12/01/2018 – L'Ajuntament recorrerà la sentència i continuarà inspeccionant pisos buits.
L'Ajuntament de Badalona va aprovar fa mesos una nova ordenança municipal per facilitar la inspecció de pisos buits a la ciutat i cobrar una taxa d'uns 600 euros a aquells que portessin més de dos anys en desús. El govern va posar en marxa aquesta iniciativa amb l'objectiu de fer aflorar habitatges desocupats de grans tenidors, bàsicament, que poguessin arribar a ser objecte de lloguer social.
Ara, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha suspès aquesta ordenança i ha tombat el cobrament de la taxa, segons ha explicat el govern local, que s'ha mostrat molt indignat amb la decisió. “Es tracta d'una mostra més de limitació de l'autonomia local i de les eines per afavorir la població”, ha etzibat l'alcaldessa Dolors Sabater.
La tasca d'inspecció de pisos buits és una actuació lenta i que suposa molts tràmits administratius i, per tant, una notable despesa en recursos humans municipals. En aquest sentit, esclareixen els representants municipals, la taxa servia per pagar aquest esforç extra, encamint a enfortir el parc d'habitatge social de la ciutat. “No deixarem la inspecció de pisos, però ara la feina no la pagaran els culpables d'aquesta situació, que són els bancs, sinó la ciutadania”, ha remarcat el regidor d'Espais Públics, Francesc Duran.
El regidor d'Urbanisme, Oriol Lladó, ja ha avançat que recorreran la decisió, perquè hi ha motius jurídics i compromís polític. “És evident que la judicialització d'aquesta taxa per part de la Sareb és una qüestió política, perquè l'import de la taxa li fa pessigolles. Un banc que, recordem, funciona gràcies al rescat amb diners públics”. Ara, diu Lladó, cal veure què passarà a altres municipis on s'havien aprovat taxes o ordenances similars. En qualsevol cas, afirma, les possibles sancions a pisos buits, arran dels expedients oberts, continuen sent possibles, ja que depenen d'una altra llei.
S'havien començat a inspeccionar 70 immobles
Durant l'any de funcionament d'aquesta ordenança, el govern de Badalona havia iniciat expedients d'inspecció a 70 pisos buits que es troben actualment en tràmit, i que podrien haver estat susceptibles d'arribar a pagar la taxa. En cap cas, no obstant, s'havia arribat a girar cap pagament, ja que són processos lents amb terminis marcats, recursos i al·legacions per ambdues parts. L'Ajuntament compta amb un llistat facilitat per l'Oficina Local de l'Habitatge que parlar d'uns 1.200 pisos buits propietat de grans tenidors, la llista que el Consistori està examinant.