Dra. Anna Bigas: “L’Institut Josep Carreras està fent una tasca clau en el camp de la leucèmia i altres tumors”

    0
    316

    Entrevistem a la Dra. Anna Bigas, la líder del grup ‘Células madre y cáncer’ de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i de l’Institut Hospital de la Mar de Recerques Mèdiques

    Ella i el seu equip han identificat una via per a superar la resistència al tractament en un tipus de leucèmia. L’estudi ha revelat el paper clau d’una proteïna per a pacients amb leucèmia linfoblàstica aguda de cèl·lules T que no responen al tractament habitual.

    • En què consisteix aquest estudi que heu fet sobre leucèmia linfoblàstica aguda de cèl·lules T?

    Aquestes leucèmies objecte de l’estudi afecten sobretot als nens i també a alguns adults. S’acostumen a tractar amb unes combinacions de quimioteràpia bastant complerta, amb molts fàrmacs, i això sol donar molt bons resultats sobre tot en nens. De fet, el 80% o 90% dels nens es curen, però hi ha un 20% o 10% que o bé no respon al tractament de quimioteràpia o acaba recaient i, fins ara, tenia un pronòstic molt dolent. El nostre estudi demostra que si combinem la quimioteràpia amb inhibidors d’una proteïna anomenada beta-catenina s’elimina la resistència d’aquests pacients al tractament.

    “És important centrar-se en aquest tipus de malalties minoritàries i no només a les que afecten a la majoria de la població”

    • Quan es podran començar a beneficiar els pacients d’aquest nou mètode?

    Aquests inhibidors ja s’han utilitzat en alguns assajos clínics, però encara no s’estan utilitzant per tractaments de tumors. Falta un temps perquè els pacients se’n puguin beneficiar, però l’accés a la clínica ja està una mica més a prop. Encara queda feina a nivell de laboratori de millorar totes les combinacions i de veure en quins casos es pot aplicar i en quins no. Estem a una fase prèvia, però és sens dubte un gran avanç en l’estudi d’aquest tipus de leucèmia.

    • Hi ha molts tipus de leucèmies, en què es diferencia aquest tipus a d’altres?

    Les leucèmies agudes son les més agressives i els pacients tenen a la sang una quantitat molt gran de cèl·lules leucèmiques. En aquest tipus de casos, la supervivència en nens és relativament bona, perquè la gran majoria es cura. La leucèmia linfoblàstica aguda de cèl·lules T, la que nosaltres tractem, també afecta a adults i el pronòstic de curació es molt mes dolent, nomes un 50% es curen. Un altre factor important de l’estudi és que, malgrat estar centrat en nens, també hem inclòs dades d’adult.

    “El nostre estudi permetrà que certs pacients responguin millor a la quimioteràpia”

    • Quantes persones pateixen la malaltia i es podrien beneficiar de l’estudi?

    Tant a Espanya com a Europa, la xifra és similar: 1 de cada 100.000 persones pateix leucèmies linfoblàstiques agudes, i d’aquestes un 20% són de tipus T. Vindrien a ser 2 o 3 persones de cada milió. És important centrar-se també en aquest tipus de malalties minoritàries i no només a les que afecten a la majoria de la població. Seria un estudi del qual se’n beneficarà tota la població del món.

    • Els badalonins coneixem la leucèmia i l’Institut Josep Carreras, però molta gent no compren la seva importància. Quin és l’abast de l’Institut a nivell mundial?

    L’Institut Josep Carreras està fent una tasca clau en el camp, no només de la leucèmia, sinó d’altres tumors. Està iniciant línies de recerca, aportant nous investigadors per conèixer millor tota la complexitat del tema dels càncers i poder explicar el fenomen de com les cèl·lules es transformen en leucèmiques o tumorals. També està fent diversos estudis per intentar combatre aquestes malalties focalitzant els seus esforços en descobrir mecanismes i formes que tenen les cèl·lules per transformar-se.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí