Arriba la tardor, moment de mirar també cap a la Serralada

    0
    22

    Ara mateix, a les 14.43 hores del diumenge 22 de setembre de 2024 ha entrat la tardor astronòmica.  És a dir, l’equinocci de la tardor que vol dir que hi ha igual de nit que de dia. Exactament, aquest moment exacte de 12 hores de llum i 12 hores de foscor serà el dia 26 de setembre. Aquest fenomen es diu “equilux”. La tardor, en el sentic meteorològic, sembla que a la ciutat fa dies que dura, amb temperatures al voltant dels 20 graus i inestabilitat. Està essent un setembre molt més plujós que els anteriors. Des d’un punt de vista climàtic setembre i octubre són els dos mesos de l’any més plujosos a l’àrea del litoral i prelitoral català. És l’època de l’any on, habitualment, es concentra el gruix de les precipitacions. A diferència de setembre del 2023, que es va tancar com un setembre amb dèficit pluviomètric. Els episodis de pluja abundant s’han produit a  Badalona durant aquest mes  apunta que les dades, que encara no estan tancades oficialment, serà tot el contrari. L’any 2023 a l’observatori Municipal, el setembre ha finalitzat amb un registre total de pluja de 37 mm, una xifra que queda allunyada dels 68 mm de la mitjana climàtica.  Repassant les dades enregistrades a. l’Estació Meteorològica del Museu Municipal les xifres se superaran amb escreix.

    La tardor, que climàticament ha entrat abans – tot i que encara es donaran episodis amb temperatures més altes i sense inestabilitat – ens ha de permetre descobrir, sense oblidar les possibilitats de la platja fora de la temporada de bany, la Serralada. Els anys en els que podem detectar els canvis estacionals els hauríem de gaudir. Us fem arribar algunes de les propostes per descobrir la Serralada de Marina, la natura de muntanya. També estarem amatents per quan detectem el canvi cromàtic a ocres i taronges que ens oferiran els nostres espais arbrats, de verd urbà, a la ciutat.

    La  Diputació de Barcelona programa activitats periòdiques gratuïtes amb reserva prèvia, que es poden concretar deu dies abans de la seva realització. Repasseu les propostes, especialment, de tardor, en les que hi ha una dedicada al reconeixement dels bolets del nostre entorn

    https://bit.ly/4exRbqR

    La fotografia correpon a la col·lecció d’Eduardo Palomo premiada en un dels concursos convocats per la Diputació de Barcelona.

     

     

     

     

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí