L’any 2024 s’acabaran les obres d’una canonada d’Aigües Ter Llobregat que segueix llençant al mar litres d’aigua cada dia a la riera de Canyet
Si algun cop has pujat per la riera de Canyet, segur que t’has fixat en el canal d’aigua que deixes a la teva esquerra. Aquesta d’aigua segueix el seu curs fins a una claveguera i desemboca directament al mar. No us heu preguntat mai d’on surt? Doncs la resposta no està clara: l’últim estudi, que és de fa més de dues dècades, assenyala que l’aigua porta clor, és a dir, que en part prové de la pèrdua d’una canonada d’aigua tractada. A més, l’origen d’aquest canal és una font que neix d’una mina d’aigua situada a la masia de Can Coll, a la Torre de Codina. Voldria dir, per tant, que és la suma de la pèrdua d’aigua tractada d’una canonada i la d’una mina natural.
En detectar aquesta pèrdua, el 2008, es va determinar que prové d’una de les principals caonades d’Aigües Ter Llobregat. L’empresa es va comprometre a fer unes obres de forma immediata per reparar la canonada. Som a 2022 i, segons la mateixa empresa ATLL, les obres encara no han iniciat el seu darrer tram. Cap estudi ni de l’Ajuntament, ni de l’empresa Aigües Ter Llobregat, pot determinar quants litres d’aigua exactes es perden al dia.
Des de la regidoria de Medi Ambient del mateix Ajuntament es desconeixia si s’havien fet les obres de reparació de la canonada. I, si preguntem directament a la regidora i al tècnic responsable sobre el per què de no fer un nou estudi per determinar els litres exactes que es perden, el silenci és la resposta.
La reparació de la canonada
La canonada afectada és de difícil reparació, ja que porta l’aigua des de la potabilitzadora del Ter, a Cardedeu, fins a la de Trinitat i conforma una de les artèries de distribució d’aigua de Catalunya. No es pot deixar fora de servei per fer reparacions, ja que deixaria d’abastir a gran part Barcelona i rodalies. Per això, les obres han consistit en la construcció d’una canonada paral·lela, que actualment encara està en construcció, i li falta el darrer dels quatre trams que permetrà fer el desdoblament. És un tram d’uns 6 quilòmetres que actualment està en fase d’informació pública.
Els litres i litres que es perden cada dia per aquesta riera no es poden calcular de forma exacta. El darrer estudi del 2008 marca que al llarg de tota la canonada, que va de Cardadeu a la Trinitat, hi havia 12 fugues que perdien 11 milions de litres al dia. Quan es va fer aquesta canonada es van afectar alguna de les mines, inclús el mateix propietari de Can Coll es va posar en contacte amb l’Ajuntament.
Les solucions per la pèrdua d’aigua
Una de les solucions que es va trobar des del consistori en el moment que es va detectar la pèrdua va ser la construcció d’un dipòsit en el parc del G4, al barri de Montigalà de Badalona. Aquest projecte que es va fer realitat serveix per canalitzar una part de l’aigua i utilitzar-la pels serveis de neteja. La resta de l’aigua no canalitzada és la que s’allunya de Can Coll cap al mar sense que ningú l’aprofiti.
Tenint en compte els episodis de calor i possible sequera que viurem al llarg dels pròxims anys, costa entendre com es deixen escapar litres d’aigua tractada i no s’aprofiten. Des de l’Associació de Veïns de Canyet denuncien que una de les possibles solucions per recaptar aquesta aigua seria a través d’un altre dipòsit com el de G4, encara que reconeixen que això seria molt costós.
Des de l’Associació, ens expliquen que “el problema va més enllà de l’aigua. Ens hem de fixar en on neix aquesta aigua, a la mateixa torra Codina.” Asseguren que “les masies de Canyet són un patrimoni cultural molt valuós a Badalona que fa anys que la ciutadania els hi gira l’esquena”. El barri de Canyet és una zona lluny del centre, i a prop de les muntanyes, que sovint queda desconnectat del Centre i de les decisions tant polítiques, com urbanístiques.