Agustí Argelich: “El públic té ganes de veure cinema en la gran pantalla”

    0
    107

    Com no podia ser d‘altra manera, i malgrat la pandèmia en la que vivim actualment, torna un any més a Badalona el festival de curtmetratges per excel·lència: FILMETS. Un festival que ens apropa des del 71 aquesta petita, però gran, indústria. Parlem amb el director de Filmets, l’Agustí Argelich, per saber com s’ha viscut l’edició d’enguany i quines novetats ens porta.

    Finalment, Agustí, heu aconseguit celebrar Filmets a Badalona, això sí, amb restriccions, tot i que semblava improbable en un principi.

    Tenim molta il·lusió i una gran programació, afortunadament. Un dels avantatges que el Festival se celebri a la tardor és precisament això, que sota unes condicions es pot portar endavant, com ha estat el cas també del Festival Internacional de Cine de Sant Sebastià o el de Sitges aquí. Durant el primer semestre de l’any a Catalunya es van suspendre gairebé tots els festivals i ens sentim afortunats. A més, el públic té ganes de veure i d’anar al cinema, de poder gaudir de les pel·lícules en una gran pantalla.

    Quines són les novetats principals de l’edició d’enguany?

    La principal novetat és aquest format híbrid en què es gaudirà el festival i, per tant, les poques sessions presencials que hem organitzat. A causa de la pandèmia, ha estat molt difícil per alguns autors/es acabar de rodar les pel·lícules o editar-les, però finalment estem molt satisfets dels resultats. A més, enguany tots els curts en competició es podran visualitzar gratuïtament a la plataforma festhome. Així tothom podrà veure també el palmarès excepcional d’aquest darrer any.

    Quants curtmetratges es presentaran aquest any?

    A nivell presencial es projectaran uns 30 o 35, però online es podran veure prop de 300 curts, no només els de competició, sinó també els que estan fora de concurs. Per exemple, et puc avançar que la sessió de cinema històric d’enguany la dediquem al boxa i, per aquest motiu, projectarem un documental americà ’40 anys de Rocky’ que encara no s’ha vist a Espanya. Tenim una programació molt diversa de temàtiques, no només de ficció, també documentals i animació i moltes peces amb efectes visuals i especials.

    De quantes sessions presencials en podrem gaudir?

    Concretament en farem 5. La primera serà la nit de la inauguració, aquest divendres 16 d’octubrem, on es projectarà el darrer curt codirigit per Carla Simón i dirigit per la directora xilena Dominga Sotomayor: Correspondència. Tenim una altra sessió presencial molt important el dissabte 17 on podrem veure les pel·lícules nominades i les guanyadores dels premis BAFTA 2020. Comptem amb dues sessions més a l’Institut Francès de Barcelona els dies 20 i 21, gratuïtes i, finalment, la sessió de clausura, la nostra famosa Nit de les Venus.

    Tenim una nova categoria aquest any que premia la imaginació en el confinament.

    Sí, de fet, al començament de la pandèmia van sorgir molts festivals onlines de curts rodats durant el confinament i, en aquest sentit, a Filmets hem volgut recollir tota aquesta sensibilitat dels autors/es que no han pogut sortir de casa per crear. En aquest sentit ens han arribat més de 200 curtmetratges d’aquesta categoria especial i el gran jurat valorarà el que ha estat el millor curt rodat durant aquest període. En cada país, a més, vserà diferent, ja que les condicions no són les mateixes a Espanya que a Albania, per exemple.

    Amb quants/es directors/es badalonins/es comptem en aquesta edició?

    Aquest any hi ha 2 curts d’autors badalonins que estan en competició oficial. Una dada molt important perquè ens fa veure que cada cop hi ha més produccions locals i que es roda cinema a Badalona. Això també ens fa recuperar una mica la història el festival que, com, ja saps, no es deia Filmets en un principi i va començar l’any 72 en un format molt petit i independent.
    A més, com a cada edició, tenim la categoria Badalona en curt, ons els autors/es locals poden inscribir-se i demostrar que el nivell és igual o superior al de la resta.

    Diga’m una conseqüència positiva d’aquesta pandèmia en Filmets.

    El fet d’haver de canviar l’estructura del festival perquè tingui sessions presencials i onlines ens fa arribar a més persones i accedir a més públic. Alguns dels curts podran veure’s a tota Espanya i aquesta és una manera d’ampliar Filmets de manera gratuïta. Alguns festivals ja ho feien i nosaltres ens hem hagut de reinventar aquest any per la pandèmia.

    FER UN COMENTARI

    Si us plau introdueix el teu comentari!
    Si us plau introdueix el teu nom aquí