La majoria de les actuals no s’havien renovat des de 1981
L’Ajuntament de Badalona ha començat aquesta setmana a substituir algunes de les plaques dels carrers i places de la ciutat. En el proper mes se’n canviaran 1.307 de les plaques més malmeses de tots els barris del municipi. L’Ajuntament ha invertit prop de 48.000 euros en les noves plaques que substituiran aquelles que es troben més deteriorades i es distribuiran als 6 districtes de la ciutat.
L’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, que ha estat present en les primeres renovacions de plaques que s’han portat a terme aquesta setmana al barri del Centre, ha manifestat que: “la renovació de les plaques arribarà a tots els carrers i places de Badalona que ho necessitin i aquesta actuació forma part de les mesures que des del Govern s’ha adoptat per a la renovació del mobiliari urbà, amb una primera injecció de 300.000 euros”. La idea del govern municipal és posar la ciutat al dia, després de tants anys sense portar a terme les inversions necessàries.
El mal estat de les plaques actuals
La renovació de les plaques és un treball urgent que des de la ciutadania s’havia denunciat en més d’una ocasió. No només pel seu mal estat, sinó perquè aquest feia que en més d’una ocasió no es pogués llegir el nom del carrer. La majoria d’elles es troben en mal estat perquè estan oxidades, d’un color marronós, que fa que no es puguin llegir amb facilitat. D’altres han estat vandalitzades amb pintades amb graffity o fetes malbé amb el temps.
Durant els darrers anys, l’Ajuntament havia anat renovant algunes de les plaques malmeses, però en una quantitat no superior a les 200 anuals. De fet, les actuals plaques amb el nom dels carrers daten del 1981, quan es van renovar els models anteriors, i des de llavors no s’havia portat a terme una renovació a gran escala.
300.000 euros seran dedicats a la renovació del mobiliari urbà
Què en diu la població?
Les plaques dels carrers d’un municipi serveixen, més enllà d’informar els vianants de quin carrer es troben, perquè els ciutadans coneguin la seva ciutat. A les xarxes, alguns usuaris apostaven per haver aprofitat aquest canvi de plaques per sumar-hi encara més valor patrimonial i afegir-hi el nom popular a alguns carrers. Per exemple, el carrer de Ribas i Perdigó, un dels quals se’ls hi ha canviat la placa, es coneix com a “Carrer de la Granota”. D’aquesta manera serviria per donar-ho a conèixer a més badalonins. Altres han estat crítics amb el govern local, el qual acusen d’aprofitar per presentar aquesta mesura a falta de menys de dos mesos per les eleccions municipals.
El barri Sant Antoni de Llefià i el Centre és on se’n substituiran més
Polèmiques en els noms dels carrers i places
No és el primer cop que les plaques dels carrers i places de Badalona porten polèmica. L’any 2018, el barri del Centre es va aixecar un dia amb alguns carrers ‘rebatejats’ amb noms contra la independència. Per exemple, el carrer del Mar era el carrer de Tabarnia. Unes setmanes abans també s’havien vist modificats els seus noms amb els noms dels Jordis i de consellers empresonats. Per tant, els noms dels carrers han tingut un significat més enllà de l’administratiu. Justament, el 28 de desembre el Ple va aprovar la denominació de diversos espais públics de la ciutat. A partir d’ara trobarem les places amb diversos badalonins i badalonines reconeguts: plaça de l’Alcalde Joan Blanch, plaça Rosa Bové, plaça Miquel Xirgu i plaça Maria Antònia Carbó. Aquestes places ja seran inaugurades amb les noves plaques.