Can Ruti revoluciona el tractament del càncer hepàtic

    0
    197
    Gràcies a la radioteràpia interna selectiva, l'Hospital Germans Trias està salvant pacients amb pronòstic greu

    Gràcies a la radioteràpia interna selectiva, l’Hospital Germans Trias està salvant pacients amb pronòstic greu

    La paraula ‘càncer’ forma part de la nostra vida. És, sens dubte, la malaltia que més titulars i més por genera en el nostre entorn, però alhora, el seu diagnòstic i tractament cada vegada es realitza de forma més efectiva. El 2020, el càncer va causar prop de 10 milions de defuncions al món; 109.000 de les quals es van produir a Espanya. Durant l’últim any, al nostre país s’han diagnosticat més de 277.000 nous malalts de càncer.

    Dins de l’enorme univers de xifres i estadístiques que la malaltia ens ofereix, avui us volem parlar de com l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona està aconseguint salvar i/o allargar l’esperança de vida de pacients que han rebut un pronòstic greu de càncer hepàtic. Al centre hospitalari badaloní ens hi esperen la Dra Glòria Moragas, Cap de Medicina Nuclear, el Dr Jaume Sampere, Cap de Secció de Radiologia Intervencionista, la Dra Maite Salcedo i els Doctors Jordi Deportós i Sergio Lafuente, tots ells Adjunts de Medicina Nuclear. Tots ells formen part de l’extens equip de més de 20 persones que ha implantat la radioteràpia interna selectiva (o radioembolització) a Can Ruti.

    El tractament

    La radioteràpia interna selectiva és una tècnica mínimament invasiva que redueix la mida del tumor situat al fetge, permetent una esperança de vida més llarga i oferint, en molts casos, l’oportunitat que un pacient no operable en un inici pugui ser intervingut per tal d’extreure-li el tumor. “El nostre objectiu era implantar una nova tècnica a l’hospital per donar una oportunitat extra a pacients amb pronòstic complicat”, afirma Glòria Moragas, Cap de Medicina Nuclear de Can Ruti. “Nosaltres tenim un comitè multidisciplinari on es decideix la tipologia de tractament que més convé a cada pacient. En malalts que, en un principi, no són operables, tenim l’opció de fer la radioembolització”, afegeix la Dra Moragas.

    La radioteràpia interna selectiva consta de dues fases: planificació i tractament. En la fase de planificació, el pacient ingressa un dia a Can Ruti i se sotmet a una arteriografia per identificar els vasos sanguinis que nodreixen el tumor. Després se li administra una petita fracció de radioactivitat. “D’aquesta manera podem estudiar el comportament del tumor i calcular de manera precisa la dosi radioactiva que injectarem el dia del tractament, minimitzant al màxim la possibilitat de lesionar el teixit hepàtic sa”, precisa Jaume Sampere, Cap de Secció de Radiologia Intervencionista. Aquest estudi previ és de vital importància, ja que serveix per evitar que la radiació pugui acabar afectant qualsevol altre òrgan del cos.

    Analitzar la imatge

    El factor decisiu que assegura l’efectivitat d’aquesta tipologia de radioteràpia és la lectura òptima de les imatges que s’extreuen de la lesió. El dia que el pacient va a l’hospital a fer la sessió de planificació, tot l’equip mèdic es coordina per contrastar les imatges extretes. “Estudiem al detall totes les artèries que té el fetge, quines són les sanes i quines són les que van al tumor. Això és molt important per saber amb seguretat que les partícules radioactives de radiació beta que injectarem van al lloc on volem”, relaten Maite Salcedo i Jordi Deportós, Adjunts de Medicina Nuclear.

    La dosi definitiva

    Entre set i deu dies després de fer la sessió de test prèvia, el pacient torna a ingressar a Can Ruti per completar la fase de tractament. El procediment és molt similar. La persona ingressa al matí i se sotmet a la intervenció a través d’una punxada i d’un petit tub que fa arribar les partícules radioactives fins al tumor situat al fetge. “Amb aquesta segona dosi el pacient nota una mica més de cansament o molèsties, però marxen amb Paracetamol. La dosi de radiació és molt més elevada, però mai cap pacient s’ha hagut de quedar més d’un dia ingressat. El malalt ho tolera molt millor que si parlem d’altres procediments”, ens expliquen des de l’equip mèdic.

    Els resultats

    La radioteràpia interna selectiva necessita un temps per fer efecte. De fet, durant el primer mes posterior a la intervenció, les imatges del fetge afectat no són “atractives”, ja que la radiació produeix un efecte “inflamatori”. “Per veure la primera resposta positiva hem d’esperar uns dos mesos”, exposa Glòria Moragas. El tractament treballa de forma autònoma reduint el tumor durant sis mesos, temps mínim que el pacient no operable ha d’esperar per veure si és possible entrar a quiròfan per extreure-li la lesió. “Cada pacient és diferent, però sempre ens coordinem amb l’equip de cirurgians per esperar l’efecte més notori de la radioteràpia i assegurar així una cirurgia satisfactòria”, afegeix la Doctora Moragas.

    Pont cap a la curació

    Gràcies al fet que la dosi de radiació que s’administra al tumor és molt alta, s’aconsegueix destruir la lesió i reduir la seva mida. Així, la radioteràpia interna selectiva pot considerar-se com un tractament pont cap a una cirurgia de resecció amb finalitat curativa. Un 24% dels pacients tractats a Can Ruti amb aquesta tècnica han pogut ser operats satisfactòriament, després d’un diagnòstic inicial on no hi havia possibilitat d’intervenció quirúrgica.

    Cal destacar que l’Hospital Germans Trias ha estat el primer centre de l’estat espanyol en oferir la radioembolització amb Holmi-166, un radiofàrmac de recent aparició que presenta avantatges tècnics, especialment en la fase de planificació, respecte al tractament convencional amb Ytri-90 i que permet una quantificació òptima de la dosi a administrar.

    “Ens aporta una satisfacció enorme veure pacients que han pogut ser operats i que es mantenen estables o que fins i tot han superat la malaltia”, celebra la Doctora Glòria Moragas. Amb la implantació de tècniques com la radioteràpia interna selectiva, Can Ruti està regalant vida als ciutadans de Badalona afectats amb un càncer hepàtic. I això és motiu d’orgull de ciutat.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí