30/05/2017 – La ciutat col·labora amb el Departament d'Afers Socials i Famílies en la Setmana de l'Acolliment, que enguany aterra a Badalona per promocionar l'acollida de nens i nens entre0 i 6 anys.
Badalona és la ciutat escollida aquests dies per celebrar la 2a Setmana de l'Acolliment, una iniciativa del Departament d'Afers Socials i Famílies de la Generalitat que pretén fomentar el fet d'acollir. La campanya se centra en augmentar el nombre de famílies acollidores i garantir que cap infant d’entre 0 i 6 anys visqui en un centre de protecció.
Si la primera edició va ser Sabadell, aquest any la localitat de Badalona ha estat triada perquè forma part d'una de les vuit ciutats en les quals hi ha més nens i nenes que necessiten una família d'acollida, juntament amb Barcelona, L'Hospitalet, Santa Coloma, Mataró, Sant Boi, Sant Vicenç dels Horts i Cornellà. La intenció del pla estratègic de la Generalitat és crear un circuit estable de promoció de l'acollida.
Des de l'administració no s'ha fet públic, per privacitat i intimitat, el nombre de nens i nenes de 0 a 6 anys que necessiten a Badalona una família d'acollida. El que sí han explicat és que la majoria de nuclis que es presten voluntaris a rebre menors a casa seva estan ubicats majoritàriament a Bufalà i el Centre, barris on aquesta campanya farà més èmfasi.
Arreu de Catalunya, la Generalitat tutela a una vuitantena de nens i nenes d'entre 0 i 6 anys que necessiten acollida. Una xifra que es dispara fins al mig miler en la franja que supera els 6 anys fins a la majoria d'edat.
Hi ha diferents tipus d'acollida: d'urgència, teòricament no superior a sis mesos de temps; simple, si hi ha possibilitat de retorn a la família d'origen en dos anys, i permanents si són un temps indefinit. Les famílies acollidores reben una prestació d'uns 300 euros mensuals, a més d'altres complements que responen a les especificitats de cada cas. Totes les famílies són valorades en profunditat, i reben formació prèvia.
El conveni signat entre Ajuntament i Generalitat suposa un compromís per part de l’Ajuntament de Badalona de crear circuits estables de promoció de l’acolliment a la ciutat, fer un mínim de dues sessions informatives cada any i promoure una declaració institucional per visualitzar el seu compromís amb la protecció de la infància i declarar-se municipi amic de l’acolliment familiar. Per la seva banda, la Generalitat de Catalunya es compromet a posar a disposició del consistori badaloní el material i el personal tècnic necessari per assolir aquests compromisos.
Aquests dies, Badalona acollirà xerrades informatives, una obra de teatre sobre l’acolliment familiar, taules informatives al carrer i es pintarà un mur amb la participació dels alumnes de l’escola d’educació especial Can Barriga.