Can Ruti salva pacients amb pronòstic greu amb la radioteràpia interna selectiva

    0
    228
    Un 24% dels pacients amb càncer hepàstic tractats a Can Ruti amb radioteràpia interna selectiva han pogut ser operats satisfactòriament.
    Un 24% dels pacients amb càncer hepàstic tractats a Can Ruti amb radioteràpia interna selectiva han pogut ser operats satisfactòriament.

    L’Hospital Germans Trias tracta amb radioteràpia interna selectiva (SIRT, per les seves sigles en anglès) cada any més de deu pacients amb càncer hepàtic que només podien rebre tractament pal·liatiu. Es tracta d’una tècnica mínimament invasiva que redueix la mida del tumor permetent una esperança de vida més llarga i oferint, en molts casos, l’oportunitat de què puguin ser operats de manera segura.

    Aquesta tècnica innovadora permet tractar tant metàstasis hepàtiques com tumors primaris hepàtics (hepatocarcinoma i colangiocarcinoma) amb molt bona tolerància, ja que els pacients reben l’alta a les 24 hores del procediment. Es tracta d’un tractament personalitzat que irradia els tumors des de dins de la lesió sense afectar el teixit sa. L’elecció del radiofàrmac i la dosi administrada depenen de les característiques del pacient i de la lesió.

    La tècnica consta de dues fases: planificació i tractament. En la fase de planificació, es realitza una arteriografia per identificar els vasos sanguinis que nodreixen el tumor i s’administra una petita fracció de radioactivitat. “D’aquesta manera podem estudiar el comportament del tumor i calcular de manera precisa la dosi radioactiva que injectarem el dia del tractament, minimitzant al màxim lesionar el teixit hepàtic sa”, precisa Glòria Moragas, cap de Medicina Nuclear. La fase de tractament es realitza dies després i consisteix en l’administració a l’interior del tumor de les microesferes amb la dosi terapèutica de radiació calculada prèviament a la fase de planificació.

    Tractament pont cap a la curació

    Gràcies a què la dosi de radiació que s’administra al tumor és molt alta, s’aconsegueix  destruir la lesió i reduir la seva mida. Així, segons Esteban Cugat, cap de la Unitat de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica del Germans Trias, “la SIRT pot considerar-se com un tractament pont cap a una cirurgia de resecció amb finalitat curativa”. Un 24% dels pacients tractats a Germans Trias amb SIRT han pogut ser operats satisfactòriament.

    Pioners en el tractament amb Holmi-166

    L’Hospital Germans Trias ha estat el primer centre de l’estat espanyol en oferir la SIRT amb Holmi-166, un radiofàrmac de recent aparició que presenta avantatges tècnics, especialment en la fase de planificació, respecte al tractament convencional amb Ytri-90 i que permet una quantificació òptima de la dosi a administrar. El primer cas es va fer el desembre de 2018 i actualment ja s’han tractat 14 pacients.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí