Incerta i tensa tornada a Sant Roc de les famílies que van marxar per un enfrontament entre clans

    0
    91
    IMG_2062.jpg

    21/03/2016 – Entre un centenar i 300 persones han tornat aquest cap de setmana a Sant Roc, on la presència policial ha estat molt intensa.

     

     

    Cap de setmana de retrobaments i sentiments a flor de pell a Sant Roc. Des de divendres, moltes de les famílies gitanes que van marxar del barri després del crim al Port Olímpic han anat tornant a Badalona i s’han concentrat a la plaça Camaron de la Isla per fer pinya i reclamar una solució permanent que garanteixi la seva seguretat si es queden.

     

    Com tot allò vinculat a l’èxode de famílies, no existeix cap xifra oficial que constati el nombre de persones que han tornat. Divendres, algunes fonts parlaven de 60 o 70 veïns i veïnes; aquest diumenge, veus dels propis afectats fan augmentar el número fins a 300 entre persones grans i menors. El retorn, a dia d’avui, s’ha produït sense que hi hagi hagut un acord entre clans, i això fa regnar el neguit i la incertesa, encara que en tot moment es tracta de familiars llunyans, cosins de segona generació, com a màxim.

     

    Reclamen protecció i poder fer vida normal

     

    “Estem en perill però ja portem quasi dos mesos fora de casa, dormint en cotxes, pisos ‘patada’ buits, passant gana… volem quedar-nos”, lamentava una de les persones que ha hagut de marxar i que aquest diumenge posava en comú la seva indignació amb prop de 100 veïns i afectats més. Centenars de persones porten setmanes vivint lluny de Sant Roc i La Mina, sense recursos i ajudes, sense sostre propi, amb menors que no han pogut anar a escola; han hagut de deixat de costat els seus negocis sobtadament i han perdut llocs de treball.

     

    Robatoris als pisos de les famílies absents

     

    Una altra de les queixes d’alguns testimonis és els robatoris que han patit a l’interior dels seus domicilis, que van haver de deixar enrere quan la situació va esclatar a finals de gener. Asseguren que han aprofitat la seva absència per entrar als seus pisos i emportar-se des de mobles fins a televisors.

     

    La majoria no té contacte directe, no coneixia o no té relació amb els culpables de la mort del Port de Barcelona, dels ‘Pelúos’, i demanen poder tornar a Sant Roc i reprendre la seva vida habitual. Els ‘Baltasares’, la família del noi que va morir, no accepta negociar, expliquen caps de les famílies afectades de Sant Roc, i l’entesa no ha estat possible encara.

     

    Tots aquells que han hagut d’abandonar la seva llar coincideixen en que les conseqüències han anat massa lluny aquest cop, i els perfils més joves creuen que la vida de tanta gent i de dos barris no pot continuar regint-se per una interpretació tan extrema de la llei gitana. “Que els assassins del noi paguin amb la llei, com toca, però no pot ser que ho estiguem patint tantes persones que ens hem de guanyar la vida aquí". "Els infants estan creixent entre odi”.

     

    Intensos dispositius de seguretat

     

    La presència policial des de divendres al barri de Sant Roc ha estat molt reforçada, sobretot al voltant de la plaça Camaron, on s’han arribat a veure una desena de furgons i cotxes de Mossos, gran quantitat d’agents i carrers tallats al trànsit. La discreció continua des de la policia catalana, això sí, i no donen detalls sobre el dispositiu especial de vigilància ni la prolongació en el temps del mateix. En qualsevol cas, no s’ha hagut de lamentar cap incident.

     

    Veus de les famílies afectades afirmen que Mossos està intentant conduir o mediar en la negociació entre clans, quelcom que fonts policials desmenteixen. També critiquen la falta d’ajuda que han rebut de l’administració per reconduir la situació que viuen, si bé reconeixen el suport d’alguns ajuntaments dels municipis on s’han hagut d’amagar darrerament. Diumenge, a darrera hora, els líders d’algunes de les famílies retornades es van reunir amb membres del govern local, entre ells la regidora del districte, Fátima Taleb. Fonts municipals han explicat que des de l’Ajuntament s’està seguint constantment la situació i que els representants consistorials van voler trobar-se amb els afectats per assegurar que tot transcorria amb normalitat i conèixer les seves possibles inquietuds i necessitats.

     

    Després de tres dies a Sant Roc, no queda clar si les famílies hauran de marxar novament o decidiran romandre a casa. Esperen que policies i administracions puguin assegurar la situació i tot es pugui normalitzar progressivament.