El centre de la ciutat, només per a vianants?

    0
    114
    IMG_4780.JPG

    22/11/2013 – L’Ajuntament ha programat talls de trànsit periòdics per aquest desembre al carrer Francesc Layret; la tarda dels dissabtes, des de Martí i Pujol fins a Jaume Borràs, només hi podran accedir els vianants.

    L’Ajuntament ha programat, de cara a aquest desembre, talls setmanals del carrer Francesc Layret, una de les vies principals de la zona centre de la ciutat. Cada dissabte, des de les 18 hores, aproximadament, fins a les 9 de la nit, el vial estarà tancat al trànsit de vehicles entre l’avinguda Martí i Pujol i Jaume Borràs. El motiu principal, expliquen des de la regidoria de Mobilitat i Via Pública, és que l’experiència dels darrers anys, amb l’encesa de l’arbre situat al costat de l’ajuntament, per exemple, ha demostrat que l’afluència de ciutadans a la zona centre ha obligat, en alguna ocasió, a tallar el trànsit de forma improvisada. Enguany, el govern local ha programat, a més de donar el tret de sortida a la decoració lluminosa, una sèrie d’espectacles audiovisuals sobre la façana de la Casa de la Vila. Davant la previsió d’una assistència considerable de públic, l’executiu ha decidit planificar i organitzar els talls amb antelació.

     

    No és el primer cop que es pren una mesura semblant. De fet, en els últims anys, Francesc Layret ha estat escenari de la Diada de Sant Jordi, per exemple, o de la Shopping Night, més enllà de les Festes de Maig. La tendència a peatonalitzar aquest carrer per focalitzar algunes celebracions és creixent, i els resultats, positius, segons diferents sectors de la població. Això ha portat, en els darrers temps, a contemplar de forma seriosa la possibilitat de peatonalitzar o semipeatonalitzar Francesc Layret, és a dir, tancar l’entrada al trànsit o, almenys, permetre només el pas del transport públic.

     

    Des de Centre Comerç, associació que aplega botigues del Centre i del Progrés, la iniciativa es veu amb molt bons ulls. De fet, porten dos anys plantejant la necessitat d’un canvi urgent al carrer F. Layret i, en general, a l’urbanisme del centre. Per començar, consideren que l’actuació més prioritària és igualar el nivell de l’asfalt i les voreres de tot el vial. El tall al trànsit és un canvi “llarg i difícil” que s’ha d’estudiar i consensuar i al qual pot costar acostumar-s’hi, pero apunten que és necessari per afegir atractiu i protagonisme al barri.

     

    Badacentre, entitat que aplega comerços de carrer del Mar i Canonge Baranera, ho veu bé sempre i quan es dugui a terme amb un pla de viabilitat i mobilitat molt clar. En canvi, es mostren contraris a una peatonalització perpètua, ja que es reduiria molt l’accessibilitat dels vehicles a la zona del centre.

     

    Els veïns expliquen que, de moment, la informació és escassa. Tot i així, des de l’AVV del Centre denuncien que el trànsit a algunes zones de Francesc Layret és un caos i que “no es prenen mesures”. El què sí creuen imprescindible és que el canvi no arribés a perjudicar la mobilitat veïnal i l’accés als aparcaments privats, per exemple. Aquest desembre, però, durant les hores de tall dels dissabte, l’Ajuntament posarà a disposició dels veïns de forma gratuïta el pàrquing de Pompeu Fabra. Iniciatives com les d’aquest desembre, diuen, poden servir a mode d’assaig per veure com funcionaria tot plegat i avaluar el resultat.

     

    Un complex projecte de mobilitat

     

    Un dels inconvenients d’una hipotètica peatonalització de Francesc Layret seria la gran transformació que patiria la mobilitat del centre de la ciutat. Des de la Taula de la Mobilitat, plataforma que aplega tota mena d’entitats que formen part del Consell de la Mobilitat de Badalona, consideren que la via està “fatal” i que cal igualar voreres i asfalt. A partir d’aquí, parlar d’un canvi  més voluminós. Les dues alternatives per als vehicles, expliquen, serien, d’una banda, ampliar Via Augusta i fer-la de doble sentit o, per altra banda, desviar el trànsit cap al lateral de l’autopista. Un dels problemes de la primera opció és que, degut a l’absència de lateral de la C-31 en direcció Barcelona des de Morera fins a Lloreda, el trànsit de Via Augusta és un 20 o un 30% més intens. No obstant, asseguren que el pas de vehicles per Francesc Layret no és tant constant com sembla: de fet, indiquen que la majoria és de veïns de la zona i de transport públic.

     

    Els autobusos sí serien un dels factors a tenir en compte, ja que hi circulen més d’una quarantena per hora d’una desena de línies diferents, aproximadament. Encara no s’han decidit les rutes alternatives dels autobusos per als talls d’aquest desembre, però, segons el regidor de Mobilitat, Daniel Gràcia, seran semblants a les d’altres ocasions: desviament cap a Martí i Pujol fins al lateral de l’autopista –direcció Montgat- i d’allà fins a President Companys, on cada línia reprendrà el seu camí.

     

    El què sí que reclama la Taula de la Mobilitat de cara a aquest desembre és que cal senyalitzar el tall amb antelació i a diferents punts de la ciutat, per evitar acumulacions de cotxes al carrer de la Creu i a la part baixa de Martí i Pujol, cosa que donaria una sensació equivocada a la ciutadania de l’experiment viari. El govern local insisteix en què la peatonalització de Francesc Layret és un projecte en estudi, però que no es pot prendre d’un dia per l’altre. “S’ha de fer balanç de les proves, arreglar el que no funciona, veure les reaccions i obrir un ampli debat”, conclou Daniel Gràcia.