“L’obertura de l’hospital Quiron ajudarà a reduir la saturació del sistema sanitari badaloní”

    0
    211

    Parlem amb en Josep Lluís Vega, gerent i director mèdic del nou hospital QuironSalud Badalona

    Després de l’estiu Badalona tindrà un nou centre hospitalari a la ciutat. El nou hospital QuironSalud Badalona està ubicat al carrer Seu d’Urgell cantonada amb l’Avinguda Navarra i oferirà 35 especialitats i tindrà més de 400 professionals. Parlem amb en Josep Lluís Vega, el que serà el futur gerent i director mèdic de l’hospital. Vega és un badaloní nascut l’any 1967 que ha viscut als barris del Congrés, la Morera o Dalt la Vila. Malgrat que la carrera la va fer a l’Hospital Clínic, no va trigar a tornar a la ciutat per fer l’especialitat en Cirurgia general i digestiva. Va estar vinculat a l’hospital Municipal, sent primerament cirurgià de l’hospital i cap del servei d’Urgències. Després d’uns anys que diversos projectes relacionats amb la gestió hospitalària l’han portat lluny de la ciutat, torna a Badalona per dirigir el nou Campus Quironsalud Badalona.

    Quan estarà en marxa el nou hospital?

    Un hospital és una estructura molt complexa que requereix molts detalls que han de funcionar a la perfecció. L’obra està pràcticament acabada, però encara hi ha algun per polir. Estem en el treball de revisió de l’equipament, circuits, incorporació dels professionals… Si el que voleu saber una data, us la puc donar. A partir del mes de setembre començarem la nostra activitat.

    La previsió era que entrés en funcionament l’any 2021, quins són els motius d’aquest enrederament?

    La circumstància principal ha estat la pandèmia de la Covid-19 que va determinar un retard en diversos àmbits que van frenar el procés de construcció. També hi ha hagut algUn alentiment en el subministrament de materials vinculat a la guerra a Ucraïna. Tot i això, repeteixo que la construcció d’un hospital sempre és complexa i apareixen molts inconvenients i, malgrat aquests, els terminis s’han respectat molt.

    Qui se’n podrà beneficiar?

    Quant a la tipologia de pacients, atendrem majoritàriament a pacients que són doble assegurats (persones amb assegurança pública i privada), als quals anomenem “mutualistes”. També podem atendre al pacient privat pur, encara que representa un petit percentatge de l’activitat. I quan sigui necessari també farem col·laboracions amb el sistema sanitari públic, un exemple extrem va ser durant la pandèmia que ens vam dedicar gairebé exclusivament a l’atenció de pacients de covid que podien ser mutualistes o públics.

    Quin rol tindrà aquest hospital privat en una ciutat amb referents públics com l’Hospital Germans Trias o Badalona Serveis Assistencials?

    Apareixem com una pota més per col·laborar en el sistema sanitari badaloní i les comarques properes. Tenim la sort de tenir un sistema sanitari molt potent, però sovint saturat. Molt bona qualitat, però una certa saturació. L’obertura de l’hospital Quiron ajudarà a reduir la saturació del sistema sanitari badaloní i a l’entorn.

    Quins són els factors a l’hora de tenir en compte la ubicació de l’hospital?

    Primer de tot, la disponibilitat del terreny. (riu) Ja sabeu que a Badalona no és fàcil trobar espais que tinguis les característiques per construir un hospital. És un espai ben comunicat amb la mateixa ciutat i també amb la ciutat i comarques properes a través de l’autopista. A més, des de l’Ajuntament es va plantejar fer un esforç per facilitar l’accessibilitat amb transport públic al centre. Nosaltres també disposarem d’un bicibox proper a l’hospital que permeti la mobilitat amb bici.

    Teniu previst algun pla de mobilitat per fer front a les possibles congestions que són habituals al Centre de Badalona?

    La nostra contribució a reduir aquest afecte és la millora d’accessibilitat amb transport públic i la construcció d’un pàrquing de 120 places al mateix centre. Som conscients que hi ha algunes limitacions vinculades a la ubicació. Hi ha aspectes molt positius i els negatius els hem tingut en compte buscant les millors solucions tant per nosaltres, com per tota la ciutadania.

    L’hospital oferirà 35 especialitats i tindrà més de 400 professionals, és una xifra habitual en un hospital d’aquestes dimensions?

    Són pròpies d’un hospital general, el qual donarà tota la cartera de serveis que pot donar un hospital. Com a serveis més destacats, únicament s’exclouen la cirurgia cardíaca, l’atenció al part i l’oncologia.

    Quines són els avantatges que sigui un hospital dins de la xarxa QuironSalud?

    Fa uns anys que Quiron està adquirint centres de la mateixa ciutat i municipis propers amb la idea de fer el que es coneix com a una “organització sanitària integral” dirigida pel nostre hospital. Si els centres estan connectats entre si, es facilita molt la derivació de pacients, activació de protocols o transferència d’informació. Per exemple, els serveis que ens manquen en aquest hospital els podem derivar a altres hospitals punters de la mateixa xarxa, com ara Teknon o Dexeus.

    Com es planteja el fet de construir un hospital des de 0? Quines característiques tenen els hospitals en l’actualitat?

    La pràctica clínica ha anat canviant en els anys i la manera d’organitzar l’activitat sanitària també. Per posar un exemple, l’activitat que es fa en un quiròfan requereix molt més equipament que fa 20 anys. Nosaltres tenim quiròfans d’entre 35 i 40 metres quadrats, però no és per caprici, sinó perquè en l’actualitat es requereix aquest espai. En els hospitals construïts de fa anys, per tal de complir amb els estàndards actuals, hem hagut de fer ajustos. El resultat és molt millor quan ho fas construint un hospital de nou.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí