Can Ruti i el SEM creen una eina per diagnosticar els ictus a les ambulàncies

    0
    103
    ambulancies.jpg

    12/07/2014 – El temps transcorregut des de l’aparició dels primers símptomes fins al tractament és clau per minimitzar les seqüeles del pacient.

    L’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) han creat i validat la nova escala Rapid Arterial Occlusion Evaluation (RACE), una eina pionera al món que permet detectar els casos d’ictus més greus en el mateix moment que els pacients són atesos pels tècnics de de les ambulàncies.

     

    L’escala RACE permet identificar els casos en què l’ictus és causat per una obstrucció d’una de les grans artèries cerebrals, casos especialment greus i que suposen aproximadament el 20% de tots els ictus. Els últims anys s’ha començat a aplicar un tractament per a determinats casos amb oclusió d’una de les grans artèries cerebrals, consistent a arribar a l’artèria obstruïda a través d’un catèter endovascular i extreure’n el coall. Aquest tractament només es pot realitzar en determinats hospitals altament especialitzats, com l’Hospital de la Vall d’Hebron, l’Hospital de Bellvitge, l’Hospital Germans Trias i Pujol, l’Hospital del Mar i l’Hospital Clínic.

     

    El temps transcorregut des de l’aparició dels primers símptomes fins al tractament és clau per minimitzar les seqüeles del pacient. Per això, la identificació i el trasllat ràpids al centre adequat dels pacients candidats a tractament endovascular pot ajudar a minimitzar-ne les seqüeles neurològiques.

     

    L’aplicació de la nova escala és senzilla i ràpida i es basa en una altra escala més complexa utilitzada per neuròlegs, s’aplica en menys d’un minut i mig. De manera simplificada, valora la mobilitat de la cara i de les extremitats del pacient, així com la comprensió del llenguatge i la percepció que té del propi cos. Amb aquesta avaluació, els tècnics de les ambulàncies poden establir, en una puntuació del 0 al 9, la gravetat de l’ictus i informar-ne a l’hospital mentre es trasllada el pacient.

     

    Validació en més de 350 pacients

     

    L’escala RACE va ser dissenyada el 2010 pel servei de neurologia de l’Hospital Germans Trias i Pujol. Ha estat validada pel SEM i el Grup La Pau en 357 pacients del Barcelonès Nord i Maresme, entre el febrer del 2011 i el març del 2013. A l’abril del 2013 ja s’utilitzava de forma generalitzada en l’àrea metropolitana nord de Barcelona, i actualment es troba en fase de desplegament a tot Catalunya.

    La prestigiosa revista científica Stroke va publicar el novembre de 2013 un article on es detallaven les característiques de l’escala RACE i els resultats de la seva validació.

     

    Formació

     

    Des del passat mes d’abril i fins aquest juliol, els tècnics de transport sanitari del SEM de tot Catalunya es formen en l’escala RACE. Ho fan a través de la plataforma de formació del SEM, mitjançant un material didàctic en línia que inclou vídeos on l’escala es posa en pràctica amb pacients amb ictus ingressats a l’Hospital Germans Trias. A més, s’ha editat un vídeo per veure com s’aplica l’escala dins de l’ambulància. Així mateix, s’ha creat una aplicació per a mòbils per tal de facilitar l’avaluació de l’escala RACE. Quan finalitzi el període de formació, s’espera que més de 4.000 tècnics de les diferents empreses de transport sanitari hagin après a fer servir la nova escala i es pugui utilitzar per avaluar tots els pacients amb ictus de tot el territori.

     

    L’ictus

     

    L’ictus és un accident vascular cerebral que es pot produir per obstrucció d’una artèria a causa d’un trombe (ictus isquèmic agut) o per ruptura d’un vas sanguini (ictus hemorràgic).

    L'ictus agut és una malaltia que requereix atenció especialitzada i precoç. Els últims anys i en el marc del Pla director de la malaltia vascular cerebral, l'atenció als pacients es fa a partir del Codi ictus, un codi d'emergència que s'organitza a partir de la xarxa d'hospitals comarcals, dels catorze hospitals de referència, i del SEM, i agilitza el temps que passa entre l'inici de l'ictus i el tractament. Avui en dia, estan plenament demostrats els beneficis del Codi ictus pel que fa a la reducció en els temps assistencials, l’increment del nombre de pacients tractats amb trombòlisi i del seu benefici clínic.