Jordi Martí: “Com a club, ens sentim enganyats”

    0
    123
    13030.jpg

    25/11/2014 – El director esportiu del FIATC Joventut exposa la seva visió sobre la problemàtica d’homologació dels títols d’entrenador que està vivint el bàsquet català.

     

    L’esport de la cistella està sent notícia a Catalunya, i no precisament per quelcom positiu. El col·lectiu d’entrenadors del país ha encetat una mobilització de protesta, també secundada pels clubs, per exigir una solució factible per tal de regularitzar la seva situació.

     

    El gruix de la polèmica prové de la Llei de l’exercici de les professions de l’esport, aprovada pel Parlament de Catalunya el 2008. Aquesta llei preveu que els entrenadors de bàsquet hagin de tenir una titulació oficial, ja sigui postobligatòria o universitària, per poder exercir.

     

    Els entrenadors de bàsquet han d’accedir al títol de Tècnic Esportiu de Bàsquet, el qual permet estar inscrit dins del Registre Oficial de Professionals de l’Esport (ROPE).

     

    Per tal de permetre l’obtenció de la titulació a un major nombre d’entrenadors, el Govern català ja va acordar un conjunt de demores. La darrera és del 2013 i preveia que l’exigència de la titulació no es faria efectiva fins al gener del 2015.

     

    Ara, doncs, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat anuncia que els tècnics que no regularitzin els seus itineraris formatius per respectar la legislació actual a Catalunya en matèria de titulacions esportives podran ser sancionats a partir de l'1 de gener del 2015. Les multes es tramitaran quan existeixi una denúncia.

     

    La major part dels entrenadors del bàsquet catalans van obtenir els seus respectius diplomes fent cursos no oficials promoguts per la Federació Catalana de Bàsquet (FCBQ). El que més ha indignat a les parts implicades és el caràcter retroactiu de les mesures de la Generalitat.

     

    Hauran de convalidar la seva formació amb cursos oficials tots aquells entrenadors amb títols no oficials tramitats entre 1999 i el 2014. Per altra banda, podran homologar automàticament la seva formació aquells tècnics amb el títol tramitat abans del 1999.

     

    La legislació contempla dues vies per aconseguir el títol de Tècnic Esportiu de Bàsquet. La primera és un reconeixement acadèmic.

     

    Per tant, els entrenadors hauran de consultar quines matèries els són reconegudes automàticament i matricular-se de la resta. La segona és un reconeixement de l'experiència laboral, que requerirà superar una entrevista de sis preguntes.

     

    En una compareixença pública davant dels mitjans de comunicació, la Federació Catalana de Bàsquet ha informat que el cost mitjà necessari per adaptar els itineraris formatius serà d’entre 650 i 950 euros per entrenador. A aquesta xifra s’hi han d’afegir els 60 euros d’assessorament obligatori que han de seguir els tècnics i els 49.5 euros de la prova d’accés.

     

    “Molts clubs no podran suportar aquest cost. El que haguessin hagut de fer és una disposició transitòria per eliminar la retroactivitat”, ha valorat Joan Fa, president de la FCBQ. El gerent de la Federació Catalana, Toti Mumbrú, ha recordat també que d’aquests diners “la federació no ingressa ni un euro”.

     

    Ahir, la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat va anunciar una nova moratòria per l’aplicació del règim sancionador destinat als tècnics que no s’acullin a la nova normativa de les titulacions. Toti Mumbrú ha revelat que la moratòria és “d’un any” i que tots els entrenadors “podran seguir dirigint als seus equips”.

     

    Preocupació a l’Olímpic

     

    Diumenge passat, la Penya va dur a terme la presentació oficial del bàsquet formatiu, en el descans de partit contra el Baskonia (83-82). Quasi 600 jugadors i jugadores de formació van desfilar per la central del pavelló.

     

    Molts d’aquests joves han vist perillar el lloc dels seus entrenadors, per culpa de l’aplicació de la Llei de l’exercici de les professions de l’esport.

     

    “Estem preocupats perquè a partir del gener podríem tenir a molts entrenadors il·legals al club”, afirmava Jordi Martí, instants abans de fer-se pública la moratòria d’un any revelada per la FCBQ.

     

    “Nosaltres sempre ens hem caracteritzat per seleccionar als nostres entrenadors pels seus coneixements i experiència. El club no contempla fer ball d’entrenadors aquesta temporada. Per la que ve, igual ho tenim en compte”, explicava també Jordi Martí.

     

    El director esportiu del FIATC Joventut reconeix sentir-se “enganyat”, després d’haver realitzat tots els tràmits de “llicències i cobrament d’assegurances de mutualitat dels entrenadors” a la Federació Catalana i que “ningú ens hagi avisat”. “No pot ser que s’accepti a un equip en competició i que ara de cop això no sigui legal”, afegia Jordi Martí.

     

    Segons el director esportiu verd-i-negre, “cal que anem tots de la mà” per tal de solucionar aquest problema, “cosa que no és habitual en el món de l’esport”.

     

    Per Jordi Martí, el nou escenari que hauran de viure els entrenadors catalans es convertirà “en una situació insostenible, de la qual l’esport català en sortirà molt ressentit”.

     

    “Es vol apostar per un nombre petit d’entrenadors i que només aquests siguin els professionals d’aquest esport. Això no s’entén en un país que ni dóna facilitats econòmiques, ni de patrocini, ni de res, per poder tenir capital”, afirmava Jordi Martí.

     

    Aquest vespre (20h), al pavelló dels Països Catalans, es durà a terme una assemblea dels clubs per valorar la situació actual dels tècnics del país, després de les últimes notícies conegudes.

     

    Cal destacar que el president del FIATC Joventut, Jordi Villacampa, i el director esportiu del club verd-i-negre, Jordi Martí, formaran part de la mesa presidencial de l’acte.