El servei de transport adaptat serà prestat per vehicles no medicalitzats

    0
    96
    IMG_2393.JPG

    29/04/2016 – El Consell Comarcal aprova el plec de condicions del nou contracte; part del col·lectiu de persones amb diversitat funcional continua reclamant l'ús dels taxis.

    La passada setmana, un nodrit grup de persones amb diversitat funcional s’agrupava a les portes del Consell Comarcal amb pancartes, megàfons i consignes que demanaven els taxis com a vehicle per al servei de transport adaptat al Barcelonès Nord. A l’interior de l’edifici, els responsables de la institució supramunicipal es reunien amb representants de diferents entitats de ciutadans amb mobilitat reduïda de Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià per negociar les condicions del plec del contracte que regirà durant els propers anys aquest servei.

     

    Les persones amb diversitat funcional de la comarca que ho necessiten i ho requereixen disposen mensualment de vuit desplaçaments costejats per l’administració. Fa uns anys, aquest servei el prestava una companyia de taxis adaptats, però la renovació i un nou concurs van portar la seva gestió a mans del Grup La Pau, que utilitzava vehicles medicalitzats. La indignació del col·lectiu va esclatar i, des de llavors, han reivindicat la recuperació dels taxis per no aprofundir en un “estigma”, diuen, que ja té bastant marcades les persones amb mobilitat reduïda.

     

    Aquest dimecres, el Consell Comarcal ha aprovat el nou plec i les seves condicions, entre les que s’han inclòs, subratlla el regidor de Salut, Francesc Ribot, bona part de les demandes de les entitats. La més important, reivindica, serà la de vehicles d’un color fosc, de mides convencionals i sense cap logotip de l’empresa adjudicatària. “No seran ni ambulàncies ni transports medicalitzats, així els usuaris tindran la privacitat que mereixen”, apunta Ribot.

     

    Continuen reclamant els taxis

     

    Des de l’associació badalonina Deixem de Ser Invisibles, una de les referents en la negociació, no obstant, no ho veuen exactament així. El seu president, Rafael Reoyo, admet i celebra que sí s’han incorporat algunes reclamacions, però insisteix en què el col·lectiu al que representa vol recuperar els taxis. “Volem el mateix que la resta de la ciutadania. Ja que el transport públic no està adaptat i costaria molts recursos i temps aconseguir-ho, com a mínim que els taxis sí ho siguin i que siguin els titulars del servei”.

     

    Sobre la possibilitat d’acotar aquest servei als taxis, existeix certa controvèrsia. Des de l’Ajuntament asseguren que es tracta d’un concurs que s’ha d’obrir a totes les empreses del sector per normativa, i que no es pot excloure aquelles companyies que no són taxis pel fet de no ser-ho. No obstant, destaca Francesc Ribot, el contracte s’ha allargat perquè hi hagi més temps per amortitzar els vehicles i es puguin presentar més empreses, també de taxis.

     

    Reoyo, no obstant, assegura que hi ha fórmules jurídiques per poder cenyir als taxis el concurs públic. En aquest sentit, afirma que el nou contracte de Barcelona parlarà explícitament de grups de “taxis”, cosa que el Consell Comarcal no ha fet.

     

    Un contracta de més d’un milió

     

    En qualsevol cas, el concurs del Barcelonès Nord sortirà a licitació els propers mesos i podria estar adjudicat i funcionant la propera tardor. Serà un contracta d’1,15 milions d’euros per quatre anys, amb opció a dos de pròrroga. Fins ara, el servei oferia a cada usuari la possibilitat de realitzar vuit desplaçaments, tot i que, diu Ribot, el nombre final dependrà de l’oferta de l’empresa guanyadora. Així i tot, el regidor explica que només un 20% del col·lectiu esgota tots els viatges, i sosté que l’administració revisarà de manera singular els casos d’aquelles persones que puguin necessitar més dels vuits previstos inicialment.

     

    Homogeneïtzar el servei

     

    Una cosa en la que sí coincideixen entitat i administració és en la necessitat d’homogeneïtzar, en el futur, la gestió del transport adaptat entre municipis. Francesc Ribot considera que la “millor manera d’evitar discriminacions” seria, a banda d’adaptar tot el transport públic, que sigui l’Autoritat Metropolitana del Transport qui s’encarregui d’aquest servei a tota l’àrea metropolitana. A dia d’avui, cada municipi té les seves condicions i es regeix per contractes diferents. “Hi ha desigualtat entre ciutats. S’hauria d’homogeneïtzar el servei”, diu Rafa Reoyo.