El Filmets torna a posar Badalona al centre de la pantalla

    0
    103
    IMG_9652.JPG

    20/11/2015 – Aquest divendres tornen a apagar-se les llums al Teatre Zorrilla per gaudir del millor cinema curt del món; durant més d’una setmana, el públic podrà gaudir de 250 ‘films’ de quasi 50 països diferents.

    Apaguin els seus telèfons mòbils i guardin silenci, perquè aquest divendres dóna el tret de sortida la 41a edició del Filmets Badalona Film Festival, el certament de curtmetratges per excel·lència de la ciutat, de Catalunya i un dels referents a Espanya i Europa. Durant més d’una setmana, la ciutat es converteix en la capital dels curts, on es podran veure més de 250 curtmetratges de 48 països participants. Tots ells, cinc de les quals són produccions badalonines, han estat seleccionats d’entre més de 4.500 films inscrites, i es podran veure en 27 sessions competitives diferents. Entre el catàleg oficial, el certamen compta amb guanyadores als Oscar i la Palma d’Or de Cannes i moltes nominades als millors festivals, com ara els BAFTA. La inauguració tindrà lloc a partir de les 22h al Zorrilla, amb Bàrbara Sedó com a conductora de la cerimònia. Es projectaran vuit curts com a tastet dels nou dies que els espectadors tindran per davant.

     

    El Filmets del passat any va aconseguir uns registres d’assistència que van superar les expectatives inicials marcades amb motiu del 40è aniversari. Més de 16.000 persones van passar per les projeccions, una afluència que s’espera seguir, com a mínim, enguany. L’organització assegura que l’assistència confirmada a nivell d’escoles i entitats ja és superior a la de l’any passat, i creuen que els concerts, sobretot el d’aquest dissabte a càrrec de El sobrino del diablo, estan creant molta expectació i comptaran amb una bona entrada.

     

    Traspassant la frontera local

     

    D’aquest divendres, dia 20, fins al 29 de novembre, el Teatre Zorrilla i el Teatre Principal seran les dos seus principals d’aquesta edició, que també arribarà al CES Joan Maragall, el Centre de Cultura Tradicional Can Canyadó, el Centre Cívic La Salut, les biblioteques de la ciutat. Per primera vegada, a més, Filmets traspassarà les fronteres badalonines i projectarà una de les sessions a l’Institut Francès de Barcelona.

     

    Un jurat d’alçada

     

    El jurat oficial internacional està format per la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola (Catalunya), que actua com a presidenta del jurat; el cofundador del Festival de Curtmetratges Clermont-Ferrand, Antoine López (França); l’actriu Eriko Takeda (Japó); l’actor Daniel Horvath (Rússia/Hongria); i la coordinadora de Barcelona Film Comission, Montserrat Guiu (Catalunya).

     

    Festival gratuït però amb menys pressupost

     

    La 41a edició del Filmets obrirà completament les portes a tota la ciutadania. I és que absolutament totes les sessions seran gratuïtes i només dependran de la limitació de l’aforament. Anteriorment, algunes projeccions de la Secció Internacional contemplaven abonaments de dia o entrades a preu molt simbòlic. Aquest pas endavant es fa gràcies a l’esforç de patrocinadors i col·laboradors, expliquen des de l’organització. A més, el pressupost de la present edició serà lleugerament inferior al de l’any passat, quan es van invertir 138.000 euros, en part degut al matís de l’efemèride dels 40 anys. La xifra d’aquest 2015 és de 122.000.

     

    Música i gastronomia a la festa del país convidat

     

    Com cada any, el Filmets comptarà amb un país com a convidat especial al qual se li dedicarà tota una sessió. Serà diumenge, a partir de les set de la tarda. Sota el títol de ‘Cinema, música i gastronomia’, el festival oferirà la possibilitat de degustar vins i plats típics de Suïssa, país d’aquesta edició, a més d’un concert a càrrec de Gilles Estoppey, jove pianista, teclista i compositor alpí resident a Barcelona des de 2011. Ha actuat arreu del món i és professor de l’Escola Superior de Música Jam Session de Barcelona. La ‘festa suïssa’ comptarà també amb sortejos i altres sorpreses i la presència de cinc directors del país.

     

    A la caça constant de les millors pel·lícules

     

    “Ja hem començat a rebre pel·lícules i peticions per a l’any vinent”, explicaven Agustí Argelich i Esther Marquès, dos dels principals responsables del Filmets, a pocs dies de l’inici de la 40a edició, fa un any. Pot donar a entendre, aquesta frase, que la tasca de preparar el festival és senzilla perquè tot ve sol. Res més lluny de la realitat. El Filmets gira pràcticament durant els 365 dies de l’any. Un cop acabada, celebrada i valorada una edició, l’organització es posa mans a l’obra amb l’any següent. És cert que molts dels més de 4.000 curts inscrits van arribant a mans del festival amb l’esperança de poder competir en la Secció Internacional, però una de les feines dels directors és buscar la qualitat arreu.

     

    “Durant tot l’any anem a festivals grans i petits i a mercats cinematogràfics de tot el món. A Espanya no, però fora, a llocs com França, existeix una indústria del curtmetratge, i és aquí on ens hem de moure”, explica Agustí Argelich. Recórrer les sales és el que permet a l’organització determinar quines pel·lícules agraden al públic, més enllà dels guardons que s’enduen, i allà, sobre el terreny, és on poden contactar amb els creadors per convidar-los al Filmets. No obstant, relata Argelich, molts cops ja arriben a un festival amb l’agenda programada. “Tenim experiència en el mercat i tothom del sector coneix el Filmets. Per això, molts cops, ja ens esperen i arribem amb reunions i trobades programades”. Un cop completat el procés de captació, un equip de quatre persones, bàsicament, consensua i selecciona les més de 200 pel·lícules que es veuran aquests dies a Badalona.

     

    De produccions de 30.000 euros a curts gravats amb 20

     

    Dins d’un festival tan ampli com és Filmets, on arriben milers de produccions d’arreu del món, la varietat és un dels trets característics i que més singularitat imprimeix.  No només amb les temàtiques, també en altres qüestions com el prestigi i el pressupost. El director del festival, Agustí Argelich, explica que dins del catàleg d’enguany es pot trobar un film amb un pressupost de 30.000 euros, tècnicament molt potent i amb un desplegament que poques produccions es poden permetre, i una gravació realitzada amb 20 euros, on el paper més important és la creativitat.

     

    “Intentem buscar l’equilibri entre tots dos extrems. Filmets és un festival que compta amb grans noms i artistes, però també ha d’haver-hi espai per a la creativitat i la innovació”, sosté Argelich. La projecció dels cineastes amateurs o que acaben de començar i no tenen grans pressupostos és una de les essències de l’esdeveniment badaloní. De fet, recorda el director, hi ha hagut anys en els que s’han quedat fora de la selecció curts que havien triomfat a cites com ara Cannes. “Que una pel·lícula tingui la Palma d’Or no significa que tingui el bitllet assegurat a Filmets. Som molt exigents en diferents àmbits”.

     

    Belén Rueda, Cate Blanchett i Kate Winslet, estrelles del Filmets ‘15

     

    Si l’any passat brillaven noms com ara Danny DeVito o Melanie Griffith, enguany el festival també arriba carregat de cares reconegudes a nivell internacional. Durant la setmana de projeccions, per la pantalla del Zorrilla passaran interpretacions d’actrius tan reconegudes com Belén Rueda, l’australiana Cate Blanchett o l’anglesa guanyadora de l’Oscar l’any 2009 Kate Winslet.