciar al Parlament fa unes setmanes i ja es dedica plenament a tirar endavant el que es preveu un mandat intens i decisiu 

    Segons ha pogut saber aquest diari i han assegurat les fonts consultades, Juan Fernández, primer tinent d’Alcaldia i regidor de l’Àmbit d’Hisenda i Finances, Recursos Interns, Educació, Esport i Seguretat Ciutadana deixarà l’acta de regidor de l’Ajuntament de Badalona en les propreres setmanes. No ha trascendit el moment exacte, perquè té el compromís de no marxar fins que no s’aprovi el pressupost municipal de 2025. Contactat amb Fernández, ha declinat fer cap declaració al respecte.

    Amb 38 anys, aquest llefianenc és regidor a Badalona des del 2007, i durant els anys de govern Albiol ha estat al capdavant d’Esports, Educació, Joventut, Hisenda i Serveis a les Persones. Format a Noves Generacions, un any després del gran èxit electoral a Badalona, Fernández va formar part de la candidatura del PP a les catalanes de maig de 2024 en la posició número set per Barcelona. Comicis en els que el PP va obtenir també un gran resultat. Va passar de tres a quinze diputats, tot situant-se com la quarta força al Parlament.  Al juny de 2024, va ser nomenat portaveu del grup del PP al Parlament, i va ser presentat com la cara de la renovació, en un moment en el que el líder del PP català,  Alejandro Fernández,  també va dir que “els portaveus dedicaran gran part  del seu temps a fer la seva tasca pel territori, tot escoltant els problemes reals dels catalans, per traslladar-los i trobar solucions en la cambra i tot explicant les nostres propostes i iniciatives al conjunt de la ciutadania”. I així ha estat. En les darreres setmanes hem vist a Juan Fernández a la Festa de la Verema a Alella, a Granollers, amb la UFEC, en reunions de la comissió executiva del partit, l’hem vist per la televisió al Parlament i per la ràdio, fent entrevistes sobre l’estat del país…  La gran disponibilitat de les dues responsabilitats, a Badalona, i a Catalunya, fa que Juan Fernández hagi decidit plegar i treballar pel país. No en va així ho va comunicar quan es va conèixer el seu nomenament a través d’un canal de les xarxes socials:

     

    També vam veure Juan Fernández en l’inici del  curs polític del PP  català localitzat a Santa Coloma de Gramenet, acte que va comptar amb la presència de líders nacionals i territorials, com Miguel Jurado – desplaçat a Santa Coloma per Albiol les municipals passades-, el mateix Albiol, i també Cristina Agüera, que estaria rebent pressions similars per prendre la mateixa decisió que Fernández.

    La segona tinent d’alcaldia i regidora de l’Àmbit d’Impuls Econòmic i de Ciutat, Treball, Cultura, Ciutadania i Govern  és des de juliol de 2023 també diputada al Congrés dels Diputats, i allà és vocal de la Comissió d’Indústria i Turisme, portaveu de la Comissió d’Habitatge i Agenda Urbana, Vocal de la Comissó d’Igualtat i Vocal de la Comissió Mixta per la Unió Europea. És per això que els plens municipals es fan els dilluns, dia de descans a Madrid. De manera que tot esgrimint el mateix argument, hi ha pressions internes perquè Agüera es dediqui plenament a l’activitat de diputada del PP al territori. Tot apunta però que la segona tinent d’alcalde es resisteix a fer aquesta tria, i que no cediria  com ho va fer fa unes setmanes Rosa del Amo, que ha deixat l’acta de parlamentària, o com ho farà en breu Juan Fernández, amb un itinerari al contrari: deixar Badalona i fer camí a la política general.

    Sobre les tinences d’alcaldia

    Amb, de moment, la marxa de Fernández, hi hauria reestructuracions en les quatre tinences d’alcaldia. Si tot quedés igual, es produiria un relleu automàtic i Agüera seria la primera, Daniel Gracia el 2n i Rosa del Amo, la tercera tinent d’alcalde. Si es mantingués l’ordre de la llista, li tocaria assumir la quarta tinença al número 4 de la llista, a Rosa Bertran, regidora de l’Àrea de Comerç, Mercats i Consum i del districte primer. Però les mateixes fonts consultades indiquen que no seria el perfil que està sobre la taula. Tot apunta que, amb aquest moviment de fitxes, es podria incorar a aquest grup –el que manté una relació de gestió més estreta amb l’alcalde i gairebé única- Eva Guillén Rodríguez, qui, amb Del Amo, són dues de les persones que més pressionen perquè les persones que queden amb doble responsabiliat institucional facin una tria. Guillen és la regidora de l’Àrea de Recursos Humans i de Contractació de Serveis i Subministraments. Forma part de la candidatura d’Albiol per primer cop en aquestes eleccions, però té una característica rellevant respecte de la majoria de regidors: té experiència en l’administració local. Guillen va ser regidora a Mollet del Vallès per Ciutadans. Quan va canviar de domicili a Badalona i per discrepàncies amb la formació taronja va abandonar Cs i va acabar el mandat a Mollet com a regidora no adscrita, fins que va entrar al consistori badaloní. Advocada i amb un perfil de bona gestió podria pujar moltes posicions en les properes setmanes,  tot i haver estat la número 13, i com a independent, en la candidatura.

    Amb un únic moviment , quan la marxa de Juan Fernández es faci realitat, la nova cara del consistori i també del govern serà la del número 19 de la llista, Maria del Carmen Elena Valderas. Forma part de les candidatures populars com a independent  i en una posició que oscil·la del 18 al 20 com a mínim des del 2015, va repetir al 2019 i al 2023.

    Queden dos anys i mig decisius

    Al novembre hauran passat divuit mesos des de les eleccions municipals, en les que el PP va obtenir un resultat espectacular que li va atorgar 18 dels 27 regidors de la ciutat. Al llarg de les diferentes conteses electorals celebrades posteriorment, les espanyoles  i les catalanes, tres dels quatre tinents d’alcalde han estan molt ben posicionats en les llistes del PP. Recapitulem. Cristina Agüera, segona tinent d’alcalde, diputada al Congrés. Rosa del Amo (número 5)  i Juan Fernández (número 7) a les autonòmiques, amb Fernández com a portaveu del grup popular. La compatibilitat de les dues resposabilitats i l’alta dedicació que comporten, amb desplaçaments constants i implicació institucional de segon rang, han estat els arguments  esgrimits pels que estan pressionant internament, amb la marxa de la vida política local i la consolidació d’un equip amb ulls i atenció possada només a Badalona. Qui es manté concentrat a Badalona és el tercer tinent d’alcalde, Daniel Gracia.

    Amb un lideratge tan clar i consolidat com el d’Albiol, vincular la indicació del camí cap a altres institucions a Fernández i a Agüera no s’hauria de vincular amb possibles baralles per esdevenir el número dos; “es un acudit”, diuen. Amb una victòria més personal que partidista, hi ha el consens que Albiol es presentarà com a mínim a un mandat mes. D’aquesta manera disposaria de de vuit anys sencers per poder desplegar el projecte amb el que s’ha presentat i  poder ser recordat com un dels millors alcaldes de la ciutat. Per, en un període d’entre vuit i deu anys, poder esdevenir senador o optar a alguna figura institucional de menys desgast que el que porta acumulat a l’oposició i el que se li preveu fins que no s’engequin i la maquinària municipal. Sap que ara disposa de molt vot prestat, i també que l’avantatge de divuit regidors és molt gran, que a hores d’ara no hi ha cap alternativa a l’oposició. Però també sap que Badalona és una rara avis.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí