Un any de la tragèdia de la nau del Gorg: el perill segueix vigent

    0
    140

    Ja ha passat un any del tràgic incendi que va causar la mort de quatre persones en una nau ocupada del barri del Gorg. Aquell 9 de desembre, Badalona va viure un vespre de molts nervis. En la matinada del dia 10, les pitjors notícies es confirmaven. Quatre persones havien perdut la vida després de cremar-se una nau ocupada al carrer Guifré 590 i 25 més en van resultar ferides.

    Ha passat un any, però l’escenari de vida de tots els ocupants de la nau ha canviat ben poc. Segueixen vivint ocupant dues naus ‘noves’: una al carrer Progés 164 i l’altra al carrer d’Antoni Bori 35. En la primera hi resideixen prop de 70 persones en uns 200 metres quadrats, mentre que en la segona hi ha 30 ocupants en un espai que no arriba als 80 metres.

    El perill es manté

    Les condicions que es viuen en aquestes fàbriques ocupades són d’absoluta insalubritat, malgrat els esforços que plataformes com Badalona Acull han realitzat per intentar facilitar serveis com l’aigua, la llum o els lavabos. Actualment, a les dues naus es continua punxant l’electricitat i l’aigua, amb el perill que això comporta; sobretot en època de fred. La connexió massiva d’estufes i calefactors satura les línies elèctriques, fet que pot generar un incendi.

    Desnonaments a la vista

    A totes dues naus industrials hi ha obert un procés de desnonament. A la del carrer Progrés, propietat de la Sareb, l’alçament ja s’ha aturat en diverses ocasions. La primera el passat juliol, amb un informe de vulnerabilitat enviat pel govern del PP al jutge. El passat 22 de novembre era la nova data fixada, però el desnonament s’ha posposat fins al 13 de gener. Pel que fa a la nau d’Antoni Bori, pertany al Banc Sabadell i el desnonament es podria efectuar el pròxim estiu.

    Dels hostals al carrer

    Els afectats per l’incendi d’ara fa un any van ser, en un inici, allotjats en hostals i en espais gestionats per serveis socials. La majoria de les persones van perdre tota la documentació a l’incendi i, al final, gràcies a les ajudes excepcionals de la Generalitat, van gaudir de cobertura per tenir un sostre digne durant sis mesos. Al final, però, van tornar al carrer i a ocupar naus industrials abandonades. La majoria d’aquestes persones es dediquen a la ferralla i procedeixen de països com Mali, Costa de Marfil, Guinea Conakri, Senegal, Gàmbia o Guinea Equatorial.

    Homenatge

    Avui, data del primer aniversari de l’incendi, s’estan realitzant diferents actes d’homenatge en record a les víctimes. Aquest matí s’ha fet una pregària davant la nau cremada. A les 12h es pintarà un mural i després se celebrarà un dinar popular. A la tarda s’ha organitzat una caminada a la rambla del Gorg per part de Justícia i Pau i Almas Quemadas.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí