Badalona acollirà el primer centre espanyol d’alt rendiment de ‘skateboarding’ de cara als Jocs Olímpics

    0
    106
    IMG_0507.JPG

    02/06/2017 – Skate Agora BDN engega un projecte que compta amb el reconeixement del COI i pretén acollir uns 150 esportistes nacionals i internacionals.

    Les millors figures del món del 'skateboarding' es reuneixen a Badalona anualment des que la Street League, la competición més important del planeta d'aquesta modalitat, va recalar a la ciutat fa dos anys. El projecte Skate Agora BDN s'ha consolidat a la ciutat i fa dues setmanes va acollir per tercer cop el torneig internacional de monopatí. Però la seva trajectòria no ha fet més que començar.

     

    El següent pas de la iniciativa és la posada en marxa d'un centre de tecnificació i alt rendiment d'aquest esport, que el passat 2016 va ser inclòs per primer cop com a disciplina olímpica i que formarà part dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020. Serà el primer de tot Espanya i, de fet, l'únic centre d'elit especialitzat només en 'skateboarding' de tot el continent europeu.

     

    “Fins ara es considerava una realitat social, fins i tot un problema social, i ara és un esport d'alta competició. El canvi a nivell institucional, sobretot, no és fàcil”, explica el director tècnic d'Skate Agora, Antonio Melero. Convertir en disciplina olímpica l'skate s'havia d'acompanyar d'un pla estratègic des de l'administració pública perquè es fomenti aquest esport i els seus usuaris tinguin les eines necessàries per poder accedir a l'elit: centres de tecnificació, titulacions per a entrenadors, entre d'altres. Però això no és una fita senzilla en tan poc temps, i el món privat porta molt avantatge a l'àmbit públic pel que fa al 'skate'.

     

    Iniciatives com la d'Skate Agora tenen una base molt consolidada que està servint per iniciar aquesta estratègia esportiva, en una col·laboració público-privada que s'endevina clau. De fet, explica Melero, Skate Agora compta ja amb el reconeixement del Comitè Olímpic Internacional com a agent essencial en el desenvolupament de l'Skate a Catalunya i Espanya, i el següent pas ha d'arribar des del Consell Superior de l'Esport.

     

    “Hi haurà un salt quan entri en joc la implicació pública”, sosté el director tècnic. Tot i que estava previst per al 2016, aquest pas es donarà, si res no falla, aquest 2017, amb una dotació econòmica que anirà destinada al 'skate': educació a les escoles, centres d'entrenament, beques per a esportistes. En aquest procés, Skate Agora es convertirà en un CTD (sigles en castellà), un Centre de Tecnificació Esportiva, un model de centre d'entrenament especialitzat en una sola disciplina, i dels quals hi ha una quinzena arreu de l'estat, segons la web del Ministeri.

     

    Col·laboració amb l'INEFC

     

    “Tot i ser una iniciativa privada, anar de la mà del COI t'obre portes. Al final som gent amb dècades en el món del 'skate', amb molt de bagatge, i ens ho reconeixen”, afirma el responsable de les instal·lacions badalonines. En aquest camí d'aliança amb el sector públic, Skate Agora es troba a pocs dies de segellar una col·laboració amb l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya, que serà part molt important d'aquest centre de tecnificació.

     

    El programa inclourà entrenaments físics diaris i tecnificació del 'skate', però també plans concrets de nutrició i suport psicològic, a més de l'aplicació de les noves tecnologies en la millora dels esportistes i la competitivitat, explica José Manuel Roura, campió espanyol i europeu i un dels caps visibles del projecte. Serà en molts d'aquests punts en els quals entri en joc l'INEFC, institució amb la qual hi haurà intercanvi d'instal·lacions i de professionals.

     

    Una residència d'atletes i un gimnàs

     

    El programa es posarà en marxa aquest estiu i el seu públic objectiu seran figures consolidades en l'alta competició del 'skate' però també nois i noies amb potencial. En total, pretenen arribar a uns 150 usuaris com a màxim, en el primer any que arrenca. “Hi ha molts 'skaters' que poden tenir un gran potencial i no han sortit del seu barri. Aquesta nova dimensió olímpica ajudarà a donar a conèixer molt talen ocult i a professionalitzar i fer evolucionar aquest esport”, apunta Melero.

     

    El projecte d'Skate Agora és ambiciós i també preveu la construcció de més instal·lacions que complementin les actuals, com ara un gimnàs. També una residència d'atletes, amb capacitat per a unes 200 persones, perquè puguin venir a entrenar esportistes d'arreu d'Espanya i també d'altres països. Tot plegat es troba en vies de negociació amb l'Ajuntament, explica Melero.

     

    A dia d'avui, per l'escola d'Skate Agora han passat ja més de 600 nens, nenes i nois i noies de diferents edats, una xifra que pretenen doblar de cara l'any vinent i que ha augmentat molt ràpidament des de l'anunci de la declaració de l'esport com a disciplina olímpica. L'escola, que compta amb cinc patinadors professionals, continuarà al marge del centre de tecnoficació amb el treball de base.