10/10/2016 – La passada setmana es va presentar al Museu de Badalona Visitmuseum (https://visitmuseum.gencat.cat), la primera aplicació mòbil que recull informació dels museus registrats de Catalunya.
La passada setmana es va presentar al Museu de Badalona Visitmuseum (https://visitmuseum.gencat.cat), la primera aplicació mòbil que recull informació dels museus registrats de Catalunya. L’aplicació es presenta en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès) i actua com a eina de suport a la visita presencial que l’usuari local i turista fa al museu. Complementa el seu recorregut amb continguts visuals i de text perquè gaudeixi amb detall d’una selecció acurada de les principals peces de cada museu.
La iniciativa, promoguda pel Departament de Cultura i el Departament d’Empresa i Coneixement, neix de la necessitat per part del sistema de museus de Catalunya de dotar-se d’eines per tal d’atendre millor el públic estranger en la seva visita als museus. De fet, un dels reptes per a gran part dels museus del país és el d’oferir continguts de qualitat en diferents idiomes i aquesta és una de les voluntats de l’aplicació, reduir la distància entre el museu i el visitant estranger. Justament perquè Visitmuseum s’adreça principalment al públic turista, s’ha triat un sistema d’aplicació que permet descarregar-se-la abans de la visita i en arribar al museu i utilitzar-la sense connexió a Internet.
A Visitmuseum es poden trobar 229 equipaments museístics i més de 1300 objectes. En concret s’hi troben 56 museus de la província de Barcelona, 27 de Girona, 10 de Lleida i 15 de Tarragona. S’hi sumen les 121 extensions museístiques (monuments i jaciments, etc) que depenen dels diversos museus.
Veus reconegudes a les audiguies
Després d’aquesta primera fase de continguts d’imatge i text per a tots i cadascun dels museus, s’ha iniciat la producció d’audioguies en quatre idiomes. En aquesta posada en funcionament, l'app incorpora, a mode de prova pilot, cinc audioguies, quatre d’elles apadrinades per les veus de diferents personalitats del món social i cultural que tenen una vinculació especial amb cadascun dels museus: Museu de Palamós, Museu de Badalona (actor Lluis Marco), Museu de Cambrils (Enric Calpena, periodista), Museu de la Noguera (Dolors Bramon, filòloga i historiadora), Museu del Suro de Palafrugell (Josep Roca, somelier).