Les famílies del Ventós Mir, en peu de guerra per la manca d’excursions pels nens

    0
    99
    IMG_3655.JPG

    21/12/2012 – L'AMPA explica que al setembre, el claustre de professors va comunicar, sense haver consensuat ni informat prèviament, que no hi haurien sortides enguany.

    Les retallades en Ensenyament dels dos darrers anys han minvat algunes de les prestacions o serveis dels centres escolars a nivell general de Catalunya. Al Ventós Mir de Badalona, no obstant, sembla que les conseqüències han anat més enllà, segons expliquen molts pares i mares. Ja el curs passat, el claustre de professors va decidir plantar-se contra les reduccions pressupostàries de la Generalitat fent excursions de només mitja jornada. La determinació no va acontentar pas les famílies, que aquest setembre acabaren per emportar-se les mans al cap; sempre segons la paraula de l’AMPA Ventós Mir, al Consell Escolar del inici de curs, els mestres van informar, sense haver consensuat ni avisat prèviament, que se suprimia qualsevol tipus de sortida o excursió pels nens i nenes.

     

    El col·lectiu de famílies ha intentat establir un pont de diàleg amb el claustre de professors per oferir diferents vies que garantissin un mínim d’excursions pels seus fills, com ara que el propis pares i mares acompanyessin els nens durant les sortides o contractessin monitors de lleure titulats per eximir així als tutors del Ventós Mir. La resposta, diu l’AMPA, sempre ha estat no, i l’argument, les retallades. Des de llavors, desenvolupen reivindicacions per informar de la situació i intentar girar la truita. La presidenta de l’AMPA, Mar Salvat, destaca que tots estan contra les retallades i desitgen una escola pública de qualitat, però que no fer excursions “no és el més adequat” perquè els nens “es perden unes vivències molt importants en el seu ensenyament”. Després de consultar a FAMPAs Badalona, Salvat explica que 33 dels 35 centres escolars a la ciutat fan encara sortides, malgrat les retallades de la Generalitat i que, per tant, aquesta és una situació anòmala, i més tenint en compte que els pares, a través d’una comissió de sortides creada per negociar amb el claustre, han posat sobre la taula tota classe de solucions.

     

    Des de la direcció del Ventós Mir no s’ha volgut fer cap declaració al respecte. A l’Ajuntament no li agrada la situació perquè pot repercutir en “la qualitat de l’ensenyament”, ja que consideren les sortides “una part molt important” del mateix. El regidor d’Educació, Juan Fernández, explica que les sortides “no són obligatòries” i que cada centre té autonomia de decisió; no obstant, assegura que volen citar direcció i AMPA a principis d’any per dialogar i, inclús, oferir alguna ajuda als pares per poder fer excursions fora d’horari lectiu.

     

    La solució al problema com a principal acte reivindicatiu

     

    Dimecres passat, l’AMPA va organitzar l’acte reivindicatiu més visible d’aquests mesos: una excursió durant l’horari lectiu. Més de 170 nens des de P3 fins a 6è curs, d’un total aproximat de 300, van anar a veure la representació de l’obra El Petit Príncep i a la Fira de Nadal de la plaça de La Plana. Prop de 60 pares es van oferir per fer el paper de tutors durant el matí d’esbarjo, cosa que demostra, segons la presidenta de l’AMPA, que la implicació de les famílies és molt alta i no és cosa “de 4 o 5”.

    Els professors, evidentment, estan en contra d’aquestes accions, que coincideixen amb horari escolar; prova de les desavinences és que dimecres, precisament, quan pràcticament dos terços de l’escola era fora, Primària va fer cagar el Tió al matí, “en comptes d’esperar a la tarda o fer-ho dijous”, explica Mar Salvat.

    Des de l’AMPA existeix l’esperança de que aquesta excursió faci reflexionar el claustre, es puguin asseure després de nada, recuperar la bona relació pares-professors i arribar a una solució. D’aquesta forma, diuen, no hauran d’organitzar més sortides en horari lectiu que, tot i ser “l’única forma de desencallar la situació a dia d’avui”, no deixa d’incomplir una sèrie de normatives