L’antic edifici de l’Esperit Sant serà un centre per a formació de persones aturades

    0
    107
    20170531_182753.jpg

    23/06/2017 – Santa Coloma i l'hospital signen un conveni per reformar el pavelló B, que va ser sanatori de tuberculosos fa dècades.

    Situat en un dels extrems de la Serra d'a Mena, un relleu orogràfic dins de la trama urbana del Barcelonès Nord que cus els municipis de Badalona i Santa Coloma de Gramenet, l'Hospital de l'Esperit Sant sempre ha servit com a refugi per als veïns i veïnes de la zona. Sobretot de Santa Coloma, però també per a molts badalonins de Llefià, Artigues i La Salut, així com veïns de Sant Adrià, tots dos municipis a pocs metres. Des de 1917, any de la seva obertura de la qual es compleixen i se celebren 100 primaveres, el centre ha passat per diferents etapes.

    Iniciamente, l'Esperit Sant va ser obert com un sanatori per a tuberculosos en la masia Torre Roja, en el cim del turó del Puigfred. En pocs anys es van aconseguir construir dos pavellons, per a homes i dones, i així es va mantenir fins a la dècada dels 70, quan la malaltia es va donar per controlada gràcies als antibiòtics.

    El sanatori va passar a exercir el seu actual paper d'hospital general, que tenen a dia d'avui com a centre de referència desenes de milers de persones. I encara ho faria algunes dècades als seus antics edificis. L'hospital no es va traslladar a les noves instal·lacions, en uns terrenys adjacentes i sempre enganxat al riu Besòs, fins a 2007.

     

    Llavors, els edificis van quedar en desús i actualment només s'ha mantingut dempeus el pavelló B, el relatiu als homes tuberculosos. Una construcció d'estil noucentista que està catalogada com a patrimoni local de Santa Coloma i que, per tant, ha hagut de conservar-se pel seu valor arquitectònic. Però que ha estat inactiu durant una dècada que ha minvat el seu lustre. Fins ara.

    És una pena que estigui així…a veure si fan alguna cosa ja i ho arreglen”, lamenta un veí que passeja al seu gos, que diu viure a pocs metres del recinte des de fa molt temps i que recorda anècdotes diàries de l'època en la qual encara era un hospital. “He sentit dir que ho anaven a reutilitzar diverses vegades, però després mai s'ha fet res”. Es mostra escèptic davant l'últim anunci. 

    I és que la Fundació de l'hospital i l'Ajuntament de Santa Coloma han arribat a un acord perquè el centre cedeixi l'espai i el Consistori el converteixi en un centre de formació ocupacional de referència comarcal. De sanatori a centre d'estudis, passant per hospital general. Aquest és el pla de Santa Coloma per al darrer antic edific de l'Esperit Sant.

    Un projecte que es va plasmar en la signatura d'un conveni fa pocs dies i que preveu desenvolupar-se en dues fases. Es rehabilitarà l'antic pavelló B, de gairebé 3.000 metres quadrats distribuïts en planta baixa més tres pisos, i es realitzarà una adaptació dels espais interiors i exteriors per poder instal·lar aules, sales, tallers, magatzem i biblioteca, entre d'altres.

    Una vegada readaptat l'interior de l'antic edifici aixecat en 1929, la segona fase preveu la construcció d'uns tallers en uns terrenys adjacents, d'aproximadament 800 metres quadrats. En total, la iniciativa està pressupostada en una mica més de 3,7 milions d'euros, part dels quals provenen del Fons Europeu de Desenvolupament Regional, en el marc de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat.

     

    L'alcaldessa de la localitat veïna, Núria Parlon, assegura que el projecte vol ser referència per a les empreses de la zona i vol estendre la seva influència a Badalona, Sant Adrià i la part més propera de Barcelona. Per això, el nom serà Centre de Polítiques Actives d'Ocupació Besòs, en clara complicitat amb l'Eix Besòs. La previsió és que les obres puguin finalitzar el primer trimestre de 2019. La institució estarà capacitada per acollir uns 2.000 estudiants. L'Ajuntament de Santa Coloma vol incidir en la formació dels sectors de població amb més dificultat per accedir al mercat laboral, com els joves, aturats majors de 45 anys i dones en situació de vulnerabilitat.
     

    Incivisme i fenòmens paranormals

    A més d'aconseguir un nou centre de formació per a tota la comarca, l'acord permetrà per fi donar-li sortida a un edifici catalogat com a patrimoni que en aquesta dècada ha sofert segurament els seus pitjors moments. L'incivisme ha perjudicat el seu aspecte i el seu manteniment, del que la Fundació ha hagut de seguir fent-se càrrec.

    Fins i tot es va haver d'arribar a posar personal de vigilància que patrulla el recinte per evitar les entrades, fins i tot després de tapiar l'edifici. Pintades i desperfectes s'estenen per la façana. L'interior ha anat experimentant neteges i actuacions puntuals durant aquests anys, essencial per evitar que el deterioramiento fora a més.

    Més enllà del vandalisme habitual de qualsevol edifici abandonat, el pavelló compta amb un altre fenomen particular: els curiosos dels fets paranormals i espirituals. Amb el seu passat com a sanatori de tuberculosos i hospital ara abandonat, l'antic Esperit Sant ha portat a molts aficionats a les ciències fosques, els enregistraments paranormals i les fotografies amb aparicions espirituals.

    Saps com s'entra? És perillós?”, pregunten dos adolescents del barri que volten l'edifici a la recerca d'una escletxa per la qual colar-se. “Tenim amics que han entrat, anem a intentar-ho…”.