REPORTATGE l “Ens van fer fora d’un dia per l’altre sense cap alternativa”

    0
    64

    Els afectats pel tancament de Can Bofí Vell dormen a la Plaça de la Vila per reclamar la reobertura de l’alberg

    Un grup de persones sense sostre que es refugiaven a Can Bofí Vell dormen des de fa una setmana a la Plaça de la Vila. El polèmic tancament de l’alberg social ha provocat que la quarantena de persones que hi feien nit s’hagin vist obligades a trobar altres espais.

    Una desena de persones sense llar fa una setmana va decidir iniciar una acampada a davant del consistori per visibilitzar la seva situació i demanar que es reobri l’alberg. “Ens van fer fora sense cap alternativa. Ni menjar, ni cap espai alternatiu”, expliquen. Després de tres setmanes del tancament, la majoria dels antics usuaris continuen dormint al carrer sense cap alternativa.

     

    Les persones sense llar inicien una recollida de firmes i aliments

    Davant la desesperació dels acampats, han buscat alternatives per denunciar la seva situació. Els acampats han iniciat una recollida d’aliments i firmes per reobrir l’alberg. A més, amb l’ajuda d’alguns veïns han obert un compte d’Instagram (@deCanBofiVellalcarrer) en el que expliquen el dia a dia de la seva lluita. La plataforma Badalona Acull està coordinant un grup de voluntaris per fer aquestes donacions d’aliments i recolli- des de firmes.

     

    El govern descarta que es reobri Can Bofí Vell

    L’alcalde Xavier Garcia Albiol va pronunciar-se sobre el tancament d’aquest servei el dijous en una entrevista al Badalona Matí. Albiol critica que l’ajuda s’allar- gués en el temps: “Busquem un model d’atenció amb fórmules que impliquin 5 o 6 mesos d’atenció, però com a ajunta- ment no podem donar acollida durant tres mesos”.

    Juan Fernández: “No podem donar sostre de per vida a ningú”

    Des del govern asseguren que s’estan es- tudiant diferents alternatives per atendre durant “uns mesos” persones sense llar, però que aquest espai no serà la Masia de Can Bofí Vell. Dies abans, el regidor Juan Fernández feia unes polèmiques declaracions en les argumentava motius econòmics quan ini- cialment es justificava per no tenir la com- petència: “No podem donar sostre de per vida gratuïtament a ningú.”

     

    El Síndic de Greuges obre una actuació d’ofici: l’Ajuntament no pagava des del 2021 i acumulava un deute d’1,7M

    El 29 d’abril l’únic alberg per a persones sense llar a Badalona, Can Bofí Vell, i que atenia fins a 45 persones cada dia amb pernoctació i menjador social va tancar. El motiu del tancament és l’impagament de l’Ajuntament a la cooperativa Suara qui gestionava el servei. El consistori no paga- va els seus serveis des del 2021 acumulant un deute d’1,7M a la cooperativa Suara.

    El Síndic de Greuges de Catalunya va obrir una actuació d’ofici i va demanar informa- ció a l’Ajuntament sobre les alternatives i els recursos que s’han ofert a les persones afectades. Malgrat que l’objectiu era evitar que les persones es veiessin abocades a tornar al carrer, aquest procediment no ha tirat endavant. En el darrer recompte de la Taula Sense Llar van localitzar un total de 90 persones sense llar a Badalona. L’alberg actual tenia una capacitat de fins a 45 per- sones que han quedat al carrer. La platafor- ma Badalona Acull recordava que el consis- tori havia aprovat un alberg per a unes 200 persones i amb l’entrada del Partit Popular al govern es va tirar enrere la mesura.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí