La fam infantil no fa vacances

    0
    87
    menjadorescolar2.jpg

    20/06/2014 – El tancament dels menjadors escolars durant l’estiu és un dels temes més debatuts en aquest darrer tram de curs; entitats i Ajuntament ofereixen casals perquè prop de 400 nens i joves no es quedin sensen menjar al juliol.

    Les escoles i instituts comencen a donar vacances als seus alumnes i molts d’ells celebran l’arribada de les vacances. No tots, però. Que s’acabi el curs també representa per a moltes famílies el final del menjador escolar i, de vegades, la impossibilitat d’oferir als seus fills un àpat. Ha estat aquest un dels temes de preocupació i de debat entre la societat civil i política en els darrers mesos. També a Badalona, on es va debatre una moció al respecte durant el darrer Ple.

     

    Per tal de fer front a aquesta situació, l’Ajuntament donarà suport al Consorci Badalona Sud i diverses entitats del tercer sector que organitzen casals d’estiu per garantir el lleure i l’alimentació als infants en situació de risc social de la ciutat. Uns 400 infants i joves en aquesta situació poden optar a una plaça de casal d’estiu. L’Àrea de Serveis Socials i Salut de l’Ajuntament ha establert acords amb diferents entitats i serveis per organitzar aquesta oferta.

     

    Per una banda, l’Ajuntament, Consorci i el Casal dels Infants han impulsat l’organització d’un casal d’estiu que donarà cobertura a 120 infants del barri de Sant Roc, amb activitats de lleure i menjador, que es durà a terme a l’Escola Baldomer Solà durant el mes de juliol. Aquest any, a més, durant 5 dies d’agost, el Casal dels Infants ofereix 70 places de colònies d’estiu durant 5 dies a 70 nens i nenes de Badalona Sud, finançat per l’Obra Social “la Caixa”. També amb el suport de l’Obra Social, l’espai CiberCaixa ofereix 30 places de casals d’estiu amb servei de menjador inclòs.

     

    Dins d’aquesta mateixa línia d’actuació, l’Ajuntament, Consorci Badalona Sud i la Fundació per a l’Esport i l’Educació de Barcelona i la Fundació Próbitas organitzen un casal multiesportiu de 130 places adreçat a infants i adolescents, amb menjador durant el mes de juliol a l’Escola Josep Boada de Sant Roc.

     

    Als barris de Llefià i la Salut, Consistori i el Consorci Badalona Sud, conjuntament amb la Fundació per a l’Esport i l’Educació de Barcelona i l’Associació La Rotllana, a més de la xarxa territorial, tenen previst desenvolupar un casal multiesportiu que donarà cobertura a 72 infants i adolescents més, a l’Escola Alexandre Galí.

     

    PSC i ICV-EUiA consideren que les mesures del govern són insuficients i focalitzades únicament en la zona sud de la ciutat. CiU, per la seva part, creu que l’enfocament és el correcte, ja que el projecte incideix en millorar la nutrició dels infants i els hàbits alimentaris. Des del govern local expliquen que l’oferta de casals, segons les estimacions de Serveis Socials, donen cobertura a tots aquells infants en una situació més delicada, ubicats principalment a la zona sud.

     

    Caixa fixa d’ajuda al Viver

    Tot i l’oferta de les entitats, la regidora de Serveis Socials, Sonia Egea, subratlla que la primera via d’ajuda és la prestació econòmica bàsica d’emergència per cobrir les necessitats alimentàries de les famílies – i no només dels més petits-. En aquest sentit, el Viver disposarà, també durant l’agost, d’una caixa fixa on les persones sense recursos podran demanar un ajut directe i en metàl·lic per comprar aliments.

    L’any 2013, aquest servei va tramitar un total de 443 ajuts econòmics d’urgència amb un import de 164.529 euros. Enguany, fins a finals de març, s’havien tramitat un total de 157 per valor d’uns 60.000 euros.

     

    Treball d’entitats i fundacions

    El treball per a la millora de l’alimentació infantil també inclou el sistema de detecció de necessitats urgents. A més, múltiples entitats socials com Càritas, Creu Roja, Voluntaris Badalona, Ateneu de Sant Roc, Fundació Carles Blanch, Fundació La Salut Alta, Menjadors Socials i Associació Amics de Gorg-Mar, entre altres, treballen per garantir l’alimentació diària dels infants i de la població en general i per millorar els hàbits alimentaris de la població que més ho necessita. La regidora de Serveis Socials i Salut, Sònia Egea, agraeix la tasca que efectua la societat i les entitats badalonines “que, lluny de demagògies, treballen en xarxa i es comprometen en aquesta feina de tots que és la lluita contra l’exclusió social”.