Can Ruti té la primera unitat de psiquiatria de portes obertes de Catalunya

    0
    241
    Can Ruti innova en salut mental
    Can Ruti innova en salut mental

    Can Ruti presenta nou model d’atenció als pacients ingressats al Servei de Psiquiatria amb l’objectiu d’humanitzar l’atenció. La nova metodologia de treball implantada per l’Hospital Germans Trias busca reduir al màxim les mesures coercitives i les restriccions a les persones que pateixen patologia de salut mental.

    Aquest model d’hospitalització és pioner a Catalunya i representa, d’una banda, una millora de la qualitat assistencial, ja que ajuda a millorar la funcionalitat, la condició física i la satisfacció de pacients i familiars durant el procés de l’hospitalització.

    D’una altra banda, també suposa una millora des del punt de vista ètic, ja que es basa en el respecte als drets i preferències de les persones, redueix la seva estigmatització, igualant el tracte al de la resta de pacients de l’hospital.

    Can Ruti inaugura així la primera unitat de psiquiatria de portes obertes d’un hospital de tercer nivell a Catalunya. Aquesta posada en marxa es fonamenta en experiències de diferents països del nostre entorn com Anglaterra, Australia, Suïssa i Alemanya.

    L’ús d’aquesta nova forma d’hospitalització redueix el nombre de conflictes, de conductes autolesives i de mesures restrictives tals com l’aïllament, la contenció mecànica i farmacològica, així com la medicació forçada.

    Implementar estratègies per igualar el tracte dels pacients de salut mental als de la resta de l’hospital és una mesura que afavoreix la reducció d’un estigma i s’ha demostrat que té un impacte tant assistencial com social.

    Baixa la conflictivitat

    La utilització d’aquest model ha demostrat que la prevalença d’esdeveniments conflictius es redueix en un 15% i la de mesures coercitives en un 23% respecte al grup control (Bowers et al., 2015).

    Aquest nou procediment de treball ha implicat una redistribució de la tasques de l’equip mèdic i infermer. S’ha establert un programa d’activitats i tallers grupals, on es treballa l’activitat ocupacional, l’activitat física i la teràpia sensorial.

    A més, es potencia la participació directa de persones amb experiència pròpia de trastorn mental que aporten un punt de vista nou i enriquidor al procés assistencial, tot afavorint escenaris de canvi i innovació en la pràctica hospitalària.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí